Perilex stopcontact bij 1 fase groepenkast met kookgroep

KlusserKoen

  • #1
Beste allen,

Binnenkort wordt bij mij een nieuwe keuken gemonteerd. Ik heb hiervoor leidingen laten ver/aanleggen. Onder ander is er een perilex stopcontact gekomen, omdat ik op inductie wil koken (voorheen alleen gasaansluiting). Daarnaast is er een nieuwe groepenkast geïnstalleerd. Dit betreft een 1-fase groepenkast met een kookgroep.

Nou vraag ik mij erg af of degene die de perilex aangelegd heeft dit wel op de juiste manier gedaan heeft: of de juiste kabels op de juiste plek zitten in de perilex-wandcontactdoos én of de juiste kabels op de juiste plek zitten in de kookgroep van de groepenkast.

In de perilex-wandcontactdoos zijn de aansluitingen als volgt:

- Geelgroene kabel in de aarde
- Blauwe kabel in de N
- Bruine kabel in L1
- Zwarte kabel in L2
- Grijze kabel in L3

Zie onderstaande foto ter verduidelijking





In de groepenkast is het als volgt aangesloten, zie onderstaande foto's:







Klopt dit nou wel of niet hoe zowel de perilex wandcontactdoos als de kookgroep van de groepenkast aangesloten is? Ik heb er zelf weinig verstand van maar ik vertrouw het niet helemaal zoals het nu is, mede naar aanleiding van wat ik vind op internet.

De aansluitingen zoals in de wandcontactdoos van de perilex lijken op de standaard aansluiting van een 3-fase aansluiting/groepenkast. Bij mij gaat het dus om een 1-fase groepenkast met kookgroep en als ik het allemaal goed begrijp wordt dit op een andere manier aangesloten.

En zitten de kabels op de juiste plek in de groepenkast? Oftewel komt dit overeen met hoe de kabels in de perilex wandcontactdoos zitten?

Zoals gezegd heb ik sterk mijn twijfels, maar ik heb er verder ook weinig verstand van. De keuken komt a.s. maandag al dus hoop op een snelle reactie.

Alvast bedankt.

Groeten, Koen
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Op de foto is niet goed te zien hoe het aan de onderkant van de kookgroep is aangesloten. Ik zou vooral willen weten of de brug die je daar ziet in dikkere draad is uitgevoerd dan de afgaande draden.

Verder lijkt het me allemaal prima. De installateur moet de twee nullen van de kookplaat op grijs en blauw aansluiten en de fasen op bruin en zwart.
 

KlusserKoen

  • #3
Zie onderstaande afbeelding, is dat zo duidelijker?



In de meterkast zitten grijs en blauw in de nul en bruin en zwart respectievelijk in de fase.

Volgens mij (maar verbeter me als ik er naast zit) is in een perilex wandcontactdoos bij een 1-fase aansluiting met kookgroep (=2-fase aansluiting?) linksboven nul (N1) en rechtsboven nul (N2) en linksonder fase (L1) en rechtsonder fase (L2). Zie ook onderstaande afbeelding.




Volgens mij vormen dus de rood omcirkelde aansluitingen in wezen één 'groep' en de groen omcirkelde aansluitingen vormen één 'groep' (zie onderstaande afbeelding).




In mijn geval zit op dit moment in de groepenkast de grijze in de N en de blauwe in de N. Dat zou volgens mij moeten betekenen dat in mijn perilex wandcontactdoos de blauwe in de N moet (linksboven) en de grijze in de L1 (rechtsboven, de andere N).

Vervolgens, om de perilex wandcontactdoos overeen te laten stemmen met de groepenkast, moet de zwarte linksonder (in de L3, de fase behorend bij de blauwe N). En de bruine rechtsonder (in de L2, de fase behorend bij de grijze N).

Klopt dit? Zo ja dan is het volgens mij niet correct hoe het op dit moment aangesloten is toch?

Nu zit in de wandcontactdoos de blauwe in de N (correct) en daarbij de grijze in de bijbehorende fase (volgens mij niet correct). En zit de bruine in de N (niet correct) en daarbij de zwarte in de bijbehorende fase (volgens mij niet correct).
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Er zijn geen normen voor het aansluiten van 2x230V op een Perilex-doos. Ik heb de nullen ook weleens aan de onderkant gezien. Als ik je goed begrijp, zitten ze bij jou nu aan de linkerkant.

Ik zou daar niet wakker van liggen. Belangrijk is dat de Perilex-stekker overeenkomstig wordt bedraad.
 

KlusserKoen

  • #5
Ja dat klopt dus de nuldraden zitten nu in de N en in de L3 van de wandcontactdoos (linker gedeelte).


Hoeft dan ook de zwarte niet per se tegenover de blauwe in de wandcontactdoos te zitten? Dus de zwarte in de L1 van de perilex (in de groepenkast vormen blauw en zwart immers 1 groep)? Nu zitten blauw en zwart schuin tegenover elkaar in de wandcontactdoos.

Dus de installateur zou in de perilex stekker de blauwe kabel ook op de N moeten (= nuldraad) aansluiten, de grijze op de L3 (=nuldraad) en dan de zwarte op de L2 (=fase behorend bij de blauwe N) en de bruine op de L1 (rechtboven, de fase behorend bij de grijze N)??
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Welke fase bij welke nul hoort, maakt niet uit. De nullen zijn in of vóór de kookgroep toch aan elkaar gekoppeld. Ik zou verder gewoon op de vakkundigheid van de installateur vertrouwen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu