Rookkanaal vernieuwen

De boez

  • #1
In onze woning willen we twee kamers samenvoegen. Op een nieuwe plek willen we een houtkachel plaatsen. Deze plek is recht onder een bestaand (gemetseld) rookkanaal.

Bij inspectie blijkt dat de diameter van het rookkanaal te klein is om er een flexibele buis door te trekken. Omdat de trek van het rookkanaal goed is, overwegen wij het volgende:

Vanaf de begane grond tot de verdiepingsvloer komt een dikwandige buis. Vanaf de verdiepingsvloer gebruiken we het gemetselde kanaal.
Op de verdiepingsvloer maak ik een luikje (van onbrandbaar materiaal), wat gebruikt kan worden om het rookkanaal goed te vegen.

Is er iets tegen deze aanpak? Zo ja, wat is het alternatief?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
WAT VOOR EEN KACHEL KOMT ER ONDER ,JE ZAL DAN MOETEN GAAN KIJKEN HOE GROOT JE ROOKKANAAL QAU OPPERVLAK IS en daar je kachel op aanpassen [ flexibele buis is al te verkrijgen vanaf 80 mm?.
 

De boez

  • #3
We hebben nog geen kachel gekocht, maar denken aan een speksteen van 9 a 10 kw. Volgens een schoorsteenveger zullen we dan toch minimaal 150mm moeten gebruiken (om voldoende trek te houden).

Het gemetselde kanaal is geschikt voldoende om een kachel met dat vermogen aan te kunnen (we hebben op de oude schoorsteen (waarvan we nu het bovenste deel willen gebruiken) al eerder een kachel van 10 kw gehad).

Het gaat mij dus vooral om de constructie om het eerste deel een vaste buis te plaatsen, die vervolgens aansluit op het gemetselde kanaal. Kan dat zonder problemen?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Wat voor een speksteenkachel? want niet elke speksteenkachel is geschikt voor een gemetseld kanaal.
 

De boez

  • #5
We moeten nog een kachel kopen, dus kunnen rekening houden met de situatie. Onze voorkeur gaat uit naar een speksteenmodel van ongeveer 9 of 10 kw.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Van sommige modellen speksteenkachels. is het rendement zo hoog dat je problemen kan gaan verwachten als je die aansluit op een gemetseld rookkanaal. vandaar de vraag.
 

De boez

  • #7
Ik begrijp het. Bij de aanschaf zullen we daar rekening mee moeten houden. In het verleden hebben we in hetzelfde rookkanaal een gietijzeren model gehad van 10 kw. Gietijzer is natuurlijk geen speksteen, dus we zullen goed opletten.

Dus in principe kunnen we op de begane grond volstaan met een dikwandige buis die met een mof (vuurvast gemetseld) uitkomt in het bestaande gemetselde rookkanaal?

Tenzij we een kachel nemen met een behoorlijk vermogen.

Zou het in dat geval volstaan door, op de begane grond een zelfde dikwandige buis te gebruiken. Deze aan te sluiten op een gesplitst verbindingsstuk. Op elk stuk sluit ik dan een kleine diameter flexibele buis aan. (er zitten twee smalle gemetselde rookkanalen). Zou dat een optie zijn voor het geval we met kachel gaan werken die wat meer warmte vasthoud/produceert?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
Dat zou evt ook een mogelijkheid wezen dit wordt wel vaker toegepast bv 2x110 ipv 1x 150.zorg wel voor een goede verbinding.en hier geldt dan ook weer dat je iets meer afkoeling van je afvoergas hebt ivm het grotere totale wandoppervlak.een speksteenkachel wordt doorgaans anders gestookt als een stalen kachel. in de meeste gevallen heb je aan ongeveer 50 wat per m3 wel genoeg[ het snel opwarmen is een heel ander verhaal ]. de meeste kachels zijn dus al snel te groot in een redelijk geïsoleerde kamer.
 

De boez

  • #9
Is een flexibele buis van 110 het kleinste wat we zouden moeten gebruiken, als we een kachel van 10kw neerzetten?

De kamer is ongeveer 190 m3, dus dan zou 10kw voldoende moeten zijn.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #10
Je zou evt ook nog 2x 100 kunnen nemen maar dit kan ten koste gaan van de cap van de kachel. een normale kachel is meestal ontworpen dat ie op een rookkanaal van 4 meter zou moeten werken, maak je het kanaal langer dan crieer je meer drukverschil[ natuurlijke trek] en kan je kanaal soms een kleinere diameter hebben. of je de ruimte kan verwarmen hangt van meerdere dingen af ,een speksteenkachel werkt meestal met stralingswarmte ipv convectie.hoe beter de woning is geïsoleerd hoe beter dat werkt.ook de plaats waar de kachel komt is belangrijk.
 

De boez

  • #11
Afstand kachel tot schoorsteen is ongeveer 7 meter. Dat zou dus met 100 mogelijk zijn (omdat de grotere lengte dan een positieve invloed heeft op de trek in de kachel), begrijp ik dat goed?

De kachel komt (als het mogelijk is) redelijk centraal in de kamer te staan. Het hoeft niet de hoofdverwarming te vormen, maar dit zou wel prettig zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu