Oververhitte vaillant geiser (mag 135)

The headhunter

Specialist Elektra
  • #21
Frankt schreef:
...een doos met daarin een nieuwe geiser meegenomen en deze gemonteerd. Nu heb ik een keurig brandend apparaat en warm water.
Gas druk regelaar kostte meer dan de helft van een compleet nieuwe geiser.
 

Frankt

  • #22
Ik bedoelde inderdaad dat vervanging van het gasregeldeel (dank je Ketelman) van de geiser zo duur uit zou vallen dat de aanschaf van een volledig nieuwe geiser een optie werd. Het ging echt niet over de drukregelaar achter de gasmeter, die is zaak van de energieleverancier, zoals MarcoDEZICHT al schreef, daar is echt niets mis mee.

Ik heb gekozen voor een volledig nieuwe geiser. Reken mee: reparatie zou waarschijnlijk kosten 30 voorrij + 80 onderdelen + klein uur werk + btw. Nu ben ik meer kwijt (250) maar heb ik een apparaat waarvan ik mag verwachten dat het een jaar of 10 meegaat. Ik weet ook niet wat wijzer was, reparatie of, zoals ik nu heb gedaan, vervanging.

Het is veel geld (voor mij tenminste), maar dit is dan ook de eerste keer in mijn leven dat ik eens niet een tweede-, derde- of vierdehands gastoestel in hergebruik neem.

Samengevat: ik had een geiser uit het jaar nul die een vuurballetje veroorzaakte als de warmwaterkraan opengedraaid werd, die probeerde ik te vervangen door een weggevertje met ernstig mankement en nu heb ik een splinternieuw exemplaar zo uit de winkel. Vooruitgang, nietwaar? Waarschijnlijk nog schoner en zuiniger ook. En het werkt!

Mooi glimmende prachtig brandende vooruitgang!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #23
Toch misschien verstandig hem even door een vakman op koolmonoxide afgifte te laten controleren / afstellen? Zoals hierboven genoemd.

En een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een installateur?

Het kan een leven schelen...
 

Frankt

  • #24
Klusidee Kees schreef:
Toch misschien verstandig hem even door een vakman op koolmonoxide afgifte te laten controleren / afstellen? Zoals hierboven genoemd.

En een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een installateur?

Het kan een leven schelen...
Voorzover ik begrijp gebeuren de meeste CO-ongelukken bij mensen die echt helemaal geen geld hebben en/of zich niet eens bewust zijn van het risico. Ik zie het als een vlam in een kachel of geiser niet goed brandt. Met de neus meten gaat niet, maar de lucht van onvolledige verbranding is onmiskenbaar. Een geel-roetende vlam is ook niet te missen, maar wie niet weet dat er dan echt iets mis is heeft waarschijnlijk ook geen idee van de uiteindelijke risico's.

Kijk, voor mij is dit nogal een uitgaaf geweest. Er zijn veel mensen die zich dit niet eens kunnen permitteren. Voor veel mensen is een jaarlijkse controle in financieel opzicht een niemendalletje en daarbij is het ook onvoorstelbaar dat ze die controle niet uit laten voeren. Wie echter een apparaat niet eens kan laten repareren, laat staan (zelf) vervangen loopt extreem veel risico.

Ach, ik kan een heel verhaal typen over de maatschappij enzo, maar dat was je vraag niet. In een ideale wereld heeft iedereen veilige gasapparaten waar elk jaar een een goed opgeleid en fatsoenlijk betaalde installateur met state-of-the-art gereedschap naar komt kijken. Ik ben al blij dat ik een nieuwe geiser kan betalen en handig genoeg ben om 'm zelf te installeren.

Ik zal opletten en zorgen dat mijn nieuwe geiser voorbeeldig blijft branden en dat als mijn budget het t.z.t. toelaat er een onderhoudscontract o.i.d. komt. Ik zal ook dat defecte apparaat niet zomaar bij het vuilnis gooien met het risico dat iemand anders het vindt en gaat proberen het ding aan te sluiten en aan de praat te krijgen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #25
Niet alleen gebrek aan geld of onwetendheid kan leiden tot doden door CO
ook eigenwijsheid kan iemand de kop kosten.

Het is jouw feestje.
 

Jacovrie

  • #26
Gelet op het feit dat de 'oude' geiser een hele tijd heeft gelegen, komt het op mij niet vreemd over dat de gasregelaar defect is geraakt. U heeft volgens mij een verstandige beslissing genomen om een nieuwe geiser te kopen. Het zou mij namelijk niet verbaasd hebben dat na vervanging van de gasregelaar op de 'oude' geiser ook andere delen defect zouden raken.

Voor wat betreft koolmonoxide probleem. Schaf een koolmonoxide melder aan. Neem dan wel een van de betere merken, welke vaak ook iets duurder zijn. Kost even een paar centen, maar voor de veiligheid moet je wat over hebben en zo'n melder gaat toch een aantal jaren mee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu