Vraagjes over plaatsing radiator + flexibele cv-leiding

Charliefox

  • #1
We willen de lelijke metalen cv-leidingen van onze woonkamer-radiator weghalen en vervangen door flexibele cv-leidingen. De bedoeling is dat die dan over het systeem-plafond gaan lopen, uit het zicht.

Wat voor leidingen zijn dat precies? Ik zag vandaag in 'n bouwmarkt van die rechte grijze 15 mm (water?) leidingen. Zijn die ook voor cv? Ze waren echter niet echt buigzaam. Die zijn er wel, heb ik me laten vertellen. Wat is de benaming van dat spul? Lijkt me niet moeilijker aan te brengen dan de ouderwetse metalen? Verder:

We willen 'n extra radiator plaatsen in de zolderkamer van onze oudste dochter. Er is helaas weinig ruimte. Nu kwam ik op het idee om dat ding tegen het schuine zolderdak te plaatsen. Niet te hoog en aan de achterzijde reflecterende folie. Kan dat, schuin plaatsen van een radiator? Ik neem aan dat ik rekening moet houden met de plek van de ontluchtingsnippel? (hoogste punt).
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Die grijze 15mm buis is Polybuteen buis, geschikt voor warm en koud tapwater en cv. Ook is er vaak nog alupex buis, ook voor beide doelen geschikt.
Ik weet niet hoe flexibel je het wilt hebben, maar zowel PB als Alupex is flexibel.
 

Charliefox

  • #3
Dank voor de reactie. Min of meer flexibel is voldoende. Ik wil het ca 4 m over 'n systeemplafond "trekken" door aan weerszijden 2 mansgaten van ca 30x30 cm die ik dan later weer dichtmaak. De uiteinden zet ik met koppelstukken vast op de bestaande verticale buis.

En kan iemand nog iets nuttigs zeggen over het ophangen van de radiator aan het schuine zolderdak. Is dat 'n probleem?
 

Techno tim

  • #4
Zorg er altijd voor dat je op het hoogste punt een ontluchting maakt.
Ik weet niet of dat hier van toepassing is maar ik lees dat de leidingen van beneden over het systeemplafond komen te lopen.
 

Charliefox

  • #5
Radiator bevestigen heb ik inmiddels nagevraagd en kan zonder probleem onder het schuine dak. Uitzoeken flexibel leiding "gedoe" vind ik 'n stuk lastiger.

Vanmiddag in de 2 bekende bouwmarkten geweest. Wat is dat spul duur! Althans, wel voor iemand die maar 2 x 4 m nodig heeft (grote rollen). Vooral al die aparte en extra knelfittingen die nodig zijn om zo'n flexibele leiding op 'n bestaande standaard 15 mm cv-leiding te krijgen.

Ben je normaal gesproken met 'n simpel kniestukje klaar, met dat kunststof had ik wel 3 items nodig voor 'n haakse bocht. En dan nog niet te spreken over het speciale gereedschap dat je nodig hebt.

Het liefst zou ik gewoon met de standaard cv-leiding werken, het probleem is echter dat ik die 2 stukken van 4 m niet zonder buigen over het systeemplafond krijg. Althans, het erin krijgen door (een nog aan te maken mangat van vierkant 30 cm) gaat niet lukken zonder buigen.

Nog steeds een hoofdbreker dus ...
 

Charliefox

  • #6
Okay, ik ga voor gewone ordinaire dunwandige cv-leiding en standaard fittingen. Daar heb ik tenminste (iets) ervaring mee en is voor mij niet zoveel uitzoekwerk. Vandaag de cv legen, mangaten maken (2x) en leidingen loshalen. Met wat (licht) buigen moet ik die 4m leidingen wel boven het systeemplafond krijgen. Ik doe er voor het rammelen een isolatie omheen (van dat grijze schuimspul).

Hoe zet je de cv/warm water installatie op ALLEEN de warm water tapstand? Het is een Intergas Kompakt HR gaswandketel. Ik wil dus (de komende dagen) wel kunnen douchen. Als het cv-water uit het systeem is, werkt de tap stand dan nog wel? Of moet je daar expliciet iets voor instellen?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #7
Asl het cv water uit het systeem is, dan werkt ook de warmwater stand niet nee.
kan je de leidingen die je gaat verleggen, niet afdoppen, of afsluiters plaatsen? dan kan je de cv installatie weer vullen, en heb je weer warm water.

groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu