Ovale inbouwdozen vervangen

pvbee

  • #1
In mijn nieuwe woning (uit 1990) wil ik graag ovale inbouwdozen in betonwanden en tussenwanden vervangen voor "normale" inbouwdozen zoals de ABB HAF MD4050. Om op die manier minimaal 2 WCDs naast elkaar te kunnen krijgen.

De bestaande buis wil ik hergebruiken zodat ik geen extra leidingen hoef te frezen naar het plafond. Ik laat een betonboorder komen of ik huur zelf een diamantboormachine om de gaten te kunnen boren.

Ik dacht zelf aan:
horizontaal aftekenen dat de eerste doos precies overeen komt met de buis en de 2e daarnaast.
Nog niks slopen, eerst de 2e inbouwdoos boren dwars door de ovale inbouwdoos
oude ovale doos eruit slopen
ruimte maken voor de eerste doos
buisinvoer en 2 inbouwdozen passen

Hoe zorg ik ervoor dat de oude inbouwdoos er uit gaat komen? Die zal wel erg vast zitten in de wand.
Hebben jullie wat tips of tricks voor deze situatie? Alvast heel erg bedankt. Ik kan er weinig over vinden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat voor een wand en doos gaat het om? Een doos die met gips in de wand is geplakt krijg je wat makkelijker los dan een doos die in een betonnen wand is gestort...

Maar in beide gevallen is de methode hetzelfde denk ik: met een breekhamer met beitel of desnoods met de hand met een moker en steenbeitel. Reken op het nodige herstelwerk voordat je weer een mooie glad afgewerkte muur hebt (maar dat deed je al neem ik aan).
 

pvbee

  • #3
De ovale inbouwdozen zijn Ydozen. Deze zitten in zowel binnenwanden (ytong of kalkzandsteen weet ik niet precies) en buiten wanden van beton, ik denk dat ze daar zijn mee gegoten. Herstel werk verwacht ik wel, dat is niet te voorkomen. Ik denk alleen dat het vrijmaken van de buis en de inbouwdoos verwijderen een pittig klusje is. Dat laatste zie ik nog niet zo goed voor mij
 

ABCDE

  • #4
1990 en Y-dozen? Huh? In die tijd werden er dubbele inbouwstopcontacten zonder randaarde geplaatst in normale ronde dozen.

De Y-dozen komen inderdaad uit de hel.

Lijkt me trouwens makkelijker om ze ook direct te verlagen. Een rond gat proberen te maken op een plek waar ter plekke van je centerboor reeds een gat zit...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Dan neem je toch een langere centerboor..... :denk:
 

pvbee

  • #6
Ik verwacht dat ik alleen het 2e gat kan boren wat er naast komt. De eerste doos kan ik dus niet echt boren.. misschien met behulp van een sds steenboortje om de doos eruit te krijgen en dat de nieuwe ook gaat passen.

Het boren bij verlagen is wel makkelijker inderdaad, maar de meeste die ik aan wil passen zitten al op ongeveer 30 cm vanaf de vloer.
 

Klusser1954

  • #7
Centreren kan m.b.v. een multiplex plaatje met het juiste gat erin. Door een assistent even stevig vast laten houden tot je er een paar mm in bent, of met een plugje vast zetten.
 

Aryan

  • #8
Ik zou even van multiplex (of spaanplaat) een malletje maken met exact de hart-op-hart afstand van de nieuwe dozen. Dat zet je even met 2 schroeven/pluggen vast over je oude (1,5) inbouwdoos en vervolgens boor je met je dozenboor in deze gaten de nieuwe dozen. Gewoon door de oude doos heen boren. Wat blijft zitten, kun je weghalen, maar je kunt het in principe ook laten zitten en met stucmortel de nieuwe dozen vastzetten en de halve oude doos dichtplamuren.
 

ABCDE

  • #9
Malletje maken kan inderdaad ook.

@Klusser1954 weet je zeker dat je Y-dozen hebt? Rechthoekig raam hoef niet niet te betekenen dat er een Y-doos zit.

Walker schreef:
Dan neem je toch een langere centerboor.....
Probeer ze maar eens te vinden ;)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
En niet door de muur heen boren....
 

pvbee

  • #11
Ik heb nog niet achter het schakelmateriaal kunnen kijen, dus het is wel een aanname (Ydoos). Zou dus ook rond kunnen zijn? Ik ga nu even van de vervelendste situatie uit.. kan het alleen meevallen.

Die malletjes had ik nog niet bij stil gestaan. Hebben jullie nog tips om het uiteinde van de buis vrij te krijgen zonder de hele buis te slopen? De tule van de nieuwe inbouwdoos zal daar dan weer omheen moeten. De ABB haf dozen kan je dan daar weer opklikken. Leek mij heel handig


Door de muur heen.. zullen de buren blij mee zijn.. extra ventilatie. Bij de binnenwanden ff oppassen inderdaad! Tenzij er aan de andere kant precies op die plek ook een doos moet.
 

ABCDE

  • #12
Oooh, nou... kijk eerst eens dan. Want in 1990 deden ze niet aan stopcontacten met randaarde op de meeste plekken.. En dubbel inbouw zonder randaarde past vlak in een ronde doos. De Y-doos heb je pas "nodig" als je dubbel inbouw mét randaarde vlak wilt hebben.
 

pvbee

  • #13
Helemaal mee eens, maar ik heb de sleutel nog niet. Daarna heb ik niet zoveel tijd om wat dingen uit te zoeken (bv. nu de tips met een malletje). Zodra ok de sleutel heb kan ik direct kijken, maar moet ook direct starten. Ik wist niet dat ze zo in elkaar zaten zoals je dat omschrijft. Dan nog kan ik al deze tips mooi gebruiken denk ik, ik ben hier niet dommer van geworden in ieder geval:)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu