Gedeeltelijk vernieuwen rookkanaal

De Ruyter

  • #1
Mijn huis (1913) is door vorige eigenaren meermalen verbouwd (en niet altijd even positief). Nu loop ik bij mijn plannen een houtkachel (inbouw- of inzethaard) te plaatsen, tegen het volgende probleem aan:

Het bovenste gedeelte van het rookkanaal is goed (1e verdieping t/m dak/schoorsteen), het gedeelte in de woonkamer is gemetseld maar heeft door de vorige eigenaar puur een sierfunctie gekregen) en juist het gedeelte tussen de begane grond en de eerste verdieping (dus in de houten balklaag) is nogal smal.

situatie:

Van oudsher twee rookkanalen (beide 15 cm doorsnede op de begane grond) zichtbaar voor het verwarmen van de keuken en de woonkamer.

Waarschijnlijk is in een latere periode een sierschouw in de woonkamer opgetrokken. Het oude 'woonkamerkanaal' loopt schuin vanuit het plafond de sierschouw in. (De schouw heeft nauwelijks een functie gehad, als je het mij vraagt).

Op de eerste verdieping zit het oude veegluikje. Daardoor weet ik de doorsnede van 15 cm wanneer ik naar beneden toe voel. (Hoe de beide 15 cm-kanalen bij elkaar komen en dan tezamen dus op één kanaal uitkomen van 15 cm is mij niet duidelijk.)

Zodra ik mijn hand richting naar boven toe beweeg, is daar een gemetseld kanaal van zo ongeveer 25 bij 30 cm doorsnede. Deze is niet lek (op de zolder zie ik geen sporen van lekkage).

Vraag:
Ik wil het 'keukenkanaal' afsluiten en heb in dit forum al gelezen hoe ik dat moet doen. Maar nu wil ik de 'sierschouw' in de woonkamer gebruiken (i.v.m. het stucplafond ga ik de sierschouw niet slopen) door er een flexibele rvs-buis door te steken (vanaf de eerste verdieping), op te vullen met vermiculite-korrels en de slang boven het veegluik in het gemetselde kanaal laten lopen. Vervolgens wil ik metselen om het stukje rvs-buis dat op de eerste verdieping zichtbaar zal zijn en ook hier volstorten met korrels.

Ik omzeil op die manier het stukje 15 cm-kanaal voor zowel woonkamer als keuken en sluit dat gedeelte ivm valse trek meteen ook af. Zou dat op deze manier brandveilig kunnen? Of moet er een buis vanaf het dak totaan de inzet(of inbouw)haard in? Ik probeer dat i.v.m. kosten en het dak op moeten te voorkomen.

Vriendelijke groeten,

Jacques
 

Fiesiekus

  • #2
Als het RVS-flexibel kanaal goed af te dichten is met vermaculite-korrels tot bovenkant veegluikje is er, me dunkt, geen probleem met de brandveiligheid.

Maar je hebt nog wel de aftakking 15 cm naar woonkamer / keuken: dat loopt dan ook vol met v.-korrels? Is geen probleem in principe, maar kost nogal wat materiaal misschien?

Suc6
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu