Prioriteitschakeling output 0-10 V

Pigion

  • #1
Wij hebben een huis met een standaard 3 x 25 A aansluiting. We overwegen naar een warmtepomp over te gaan echter lopen vast t.a.v. de belasting. Naast de warmtepomp hebben we nu al een inductie-kookplaat, een electrische oven, wasmachine en droger, el. bijverwarming badkamer etc. De warmtepomp wordt frequentie geregeld via de thermostaat. Ik voel er niets vor om de warmtepomp steeds te laten afvallen als een grote verbruiker op dezelfde fase wordt bijgeschakeld. Dat lijkt mij slecht voor de electronica. Ik wil nu dat als de belasting op de fase te hoog wordt, de warmtepomp wordt teruggeregeld. Dat hoeft niet gelijkmatig, kan b.v. ook in 3 stappen.
Bestaat er zoietsom in de meterkast in te bouwen? Voor grote industriële installaties zal zeker zoiets bestaan.
De optie de aansluiting te verzwaren naar 3 x 40 A is natuurlijk mogelijk, doch het hogere vastrecht ondergraaft de rentabiliteit van het project
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Wat is het electrische vermogen van die warmte pomp?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik zou me niet teveel zorgen maken. Een 25A hoofdzekering kan een half uur lang 32A leveren. En hoe vaak gebruik je de kookplaat met alle pitten op 100%?

Op sommige digitale stroommeters is trouwens het verbruik per fase af te lezen, kan een handig hulpmiddel zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Hier een 6 kW warmtepomp, 2 ovens, Quooker, vaatwasser, inbouw koffiemachine, wasmachine, inductiekookplaat en 5 algemene groepen. En dan heb ik nog 1 groep vrij voor een droger (die we niet hebben).

Dit alles op een 3x 25A aansluiting.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Mijn ouders draaien trouwens wasmachine, droger, oven, vaatwasser, quooker, garage met lasapparaat en de rest van het huishouden op 1x25. Nog nooit rekening mee gehouden en ook sinds 1981 niet gesprongen.
 

Pigion

  • #6
De WP heeft een vermogen van 5 Kw. Gezien het gasverbruik is dat vermogen eigenlijk te krap. Ook moet er nog een kleine WP komen voor het verwarmen van sanitair warm water en de bovenverdieping.
De andere opmerkingen hebben met de gelijktijdigheidsfactor te maken. Ik kan dat niet goed inschatten. Ik heb in het verleden wel eens een probleem gehad met een 4 plaats conventioneel elecrisch fornuis en een electrische oven. De thermostatische geregelde plaat kon niet samen met de electrische oven op 1 groep. Die knalde er regelmatig uit. De electrische oven is type "self cleaning" en trekt de nodige amps. De inductie kookplaat is 7 Kw,
Ik ben er vanuitgegaan dat wasmachine en droger ook dicht tegen de 15 A kunnen trekken.Dan blijft er niet zoveel over.
Op het fornuis wordt stevig gekookt doch zelden staan alle platen op vol vermogen. Trouwens er zijn maar 2 inductie-generatoren, die de output elk verdelen over 2 platen. Asl 1 plaat op vol staat, wordt de andere automatisch teruggeregeld. Die 2 groepen zijn dan "vol" belast.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Stroom meter, met een 0-10v uitsturingis wat je zoekt, eventueel met negatieve uitgang.
 

Pigion

  • #8
Recente ervaringen in een overdekt kinder-speel-gebeuren hebben mij geleerd dat bij serieuze overbelasting de zekeringen eruit gaan. De keuken van dat gedeuren was pas gerenoveerd en om 16.00 waren de problemen zo groot dat we verzocht werden het pand te verlaten i.v.m. de veiligheid.

Waar kan ik overigens vinden dat je ongesraft de hoofdzekering 30 min. met 32 A kan belasten?? Zijn dat extra trage zekeringen? Naar ik weet zitten daar "gewone" smeltpatronen in.
Ik meen op dit forum ook wel eens gelezen te hebben dat structurele overbelasting niet goed was.

Misschien zie ik het allemaal te somber in, doch wil niet voor verassingen komen. Daarvoor is de investering te groot.
Pigion
 

Pigion

  • #9
@headhunter,
Bedankt voor je antwoord. Stroommeter met uitsturing is mogelijk de goede weg. Ik heb nog geen idee hoe dat eruit ziet en hoe ik dat kan kan (laten) installeren. Het zal wel de nodige ruimte kosten in de groepenkast. Echter die moet er nog helemaal uit en geschikt gemaakt worden voor o.a. zonnepanelen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Ga naar de site van een smeltpatroonfabrikant.
Zoek daar de tabel van jouw gebruikte patroon.

Pak een stroom en lees de tijd af, je zal zien dat je een smeltpatroonfabrikant best even kan overbelasten.

Nadeel is wel dat ze ervan slijten en op een gegeven moment gewoon gaan.
 

Pigion

  • #11
Ik heb gekeken op de site van 2 duitse fabrikanten. Kan nog nergens iets vinden over de getolereerde tijd van overbelasting. Op wiki staat wel dat er 6% hogere stroom door de smeltveiligheid mag gaan.

Terug naar mijn probleem. Ondanks gerustellende opmerkingen blijf ik bezorgd/kritisch. Als alles op 1 phase zou staan, gaat het wel goed. In ons geval heb je te maken met grote apparaten die gewoon vast aan de gekozen phase zijn verbonden. De stroomvretende opwarmfase van een wasmachine duurt toch zeker min. 30 min. tot een uur. Een gerecht in de oven duurt enkele minuten, doch kan ook wel enkele uren met de kerstkalkoen. Als dan ook de WP draait en tussendoor de andere gerechten op de kookplaat worden bereid, de gasten de bijverwarming op de badkamer aanzetten een broodje wordt geroosterd, gaat het m.i. echt mis.
De grote verbruikers nemen alle 4 max. 15 A. De vaatwasser, wasdroger en wasmachine nemen elk max. 10 A
Dan komt de WP er nog bij, normaal ook 10 A, doch bij minustemperaturen wordt een electr. element bijgeschakeld, idem bij periodiek ontdooien. Daarom komt afschakeling of vermindering van gevraagd vermogen van de warmtepomp in beeld. Headhunter, kan je mij in een pb wat beter helpen met de naam / fabrikant van de stroommeter met uitsturing. Bij de mij bekende ha.... heb ik niets gevonden.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Ik zou gewoon een stroomrelais toepassen. Hiermee kun je capaciteitsbeperking van de warmtepomp schakelen, en eventueel met een relais ook de bijverwarming uitschakelen.
 

Pigion

  • #13
Het vermogen kan alleen terug geregeld worden met de frequentieomvormer via een 0-10V regeling. Eigenlijk stuur je de thermostaat bij. (als dat lukt). Ik wil absuluut geen aan/af regeling, funest voor de electronica en compressor. Een prioriteitsschakeling checkt elke 5 minuten de waarde van de totale stroomsterkte in de phase en geeft al-of-niet de de voeding naar de wp vrij. De verwarmingselementen kan je inderdaad wel via zo'n regeling sturen. Veel mensen koppelen zo-wie-zo deze stroomvreters af en accepteren en langer durende ontdooiing. Of heb ik jou verkeerd begrepen?
Ik ben ook maar een werktuigbouwkundige en geen electronicus.
 

Marcn88

  • #14
Zorgen dat er een voldoende grote buffer bij de wp staat en hier de elektrische elementen in plaatsen deze kun je dan zo schakelen dat ze pas aan mogen na 11 uur savonds en dan 1x in de week de elementen op laten stoken naar een 65 a 70 graden ivm legionella dan moet dat met de wp zat kunnen gaan kwa elektra deze zal namelijk bijna niet op volvermogen draaien om de buffer bij te verwarmen wat ook kan is enkele losse zonnepanelen direct aansluiten op een 1750watt element en deze ook in de buffer steken zosnel de zon schijnt wordt je buffer automatisch bijgeladen wel een max thermostaatje erbij tussen plaatsen
 

Pigion

  • #15
@Marcn88
Met jouw idee spannen we het paard achter de wagen. Water verwarmen met stroom is economisch en ecologisch helemaal fout. Het gaat bovendien om grote hoeveelheden en misschien ook nog stroom opgewekt door kolen. Met zonnepanelen red je dat niet.
Wat wel een optie kan zijn, is betonkern-activering. Je zorgt dat in de steen- en betonmassa van het huis voldoende warmte gebufferd is om een periode van hoog verbruik (koken, oven, wassen/drogen)te kunnen overbruggen en de wp een uurtje uitgezet kan worden. Echter wij wonwn in een bestaand huis, buffering en betonkern-activering zijn maar zeer beperkt mogelijk. we hebben 45 M2 vloerverwarming en 8 M2 wandverwarming. Meer zit er niet in of ik moet 50 M2 leisteenvloer vernietigen.
Dus terug naar stroommeting met uitsturing. Graag concrete aanwijzing waar te koop.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Pigion schreef:
Ik voel er niets vor om de warmtepomp steeds te laten afvallen als een grote verbruiker op dezelfde fase wordt bijgeschakeld.

Dat lijkt mij slecht voor de electronica.

Ik wil nu dat als de belasting op de fase te hoog wordt, de warmtepomp wordt teruggeregeld.
Op basis van gevoel en aannames kun je geen gegronde beslissingen nemen. Mijn advies: neem contact op met de producent van de warmtepomp (als de installateur je niet verder kan helpen) en vraag welke regeling zij ingebouwd hebben of adviseren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Je hebt pb denk ik.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Je wordt heeft vaak ook een externe vrijgave, als je deze hard schakelt blijft de wp zelf controle houden over de manier waarop deze stopt.
Ipv spanning eraf gooien
 

Pigion

  • #19
@Walker,
Het is bij iedere electronicus bekend dat de levensduur m.o.m. bepaald wordt door het aantal schakelingen. De levensduur compressor dito en kan altijd uitgelezen worden. Ook alle ketels zijn daar gevoelig voor en het aantal starts kan worden uitgelezen. Zelfs in jouw specialisme, deuren, is er een verband. De krukveer en het slot hebben een levensduur gerelateerd aan het aantal open/dicht doen.
 

Pigion

  • #20
@Headhunter,
Ik heb even problemen om mijn PB te openen (vergeten hoe) maar ik denk dat wij op de goede weg zijn.
Kleine complicerende factor is dat de installatievoorschriften en gebruiksaanwijzing wel kan inzien op de site van de fabrikant, doch dat leest niet zo goed en uitprinten van de 104 pagina's weer een massa dure inkt kost. Als pensionado heb ik geen toegang meer tot een laserprinter :(
De WP is van een zeer gerenormeerd Oosters merk en wordt geleverd met een zeer uitgebreide thermostaat/bediengs paneel. Je kan daarin een modus programmeren waarbij de WP op een lagere belasting gaat lopen. Dat vereist echter dat de koker of kookster wel zelf de WP moet omzetten naar een andere modus.
Anders maar vragen aan de importeur op de VSK beurs.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
5
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu