Oververhitte vaillant geiser (mag 135)

Frankt

  • #1
Dag,

Ik had een erg oude keukengeiser (jaren '70) die kuren begon te vertonen en ging daarom op zoek naar vervanging. Bij een familielid lag een nauwelijks gebruikte Vaillant MAG 135/71-XTZ (aardgas) op zolder die ik wel mee mocht nemen. Het apparaat was maar een jaartje gebruikt, was niet meer nodig vanwege de aanschaf van een combiketel en lag daar maar te liggen. De branders zagen er uit als nieuw, het hele apparaat blonk trouwens, ik blij dus.

Nu heb ik vanmiddag de hele middag besteed aan het aan de muur schroeven van deze 'nieuwe' geiser en het aansluiten van de waterleidingen en het gas. Grote moment: hij brandt! Alleen, hij brandt wel erg enthousiast. Het warme water is zelfs in de laagste stand kokend heet. De geiser houdt er daarom ook mee op na zo'n 20 seconden: de brander en de waakvlam gaan uit.

Nou ben ik handig genoeg om gas- en waterleidingen aan te sluiten en zelfs het soldeerwerk daarvoor te doen, maar niet handig genoeg om te ontdekken hoe ik die hoge gasvlammen in de geiser wat kan temperen. Ja, ik heb de gastoevoerkraan half dichtgedraaid, dat helpt wel wat, maar dat lijkt me niet de oplossing.

Zit er ergens op dit type geiser een schroefje waarmee ik de branderdruk in kan stellen? Hoe ik het waakvlammetje afregel heb ik inmiddels wel ondekt, maar het gaat me om de brander tijdens warmwatergebruik. Of zou de lange tijd dat deze geiser ongebruikt op zolder heeft gelegen (jaartje of anderhalf) fataal zijn geweest?

Iemand advies?
 

MarcoDezicht

  • #2
Kijk eens even wat voor gassoort er op staat.
Dit kun je zie op het typeplaatje: als er g25 staat dan is hij geschikt voor aardgas. maar staat er g31 dan is hij voor bpgas en kan hij niet op aardgas.

Wat het ook kan zijn is dat de voordruk te hoog is in je gasleiding, dit is niet zelf te controleren.

Mijn advies is: laat er even een installateur naar kijken want je bent toch met gas bezig.

Veel succes
 

Frankt

  • #3
Gekeken: het is G25, aardgas.
De druk op het aardgasnet is toch altijd (min of meer) hetzelfde?
Of is voordruk iets anders?
 

Ketelman

  • #4
De druk is niet noodzakelijk altijd het zelfde.

Door een defecte drukregelaar bij de meter zou de druk hoger kunnen worden waardoor deze hoger wordt dan waar de geiser voor ontworpen is.
Marco heeft wel een heel belangrijk punt, haal er een installateur bij want als het toestel enige tijd heeft op zolder heeft gelegen is het verstandiger dit even te laten servicen.

En een geiser (of welk gastoestel dan ook) wat na een korte tijd uitvalt door oververhitting heeft een ernstig mankement, de beveiliging spreekt niet voor niets aan.

Mogelijk dat Marco dat zo weet, maar heeft dit type geiser een ttb beveiliging?
 

MarcoDezicht

  • #5
Volgens mij niet, Jos en is het zelfs mogelijk dat het een toestel is zonder rookgas afvoer.
 

Frankt

  • #6
Het is een gewone huis-, tuin- en keukengeiser, zo eentje die je ophangt boven het aanrecht.

Wat dat betreft is het niet veel anders dan mijn inmiddels verwijderde jaren '70 model, die nogal eens 'plof' deed (een vuurballetje) als ik de warmwaterkraan opendraaide. Dit leek me een vooruitgang. Ik zie dit type regelmatig hangen bij kennissen (Amsterdam, oude wijken rond het centrum) dus ik dacht "dit is een mooi glimmend exemplaar".

De gastoevoerkraan heb ik nu echt helemaal dichtgedraaid.
 

Ketelman

  • #7
Lijkt me verstandig die gaskraan te sluiten.
Maar even voor de duidelijkheid, is het een toestel met of zonder rookgasbuis (zeg maar schoorsteen)??
 

Frankt

  • #8
Zonder. Er zit wel een aansluiting (90mm) voor een buis naar een afvoergat (zover was ik nog niet, rookgasafvoer stond morgen op het programma).

Er zit zelfs een 'voeler' vlak naast die aansluiting. Twee draadjes (excuus.. 1 koperdraadje), een soort van 'regelunit' onderin, met verbinding naar de gastoevoer.

Volgens mij is dat geen beveiliging tegen slechte lucht maar eenvoudigweg tegen extreme hitte (zoals vlammen en kwesties als de mijne). Die 'voeler' ziet er nl. niet anders uit dan een doorsnee thermostaat-/waakvlamsensor.

Ik maak me zorgen dat mijn goedkope tweedehandsje een dure grap gaat worden.
 

MarcoDezicht

  • #9
Nee hoor dat hoeft niet ,want als ik het goed in mij opneem, dan komt het er toch op neer dat de drukregelaar defect is .
En dan blijft er nu op dit moment niet anders over dan wat ketelman al schreef.
Lijkt me verstandig die gaskraan te sluiten.
Wat die voeler betreft dat is een ttb voeler (thermische trekbeveiliging).
Deze grijpt in, wanneer hij de rookgas terugkrijgt. Hij meet de temperatuur van het rookgas. Als deze te hoog is, dan sluit hij de gastoevoer naar de waakvlam af en de geiser stopt met branden.
Dus wel degelijk een beveiliging.

Mijn advies blijft dan ook:
Mijn advies is laat er even een instalateur naar kijken want je bent toch met gas bezig.
 

Spook

  • #10
Kan het niet zo zijn dat je de waterdruk moet verlagen op de geiser.

Ik heb namelijk het zelfde gehad met een fasto douche geiser, sloeg ook telkens op hol.
Misschien hebben de heren Ketelman en Marco hier ervaring mee.

Met vr.gr. Bert
 

Frankt

  • #11
Mijn advies is laat er even een installateur naar kijken want je bent toch met gas bezig.
Dan zal ik me morgenochtend daar op gaan orienteren. Het aansluiten was geen probleem, maar dit kan ik dus niet zelf oplossen. :cry:
 

Spook

  • #12
Klopt marco: rookgas afvoer zat bij mij dicht op het dak, schoorsteen open gemaakt water druk iets lager gezet en heeft daarna nooit meer geweigerd.

Tip:laat een installateur het klusje doen.

Bert
 

Frankt

  • #13
Nou, het bleek dat bij reparatie van de gasdrukregelaar, of beter gezegd het vervangen van het 'gashuis', de kosten niet onaanzienlijk zouden zijn.

In elk geval meer dan de helft van wat een splinternieuw exemplaar zou kosten. Kortom, ik heb mijn portemonnee pijn gedaan en een doos met daarin een nieuwe geiser meegenomen en deze gemonteerd. Nu heb ik een keurig brandend apparaat en warm water.

Bedankt voor de adviezen.
 

Chathanky

  • #14
Toch nog een glimmende geiser. :lol:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
CO uitstoot gecontroleerd?
Vooral met zo'n geiser zonder afvoer zou ik toch even laten afregelen ter plaatste.
 

Ketelman

  • #16
Zeker een punt om aandacht voor te hebben, afvoerloze geisers bij inbedrijfname laten nameten.
Je blaast immers de rookgassen de keuken in, bij langdurig watertappen zoals bij douchen is dat best een grote hoeveelheid rookgassen in een relatief kleine ruimte.
Meten is weten.

Denk ook serieus na over onderhoud, elk gastoestel in principe verplicht jaarlijks onderhoud of inspectie te krijgen en zeker bij een afvoerloos systeem is dit geen overbodige luxe.

We gaan er nu steeds vanuit dat er een hebt gekocht zonder rookgasafvoer, of heb je er toch een met (en is de rookgasbuis ook aangesloten?)
 

MarcoDezicht

  • #17
Maar wat lees ik nu heb je de drukregelaar bij de meter zelf vervangen.

Dat is had niet gehoeven want het energiebedrijf had dit voor je gedaan en dat is meestal kostenloos, want het energie bedrijf dient er voor te zorgen dat je een goede voorduk in je installatie na de meter hebt.

Ik maak dit namelijk regelmatig mee in de het veld en dan is het één telefoont je naar het energiebedrijf en binnen twee uur is hij vervangen.
 

Ketelman

  • #18
Ik denk dat ie met gasdrukregelaar of gashuis het gasregeldeel van de geiser bedoelde.
 

MarcoDezicht

  • #19
Dat zou inderdaad ook nog kunnen ketelman
 

Ketelman

  • #20
MarcoDEZICHT schreef:
Dat zou inderdaad ook nog kunnen ketelman
Zo lees is het tenminste maar de eigenaar van de nieuwe geiser kan daar vast uitsluitsel over geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu