Scheurvorming Red Cedar windveren

Leov

  • #1
Windveren welke 2 jaar geleden voor de eerste keer zijn geschilderd vertonen nu scheurvorming. De windveren zijn gemaakt van RedCedar en geschilderd met Olympic Stain.
De nu optredende scheurvorming is waarschijnlijk een gevolg van het droger worden van het hout door de aangebrachte verflaag? Tenminste dat is mijn redenatie.
De vraag is; kan de scheurvorming in RedCedar kwaad en dienen er maatregelen genomen te worden? Als dat het geval is, welke werkzaamheden moeten er dan uitgevoerd worden en met welke producten?
 

Jvsteenb

  • #2
Beste Leov,

De scheurvorming is ws. opgetreden doordat het red cedar geschilderd is, en maar aan één kant. Red cedar heeft als enorm voordeel dat het erg stabiel is en bijzonder duurzaam. Maar een groot verschil in vochtigheid tussen twee kanten van een deel zal toch vaak problemen geven.

Dit is moeilijk te voorspellen, en vaak moet de praktijk uitwijzen of de vochtuitwisseling van binnen naar buiten voldoende is. Het lijkt erop dat het in dit geval niet zo was, hoewel het gekozen produkt uitstekend berekend zou moeten zijn voor de taak. Let wel: er kan sprake zijn van een gebrek aan ventilatie, maar ook van overmatige ventilatie.

tweezijdig behandelen is meestal voldoende, hoewel het in sommige gevallen juist ook problemen kan geven.

Tenzij de delen overlangs volledig gespleten zijn, zal het hout nog steeds voldoen.


vr. gr.

Job
 

Fiesiekus

  • #3
Klopt. Indien het even kan, haal je ze eraf en zet je de achterzijde in de menie.
 

MvanV

  • #4
En aan de voorkant dan een vochtregulerende verf. De iets betere merken van een speicaalzaak zijn dat vaak wel.

Een volkomen dampcihte verf sluit het af waardoor vocht van binnen tegen die verflaag botst. Vocht trekt vaak van warm naar koud en gaat dan condenseren tegen de koudste plek, en dat is niet zelden achter een laag buitenverf. Daarom bladdert veel buitenverf vaak ook bij goedwillende doe-het-zelvers.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Weet u zeker dat het red cedar is ?
Zo te zien lijkt de scheurvorming niet op red cedar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu