Problemen met keilbouten bij ophangen kluisje

(On)handige Jan

  • #41
Hartelijk dank voor het advies. Ik zal inderdaad geen lijm gebruiken. Ik werk nog even met keilbouten, want dat van die chemische ankers laat ik liever over aan handige mensen.

Off-topic reacties verwijderd of aangepast, zo blijven we bij het onderwerp - mod
 

(On)handige Jan

  • #42
Ik wil jullie allemaal echt enorm bedanken voor alle hulp. Ik ben er n u uit. Het bleek dat de oorspronkelijke (best zielige) bevestigingskeilboutjes maximaal M4 waren. Dat wist ik niet. Ook stond er niets op. Met mijn onhandige kop ben ik toen maar lukraak gaan boren totdat ik die keilboutjes er zo in kon schuiven. Daarnaast had ik heel veel lijm toegevoegd waardoor èn het gat te groot èn de lijm een smeermiddel werd. Dit is vragen om moeilijkheden.

Vandaag heb ik de (inmiddels vierde)poging ondernomen. Ik heb vier M6 keilbouten, iets aangedraaid, in gaten van een boor van 10mm (volgens opgave op de verpakking) getikt. Toen heb ik gekeken of de kluis paste. Die paste. Afgetekend hoe hij stond. Toen de kluis weer weggehaald en binnen de lijnen een bedje van Bison montagekit gesmeerd. Daar de kluis opgezet en de gaten over de uitstekende keilbouten geschoven. Op advies van de heer Poster carrosserieringen over de bouten geschoven en toen alles stevig vastgedraaid, totdat het mij kracht kostte om de moeren nog verder te draaien. Nu schreef de heer IJkenhout het volgende:
IJkenhout schreef:
...

Als er speling zit op de keilbouten, of als ze meedraaien heb je ze niet goed gemonteerd. Misschien zelfs te strak aangedraaid. je gaat dit niet goed meer krijgen.

...
Nou vraag ik me toch af: hoe vast moet ik die keilbouten nou aandraaien om wel vast, maar niet te strak te zitten? Ik heb ze zover gedraaid dat het mij kracht kost om de moeren nog verder te draaien. Is dat genoeg? Ik vind het best eng om nog verder te draaien. voor hetzelfde geld draai ik de boel namelijk weer los of krijg ik een dolle moer. Wat is hier wijsheid om dit ellendige klusje te kunnen afronden? Over een uurtje of 36 wil ik dan aan die kluis gaan rukken om te kijken of ik echt geen speling meer voel. Ik houd jullie op de hoogte! :roll:
 

Poster

  • #43
Als u al flinke kracht op de moeren heb gezet, en ze goed vast zitten, heeft verder aandraaien geen zin.

U heeft dan de kans om de boutjes stuk te draaien, en dan bent u weer bij af.

M6 is al aan de lichte kant, die kan u makkelijk dol of stuk draaien.

Vast is vast, en na droging kijken of er nog beweging in zit.

Grt.
 

(On)handige Jan

  • #44
Bedankt, meneer Poster. Duidelijk. Ik blijf er verder vanaf en laat de lijm uitharden. Morgenochtend kijk ik of ik speling voel. Duim maar voor me!
 

(On)handige Jan

  • #45
Beste medeklussers, met enige vertraging wil ik jullie nu allemaal mededelen dat alles helemaal in orde is! Tot mijn grote plezier waren het de deskundigen die het oorspronkelijk afkeurden, die uiteindelijk nog eens kwamen en het toen hebben goedgekeurd! Wat heb ik gedaan:

- de kluis op de grond neergezet en vier gaten in de muur op de bevestigingspunten geboord. Vervolgens de kluis weer weggehaald en vier keilbouten M6 in de muur gezet. Hartelijk dank voor jullie advies over hoe groot het gat moest zijn en het advies GEEN lijm erin te doen. :-)
- op de vloer een 'bedje' gemaakt van BISON montagekit en vervolgens het kluisje daarop gezet.
- ten slotte de keilbouten goed vastgedraaid. Dank voor het advies om dit niet te achterlijk te doen. Vast is vast.

En ja: ik kreeg hem na twee dagen niet meer omhoog en ook de politie lukte het niet meer. Dus ik ben heel blij.

Inmiddels heb ik mijn 'spullen' al opgehaald en laten schouwen. Ze liggen nu warmpjes en droogjes in de kluizen.

Ik heb een hoop van jullie opgestoken en ben daar heel dankbaar voor. Het geeft ook een goed gevoel dat het mij - met jullie tips - op eigen kracht gelukt is. Misschien moet ik mijn nickname wel gaan wijzigen ;-)

Jullie wil ik heel fijne feestdagen wensen en heel veel klusplezier in het nieuwe jaar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #46
:prima:
 

Poster

  • #47
Fijn dat het gelukt is.
Suc6 verder met u schietsport.

Grt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu