Pomp DAB Divertron 1000M press-control vervangen

Wekke

  • #1
Beste klussers,

In een vorige posting stelde ik problemen met mijn pomp vast, https://www.klusidee.nl/Forum/topic/regenwaterpomp-doet-raar.117283/
Nu zou ik graag de press-control of condesator vervangen, kan er iemand mij op weg zetten?
Welke condensator? Kan ik de gehele press-control ergens kopen?

Alvast bedankt voor jullie reactie.
Werner
 

ADDave

  • #2
Heb je al op de website van DAB gekeken? Ze hebben een online onderdelen database.

Anders gewoon even bellen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Als de pomp wel start dan is de condensator nog prima. Ik zou de press control verdenken. Die kun je inderdaad los kopen.
 

Wekke

  • #4
Ja hoor, gezocht op de website, niets gevonden. Bellen, ik ben benieuwd. :-)
Het is niet de startcondensator maar het zou de condensator in de press-control zijn.
 

SPDIF

  • #5
Als je zeker wilt weten dat het aan de controller ligt; Sluit je pomp even Rechtstreeks aan op het net.
Werkt de pomp normaal en overal goede druk? OK dan kan je de press-control openen.
Probeer dit eerst even uit, en laat je pomp niet langer dan enkele minuten draaien. Er is genoeg tijd voor een testje. Zo heb ik het ook gedaan om een en ander uit te sluiten. Suc6
 
  • Like
Waarderingen: Wekke

Wekke

  • #6
De controller is in de pomp ingebouwd en zit mee onder water.
De pomp kan zo in het stopcontact en werkt normaal volledig automatisch.

DAB.jpg
 

SPDIF

  • #7
Oeps, ik denk dat je het een en ander verkeerd begrepen hebt... Jou pomp is een onderwater hydrofoor, das totaal anders en heeft geen press-control of iets dergelijks. Dit werkt volledig elektronisch en is verschillend van een gewone press-control.

Jou pomp is ALLEEN geschikt voor schoon water en mag de grond niet raken.
Er is een aanloopcondensator en een seriecondensator inwendig als voeding voor de elektronica ingebouwd, zoals een gewone hydrofoorgroep die binnen staat.

Echter dit is NIET te vergelijken en ook niet apart te testen gemakkelijk, daarvoor moet je pomp helemaal open geschroefd worden. Als je die daarna opnieuw dicht wil schroeven heb je nieuwe rubbertjes nodig om goed af te dichten, anders loopt het water zo naar binnen en maakt kortsluiting.

Ik zou er zelf niet aan prutsen, dit kan levensgevaarlijk zijn net omdat die onderwater staat.
Als je geen ervaring hebt met elektronica en solderen, beter door een vakman laten nazien.
Verder is jouw condensator totaal andere waarde en ik weet zelfs niet eens op welke spanning jou elektronica werkt. Verder is de elektronica in jou pomp met SMD opgebouwd en zonder loep NIET te herstellen. Je hebt ook een professionele hete lucht soldeerstation nodig om er aan te werken zelf...

Van mij maken ze van 230VAC, 24VDC via seriecondensator. Dit voed ook een relais, net hetzelfde bij jou pomp kwa werking. Maar zoals gezegd jou pomp is totaal anders opgebouwd en je kan dit artikel met aanwijzingen dan ook niet gebruiken.

Dat was nu net de reden dat ik een gewone hydrofoorgroep wou thuis, makkelijk te herstellen, na te zien of testen. Geen gevaar met onderwater toestanden... En gewone onderdelen makkelijk verkrijgbaar en te solderen met een normale 30W soldeerbout.
Ik kan makkelijk apart de motor of press-control vervangen, bij jou lukt dat helaas niet.
Ik heb mijn pomp voor exact 1 euro hersteld. Jammer genoeg is dit allemaal voor jou niet van toepassing, dat zijn de nadelen van zo een pomp. Spijtig...
 
Laatst bewerkt:

SPDIF

  • #8
Dit type pomp is soms ook ultrasoon of met lijm volledig dichtgelast, en niet herstelbaar.
De elektronica is veelal ook met hars verzegeld en volledig ingegoten om volledig waterdicht te zijn. Repareren is er niet bij en kan alleen vervangen worden in dit geval.
 
Laatst bewerkt:

SPDIF

  • #9
Dit is de pomp die bij mij thuis staat en het alweer enkele jaartjes doet na mijn actie. :love:
Bovenaan de pomp zie je die pump-control, die werkt half mechanisch; een stukje elektronica met magneten en reed relais, maar is ZEER betrouwbaar.

pump.jpg
 

Wekke

  • #10
Mijn vraag was inderdaad niet duidelijk, maar jullie antwoorden nu zeker wel.
Pomp uitzwieren en vervangen door hydrofoorgroep lijkt mij het beste.
 

SPDIF

  • #11
Je kan het altijd eens proberen om die oude na te kijken, maak in dat geval wat scherpe foto. Dan kunnen we even mee kijken met je. Maar zoals ik eerder zei is er aan dit type pomp bitter weinig om zelf te herstellen. Ook het testen maakt het moeilijk omdat je dan de pomp elke keer weer moet monteren en onder water zetten.

Als je een gewone hydrofoor plaatst, hoef je nooit meer de put in of heb je daar niks meer te zoeken. Enkel voor reiniging misschien dan. Helaas kiezen de meeste mensen voor een pomp in de put zelf. Dan hebben ze geen lawaai, maar niemand denkt in geval van reparatie wat je dan moet doen.

Mijn pomp staat in het washokje bij de wasmachine, ik hoor het niet eens meer of let er niet meer op. Als er iets mis is kijk ik naar de lampjes erop en zie ik onmiddellijk wat de fout is. Als moeder de vrouw de wasjes doet, hoort ze ook dat alles ok is, pomp gaat aan en machine neemt water. Je kan zelf wat doen makkelijk. Bij montage in de put zelf, kan je dat allemaal niet zo makkelijk testen of nazien. Daar bel je dan de loodgieter voor met een rekening van +- 600 euries...

Voor nazicht bij ons zei hij dat de gehele installatie vervangen moest worden. Ik zei; ok wij wachten nog even af, bedankt. Ik had toen tijdelijk overgeschakeld op leidingswater, dus ik had tijd om iets te proberen. En het beste was nog; ik moest geen waterleidingen of wat dan ook los maken, geen sanitaire werken. Dat bleef zoals het was!!
Ik nam mijn multimeter bij de hand, wat gereedschap en ging aan de slag.
Dat was redelijk snel gevonden de oorzaak, ik begrijp dat niet iedereen zomaar kan solderen en meten, daarom juist hier posten om mijn verhaal te delen met jullie. En te helpen indien mogelijk.

Ik heb die loodgieter wel terug laten komen om een drie-weg filter te monteren, nadat ik de pomp had hersteld. Je moest zijn gezicht zien toen ik zei dat ik het hele boeltje had hersteld voor 1 euro kosten...:shock: Hij kon het nauwelijks geloven en teste alles eens, en conclusie was; zo goed als nieuw. Was mijn lieve vrouwtje even blij...:love:

In ieder wens ik je suc6 toe! En bij vragen zal ik je proberen te helpen!
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Er valt voor beiden iets te zeggen. Een hydrofoor kun je makkelijker bij en repareren inderdaad maar bij de minste lucht lekkage in de zuigleiding heb je meteen problemen met stilvallen van de pomp en het aanzuigen.

Met een bronpomp in de put heb je dat gezeur met aanzuigen en bijbehorende problemen niet. Die doet het gewoon altijd. Ook zit je met een bronpomp net iets minder kritisch met de diepte waar het water vandaan moet komen.

Helaas kun je zelf weinig repareren aan een bronpomp. Het moet uiteindelijk weer waterdicht zijn en dat valt niet mee als klusser.
 

SPDIF

  • #13
Uiteindelijk is niets perfect. Maar ik heb bewust gekozen voor dit systeem.
Luchtlekkage in de leiding is nog nooit voor gekomen en ook niet mogelijk. Daar zit een terugslagklep voor gemonteerd, ik kan de leiding zo los nemen en het werkt daarna weer.
Je moet het niet moeilijker maken dan het is.:wink:
 

SPDIF

  • #14
Gezeur? Acht dat valt wel mee hoor... OK we hebben een keer de put volledig opgebruikt, en dan zat er wel lucht in de leiding, logisch natuurlijk. Na een flinke regenbui de pomp even opgieten, en laten draaien.
Zo gefikst in een paar minuutjes. Is dat dan een nadeel? In mijn ogen niet.:cool: Na 15 jaar in ons nieuwe huis, moet de eerste luchtlekkage nog altijd komen.

Je hebt ook systemen ongeveer zoals van mij waar de pomp in de put hangt, maar niet onder water en de pump control staat in je washokje gemonteerd. Een echt gehannes dit systeem met allerlei elektrische kabels, die recht de netspanning naar je put voeren. Hetzelfde als onderwater hydrofoor, ik voer liever geen netspanning naar mijn regenput, wel zo veilig. Daarom wilde ik centraal alles op een plek, en daar heb ik nooit spijt van gehad.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Ga hier op het forum maar eens klaarzetten naar problemen met de hydrofoor. 9 van de 10 keer ligt het aan een lekkage in de zuigleiding.
Ook een keerklep kan gaan lekken en als er een gaatje in de leiding komt heb je niets meer aan de keerklep.
 

SPDIF

  • #16
Ok ik heb het helemaal mis, het spijt me... De boel afbreken maar...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu