Problemen met keilbouten bij ophangen kluisje

(On)handige Jan

  • #1
Ik wil een kluisje ophangen aan een buitenmuur (31,5x25x16,5cm en 6 kg zwaar). Daarvoor heb ik vier keilbouten geplaatst voor de vier gaten in de achterzijde van de kluis (op elke hoe één). Nu is één van die keilbouten niet goed geplaatst (bovenin rechts). Hierdoor is er speling ontstaan aan de kluis na bevestiging.

De drie overige keilbouten die in de muur zitten, zijn op zich goed. Nu is mij geadviseerd een gat te boren in de (achterzijde van de) kluis om daarachter een vervangende vierde keilbout te monteren. Dat betekent dat er door hard plaatstaal geboord moet worden. Hierover heb ik gesproken met iemand die er meer van weet. Hij zei me dat ik juist niet moet gaan boren in die kluis, omdat ik daarmee de kluis verzwak, maar gewoon moet werken met die overige keilbouten. Als ik die heel vast zou aandraaien, mag er geen speling meer bestaan. Ik ben dan juist bang dat er rechts bovenin een zwakke plek blijft.

Wat is jullie mening? Alvast bedankt voor jullie tips!
 

DubbleEagle

  • #2
Is het geen optie om de keilbout uit de muur te halen, gaatje dichtdoen (goed laten uitharden), en een nieuw gat boren?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik ben bang dat je dan toch weer half in dat gat terecht komt en dat de keilbout weer niet goed vast komt te zitten.
Ik zou het bij die drie bouten laten.
 

(On)handige Jan

  • #4
DubbleEagle schreef:
Is het geen optie om de keilbout uit de muur te halen, gaatje dichtdoen (goed laten uitharden), en een nieuw gat boren?
Dank je wel. Maar geeft dat dan geen afbrokkeling en uiteindelijk een heel groot gat?
 

(On)handige Jan

  • #5
Frank schreef:
Ik ben bang dat je dan toch weer half in dat gat terecht komt en dat de keilbout weer niet goed vast komt te zitten.
Ik zou het bij die drie bouten laten.
Bedankt. Dat zij die andere man ook. Alleen vroeg ik me af of er dan geen speling rechts bovenin ontstaat. Je krijgt dan het volgende:

* -


* *

Wordt rechts bovenin dan geen zwakke plek? Zelf zat ik hieraan te denken: een extra gat laten boren en dan nog een keilbout:

* * -


* *

Alleen zei die man die er meer van weet dat een kluis verzwakt als je erin gaat boren. Bovendien moet je dan door extra dik plaatstaal heen. Kijk, dit is hem:

 

DubbleEagle

  • #6
Dank je wel. Maar geeft dat dan geen afbrokkeling en uiteindelijk een heel groot gat?
Dat is net waar Frank voor waarschuwt...

Moest het bij mij zijn, ik zou het proberen. Eventueel een mal maken zodat je boor minder snel gaat lopen richting het oude gat.
Als de boor dan toch in het oude gat uitkomt, kan je eventueel iets groter boren en nadien met chemisch anker werken? (Maar dan moet je wel zeker zijn dat die dit keer goed staat, want chemisch anker verwijderen is dan niet zo simpel meer)

Heb hier geen professionele ervaring mee, maar zou dit zelf zo proberen. Lukt het, dan heb je alsnog 4 bouten voor je kluis... Lukt het niet, dan doe je het gat weer toe en gebruik je 3 bouten :-)
Maar misschien zijn er professionals die een beter idee hebben...
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Is op zich wel een praktische benadering van DubbleEagle.

Wat je ook nog kan overwegen is om alle vier de gaten opnieuw te boren een cm of 5 of 10 verderop.
Als je dat gedeeltelijk over de oude gaten heen doet hoef je maar twee gaten af te vullen.

En dan inderdaad met een mal boren.
 

Poster

  • #8
Hallo

Het is een enkelwandig kluisje, dus het is geen probleem om er een nieuw gat in te boren, ik zou wel onder de moeren carrosserie ringen zetten, dat versterkt enigszins het boorgat.

Het nieuwe gat dicht bij de rand houden is ook wat sterker, i.v.m. de hoek constructie, een ring in de hoek heeft u niet nodig.

Grt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Als er veel waardevolle spullen in komen te liggen is zo'n kluisje een verkeerde keus, die wordt zo open gebroken.
Ik zou zeggen, gewoon met 3 bouten vast zetten of een betere kluis kopen in geval van veel waardevolle spullen.
 

(On)handige Jan

  • #10
Jongens allemaal hartstikke bedankt voor alle tips! Ik heb het kluisje van de muur afgehaald. Het gaf heel veel problemen. Ik heb hem daarna aan een andere muur bevestigd.

Op zich ging dat goed. Ik heb de bouten in de keilbout alle vier helemaal vastgedraaid. Ik heb er ook heel veel lijm aan de binnenkant op gedaan. Ik kan die bouten niet verder vastdraaien. Als ik ze verder draai, draait de bout mee. Volgens mij zit het dan goed vast.

Alleen als ik met mijn volle gewicht erop ga hangen heb ik toch nog een klein beetje speling rechts bovenin (de bout zit daar wel vast).

Over wat erin komt: er komt geen geld of sieraden ofzo in. Alleen spullen die niet legaal buiten mogen liggen. Ik mag niet zeggen wat, maar de politie komt daarop bij mij controleren. De kluis is op zich acceptabel voor hen, maar ze eisen wel van me dat er tijdens trekken en duwen aan de kluis geen enkele speling voelbaar is. De vorige keer hebben ze die kluis afgewezen vanwege de speling. Hoe kan ik nou voorkomen dat er speling gevoeld wordt als je met je volle gewicht erop gaat hangen? Op zich zit het vast, maar als ik er vol op ga hangen, heb ik wel speling van een paar millimeter... Ik wil niet dat het de volgende keer weer wordt afgewezen. :(
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Rondom een dikke kitrups zodat je het niet kan zien.
Overigens als de plug mee draait bij het vaster draaien heb je het gat te groot geboord.
 

Poster

  • #12
Hallo

Mijn wapen kluizen rusten op de grond, en zijn bevestigt in de muur met chemische ankers.

Doordat hij op de grond staat, is er geen neergaande beweging in te krijgen, en goedgekeurd door bijzondere wetten.

Misschien een optie ?

De beweging houd u door het dunne plaatwerk, zet aan de binnen achter kant een dikkere plaat, en zet dit geheel samen vast met u bouten, de speling zal beduidend minder zijn.

Daarom stelde ik al voor om carroserie ringen te gebruiken, die vergroten het draagvlak flink.


Grt.
 

(On)handige Jan

  • #13
Beste Frank, hartelijk dank.

De kitrups gaat hem niet worden, want die willen ze niet hebben.

Beste Poster, bedankt. Jij hebt het meteen door. :wink: Het gaat inderdaad om een munitiekluis. De wapenkluis was gelukkig goed, maar de munitiekluis gaf problemen vanwege die speling. Nu dus weer. Ik heb naar je raad geluisterd. Achter de moer zit al een ring en zo'n platte ronde schijf.

Alleen, is het wel redelijk om te eisen dat hij geen speling geeft als je erop gaat hangen, vraag ik me af.Ik ben geen ingenieur, maar volgens mij krijg je er dan een heel grote kracht op.

In mijn geval kan ik hem niet op de grond monteren, want daar zit een laminaatlaag over. Ze willen dat die kluis per se in het beton wordt aangebracht. Ik zit erover te denken om, als het echt niet anders kan, die munitiekluis dan maar in de schuur op de betonnen vloer te monteren. Morgen komt de wijkagent voor een tweede controle. Ik zal hem nog een mail sturen en ook aan die mensen van de KPT en dan moet ik maar horen wat ze willen. :-|
 

Poster

  • #14
Kan u de munitiekluis niet op de wapenkluis zetten, en met bouten verbinden door de bodem van het kleine kluisje.

Met het schuurverhaal moet u deze "moeilijk" toegangkelijk maken, en de munitie moet redelijk droog opgeborgen worden, vooral als u zelf herlaad.

Grt.
 

(On)handige Jan

  • #15
De wapenkluis heeft een gesloten bovenplaat. Dan zou ik er al doorheen moeten boren. Ik heb deskundig advies gevraagd en daar kreeg ik te horen dat je niet in een kluis moet boren, omdat je die anders verzwakt.
 

Poster

  • #16
Als die wapenkluis ook enkelwandig is, is dat geen probleem, het geheel wordt alleen maar sterker, maar dat moet overleggen met BW.

Ze zijn erg moeilijk nu, 20 jaar geleden lag bij mij alles in 1 kluis.

Hint, laat u munitie op de vereniging.

Gt.
 

(On)handige Jan

  • #17
De wetgeving is inderdaad behoorlijk verscherpt. Ik herinner me nog dat 30 jaar geleden er niet eens een kluis vereist was. Toen lag het wapen gewoon in een la en ging men gewoon met een schouderholster om op weg naar de vereniging. Ja, het is een idee om die munitie gewoon op de club te laten. Alleen, ik heb speciaal die kluis ervoor aangeschaft.Het moet alleen allemaal niet te gek worden, inderdaad.
 

Poster

  • #18
Klopt, mijn geweer stond toen achterin de kledingkast, alleen de grendel lag in de kluis.

Als het mogelijk is, de munitie op de club laten, als u niet in/door wedstrijdveband de munitie nodig heeft.

Grt.
 

(On)handige Jan

  • #19
U heeft daarin gelijk. Nou, ik heb de Wijkagent al gemaild. Hij komt eerdaags en dan moet hij maar ernaar kijken. Nu hadden anderen gemaild dat ik de gaten misschien te groot gemaakt had. Ik moet even uitzoeken hoe groot ze anders moeten zijn. Dan zou ik ze eventueel los kunnen draaien en de kluis voor de derde maal ergens kunnen bevestigen. Ik wil alleen eerst de komst van de Wijkagent wel even afwachten, want anders wordt het een gebed zonder end.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #20
Je zou je schietspullen natuurlijk op de schietbaan in de kluis achter kunnen laten.
Ik kan geen redenen bedenken waarom je zoiets in huis zou willen hebben.
Waarmee ik niet wil zeggen dat ik je je hobby misgun of afkeur. Laat dat duidelijk zijn.
Je moet nu toch een keer met je spullen over straat, wat toch een risico momentje is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu