Vocht cement probleem

Pe1dtq

  • #1
Hallo allemaal. Na mijn ketel vochtprobleem, nu een vochtprobleem in een oude muur.

Heb 10 jaar geleden een oude binnenmuur van een boerderij uit 1760 aangepakt. Losse oude stuclaag verwijderd tot op de stenen en aangesmeerd met kalkcement. Muur staat op de zwarte aarde zonder fundament. Een losse dwarsgeplaatste steen is geen fundament i.m.o.
Vanaf de vloerhoogte tot 15cm omhoog is het cement vergruisd en valt in laagjes eraf. Gedeelte daarboven is goed gebleven.

Wat is nu de juiste methode zodat de nieuwe laag hard blijft en er niet afvalt? Dus blijft hechten. Water van de mortel vervangen door een ander middel, speciaal cement gebruiken, isolerende voorstrijk?
Benieuwd naar jullie ideeën.

Grt. Willart.

17005830513058374883971588973500.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Er zijn diverse middelen verkrijgbaar voor moeilijke hechting (zoekopdracht, controleer wel goed wat er precies nodig is). Waarschijnlijk moet je eerst erachter komen wat het probleem precies is. Is het zout, of gewoon wat vocht.

Let op dat dit een koudbrug is. Het beste los je de koudebrug eerst op, dan droogt de muur op en blijft het (normale) stucwerk ook zitten.

Pe1dtq schreef:
Een losse dwarsgeplaatste steen is geen fundament i.m.o.
Jawel.
 

Pe1dtq

  • #3
Bedankt voor de reactie. Oorzaak oplossen is onmogelijk. Muur zit 11 meter van de buiten muren af. Zelfs 110m. dreinage rond de boerderij heeft hier geen invloed op. Probleem is gewoon inherent aan het bouwjaar. Boederij staat letterlijk op de zwarte aarde.

Had gehoopt op wat expertise op dit gebied. Met name advies betreffende de de 3 genoemde opties. Inmiddels gevonden na overleg met een adviesbureau.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Fundament versterken door beton te storten en tevens isoleren mbv een rij foamglas. Maar dan moet je wel de vloer openmaken. Dit kan fase-gewijs zodat je de muur niet instabiel maakt.
 

Pe1dtq

  • #6
Oorzaak is de zuigkracht van een steen uit 1700 die ook nog eens op zand staat en 10 tot 15cm onder het maaiveld begint
 

Pe1dtq

  • #7
@Walker. Ben bang dat dit niet haalbaar is. Meer dan 125m. muur. Zou voor het voorhuis nog te doen zijn. Heeft ook de woonfunctie.

Ga nu zodra de muur aardig droog is impregneren en aansmeren met Cementmix watervervanger.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
(Financieel) niet haalbaar is wat anders dan niet mogelijk... Vaak is het zo dat de problemen blijven zolang de oorzaak niet is weggenomen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Pe1dtq schreef:
Oorzaak is de zuigkracht van een steen uit 1700 die ook nog eens op zand staat en 10 tot 15cm onder het maaiveld begint
Dit is waarschijnlijk niet de oorzaak.

IJkenhout schreef:
Let op dat dit een koudebrug is.
Dit is waarschijnlijk wel de oorzaak.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu