Plaatsing radiator op zolder met dakkapel

Jeroen94704

  • #1
Hallo,

Ik vroeg me af of het een goed idee is om op zolder een raamradiator (20 cm x 140 cm) voorbij het einde van een dakkapel te plaatsen, zoals hieronder getekend:



Het vermogen van de radiator klopt bij het volume van de kamer, en het dak + dakkapel zullen geïsoleerd zijn, maar ik vraag me toch af of een dergelijke plaatsing ten koste gaat van het warmte comfort in de kamer ten opzichte van plaatsing direct onder het raam of tegen een zijmuur.

Alvast bedankt,

Jeroen
 

Pirke

  • #2
Lijkt mij persoonlijk een prima plek. Het dakappel houdt de warmte langer laag. En zal zelf een beetje gaan wervelen waardoor die beter verdeeld.
 

Geus

  • #3
Als dit een tekening is in de goede verhoudingen zou ik de radiator iets meer ruimte geven. Voldoende van de vloer voor aanzuiging en ruimte voor opsteigende lucht. Principe kan prima.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ik ben geen cv specialist, maar ik denk, dat je zo alleen maar een klein beetje stralings warmte krijgt.
Normaal wordt de lucht gecirculeerd, door de radiator en verwarmt zo de ruimte.
En zoals hij daar in dat lage schuine hoekje hangt, zal er weinig circulatie zijn van de lucht.

Maar de cv specialisten, weten dat zeker beter.
 

Pirke

  • #5
Een radiator zelf circuleert geen lucht. De omgeving doet dat.

Warme lucht stijgt op. Dat doet het al sinds er warme lucht is.
Op het moment dat het tegen een schuin vlak of het plafond slaat zal het zich beter verspreiden op die hoogte. Dus beter een laag plafond dan een normaal plafond waar je niets meer aan die warmte heb. Daarom is een radiator onder een overstekende vensterbank ook altijd een goed idee.
Wat je wel krijgt is dat er iets meer stof in je kamer rondgeslingerd wordt, doordat de warme lucht het stof mee aanvoert. De radiator moet dus wel fatsoenlijk zuiver gemaakt kunnen worden.

Als het dak van het dak appel nou niet geïsoleerd zou zijn , zou dit problemen kunnen geven i.v.m. condensvorming. Maar daar is hier geen sprake van.
 

Millew

  • #6

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
Zorg ervoor dat er aan zowel de onderzijde als ook aan de bovenzijde van de radiator een minimale ruimte is van 15cm.

Persoonlijk zou ik de radiator verder naar voren plaatsen, op die manier zal de warmte makkelijker omhoog komen, en direct langs het raam de ruimte in worden gedrukt.Zo zal de volledige ruimte op temperatuur komen.

Zoals u hem heeft getekend, zal de warmte eerst langs het schuine dak stijgen, om vervolgens de dakkapel te gaan verwarmen. Mogelijk zal de warmte trek omhoog minder worden, waardoor de andere zijde van de ruimte te koud blijft.
 

Jeroen94704

  • #8
Bedankt voor de antwoorden. Het is altijd lastig als je tegenstrijdige adviezen krijgt, maar de tendens lijkt toch te zijn dat hoewel het misschien niet helemaal optimaal is, het zeker ook niet absoluut afgeraden wordt. Dus wat mij betreft gaat dit hem worden. Nu nog even de vrouw overtuigen :)''
 

StefanD

  • #9
Als dit voor jou een goede oplossing is, dan zou ik het gewoon doen. Als je een radiator "wegstopt", dan zal hij iets minder rendement hebben. Maar dit is eenvoudig op te lossen door een iets grotere radiator te nemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu