Raaplaag: cement of gips?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Binnenkort ga ik een raaplaag aanbrengen op een pokdalige stenen muur. De laag wordt ong 2,5 cm op het dikste punt, er is geen vochtbelasting,

Maakt het voor de sterkte iets uit of ik cement of gips gebruik?

Het gaat me erom dat ik later dingen aan de muur moet kunnen hangen, en ik kan me voorstellen dat een cementlaag een plug beter vasthoudt dan een gipslaag, of is er weinig verschil?

Dank,
Wim
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Cementgebonden mortel gebruiken.
is vele malen sterker dan gips.
 

Wamelis

  • #3
Dank, duidelijk!

Ik ga studeren op de cementmortels, wellicht kom ik nog terug met een vraagje, het wordt mijn eerste stuc klus.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een (raap)laag van cementmortel strak krijgen is erg moeilijk, zeker voor de doe-het-zelfert. Het beste is om een raaplaag op te brengen en dan af te pleisteren met een dunne cementmortel (dunpleister) of afpleisteren met een gipsproduct.
 

Wamelis

  • #5
Was ik al van plan!

Juist omdat het een onderlaag is die nog niet perfect hoeft te zijn, durf ik het wel aan als uitprobeerklus :)
 

Millew

  • #6
Zand-cement specie werkt inderdaad niet zo fijn om te stucadoren. Bij de voorgemengde droge specie is de korrel nogal grof.
Het is beter om een zand-kalk-cement stucmortel te gebruiken. Is ook droog voorgemengd verkrijgbaar. Daarvan is het zand veel fijner van korrel. Door de kalk smeert het ook makkelijk glad.
 

Wamelis

  • #7
Inmiddels een beetje gezocht naar de materialen. Lastige is dan weer dat er heel wat cementpleisters op de markt zijn, en het niet echt duidelijk is wanneer welke meest geschikt is.

Ik neig naar de 210W van dat bekende merk, omdat die overal makkelijk in de schappen ligt. Maar dan staat er in de handleiding: stenen muren voorbehandelen met hechtpleister en wapening aanbrengen. Komt dat zo nauw? Andere merken zeggen weer: alleen muur nat maken en smeren maar...

Overigens wordt de laagdikte groter dan gedacht. Ik heb de muur nagemeten, en hij staat 3cm scheef. Dat wordt dus zo'n 4cm laagdike op het dikste punt om de boel weer waterpas te maken.
 

Millew

  • #8
In het technisch blad van de fabrikant staat alleen iets over wapening aanbrengen indien dat gewenst is. Niet dat het noodzakelijk is.

Muur van te voren nat maken kan, maar doe dat dan niet vlak voor het stucadoren. Anders zuigt de muur niet genoeg en blijft de specie niet zitten.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
210W is een prima, goedkope cementpleister wat lekker smeert.

Met 210W is aleen het natmaken van de muur voldoende. Hij hoeft niet drijfnat te zijn, het gaat er om dat de ergste zuiging van de muur wordt opgeheven (bepaalde mate van zuiging dient er wel altijd te zijn, opmerking van Millew klopt). Er staat overigens ook in het produktblad bij metselwerk/bakstenen: voldoende bevochtigen. Die hechtpleister is meer voor zeer sterk zuigende ondergronden zoals cellenbeton e.d.

4cm is echter wel teveel om in 1 keer op te brengen, je hebt dan kans dat het gaat 'zakken'. Mijn voorkeur zou zijn het in 2 lagen van 2cm op te brengen. Eerste laag dan niet dichtschuren maar opruwen als het enigszins opdroogt of ruw halen met een getande kam zodat de 2e laag goed hecht. Desnoods betocontact gebruiken tussen de 2 lagen.
 

Wamelis

  • #10
Dank wederom - verder kijkend loop ik nog tegen twee vraagjes aan:

- Er zit wat oude roetaanslag op een paar plekken van de muur. Ik neem aan dat ik die moet voorbehandelen met isoleer. Kan stuc rechtstreeks op isoleer, of is daar nog een hechtlaag tussen nodig?

- Voor het gladmaken zie ik drie verschillende methodes: vlaktrekken met de spaan, dichtschuren met schuurbord, en dichtmaken met spons. Wanneer gebruik je welke methode?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #11
Als je een produkt zoals bijv. isokontakt gebruikt, kan je daar gelijk op stuccen.

Over het algemeen maak je het oppervlakte zo vlak mogelijk met een spaan (spacmes werkt op cementmortel niet zo goed). Als het enigszins is aangetrokken schuur je het oppervlakte dicht/vlak met een schuurbord met draaiende bewegingen.

Let op: dit doe je niet als je hierover nog een afwerklaag moet!

Voor zover ik weet gebruik je bij cementmortel geen spons voor de afwerking.

Google eens op 'stuccen met cementmortel' of 'stuken met cementmortel'. Er zwerft op internet een video rond van kluschef Dennis met instructies.

Ik zou maar eens beginnen :mrgreen:
 

Wamelis

  • #12
Ik heb nog geen haast hoor... Ben in de avonduurtjes de boel aan het voorbereiden, het staat in de planning voor de kerstvakantie. Tot die tijd genoeg andere klussen te doen, gevel en dak winterklaar maken is ook niet onbelangrijk :cool:

Het schuurbord is dan zo'n plastic geval met ruwe onderkant?

Zijn er in het algemeen regels voor hoe welk type pleister glad te maken? (Ook handig om te weten voor later. Dit is een uitprobeerklus, als het goed gaat heb ik nog een paar honderd vierkante meter voor de boeg met andere pleistersoorten.)

Ik heb al wat Youtube filmpjes zitten bekijken, maar het hele fenomeen schuurbord lijkt niet te bestaan in de Engelstalige wereld... Die video van Dennis zal ik eens opzoeken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu