Door behuizing geschroefde inbouwdozen in holle wand.

Kwalletje

  • #1
Beste vakmensen en klussers,

Ik heb een aantal jaar geleden bij de verbouw van ons huis zelf een groot deel van de elektra opnieuw aangelegd. Hierbij heb ik qua regelgeving een enorme misser gemaakt door de inbouwdozen die in holle wanden geplaatst zijn door de behuizing vast te schroeven in achterhout. Achteraf gezien oliedom want er is genoeg te vinden dat dit niet mag ... maar het leed is al geschied.

Mijn vragen zijn als volgt: Als ik de schroeven verwijder en de inbouwdozen op een andere wijze vastzet, voldoet het dan nog wel aan de regelgeving ivm de reeds gemaakte schroefgaten in de dozen? En zo ja, hoe zouden jullie deze dozen naderhand vastzetten? Insluiten met pur?
Of kan ik de schroeven met iets afplakken? Dat zou theoretisch toch ook een dubbele isolatie geven?

Graag jullie advies.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Nou, ik weet niet of ik dit een "enorme" misser zou noemen. Nee, het is inderdaad niet hoe het hoort, maar ik kom wel ernstigere dingen tegen. :wink: Dubbele isolatie? Tja, het is niet alsof dat hout waar je nu in geschroefd hebt zo goed geleid (ik zou er anders over denken als je dozen aan metalstuds had geschroefd).

Maar het is natuurlijk noemenswaardig dat je er iets aan wilt doen en het helemaal conform wilt maken!

Ik zou in dit geval denk ik kiezen om de schroefkoppen extra te isoleren. Dan wel op een duurzame manier natuurlijk, dus niet met een stukje isolatietape wat volgende week weer los laat.

Ik weet niet welke dozen je hebt gebruikt, maar diverse fabrikanten verkopen inserts om een doos extra luchtdicht/geluidsdicht/brandwerend te maken. Zoiets:
hw52-f-insert-292x195.jpg

8712259354545p.jpg


Dat lijkt me in jouw geval wel een chique oplossing, het voorkomt natuurlijk ook meteen dat bedrading de schroefkoppen kan raken.

... moet je wel alles losmaken om de bedrading door de tules te kunnen steken natuurlijk. Dat is wel even een werkje.
 
  • Like
Waarderingen: Kwalletje

Kwalletje

  • #3
Bedankt Xanderh voor de reactie en oplossingen. Qua gevaar is het waarschijnlijk niet zo'n punt denk ik. Ik weet alleen niet wat de gevolgen verzekeringstechnisch zijn en voor eventuele verkoop.

Die inzetstukken lijken een erg mooie oplossing. Als ik er naar zoek lijken deze voor de holle wand dozen te zijn. Ik heb de Attema u40 en u50 gebruikt, dus daar passen ze waarschijnlijk niet in.

Zou ik de schroefkoppen dan het beste kunnen voorzien zien van een isolatietape?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Makkelijkste is een kunststof afdekkapje te zoeken bij de schroeven. Je kunt kijken of je een exemplaar kunt vinden dat je in de kruiskop kunt drukken. Of anders een kunststofdopje dat je met wat twee componentenlijm over de schroef heen lijmt.
 
  • Like
Waarderingen: Kwalletje

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Isolatietape zou ik niet doen. Dat plakt perfect aan zichzelf (als je het dus ergens omheen wikkelt), maar niet zo geweldig aan andere oppervlakken.

Er is natuurlijk niet echt een standaard oplossing voor verkeerd gebruik. :wink: Dus ik gooi ook maar wat losse flodders op.

Kom met Google dit soort dopjes tegen. Is dat iets?
41YN3I54RyL._AC_SY1000_.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Kwalletje en Mn22

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Dat is een mooie oplossing. Schroef eruit, dopje ertussen en klaar. Geen geklooi met lijm etc.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik geloof dat ik er niet zo van wakker zou liggen.... maar die dopjes lijken me een prima oplossing. Tape zou ook ik niet doen, dat komt weer los inderdaad.
 
  • Like
Waarderingen: Kwalletje

Kwalletje

  • #8
Oke, geen tape dan.

De doppen zijn zeker een mooie oplossing. Bedankt! Ik ga kijken waar ik ze kan bemachtigen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu