Oplossing koudeval lichtstraat

Leotoy

  • #21
Hallo,

Ook wij hebben hetzelfde probleem, lichtstraat is met aanbouw bijna 10 jaar geleden geplaatst. Het lijkt erop dat het met de jaren erger wordt. Heb al veel laten doen, afkitten binnen en buiten, vandaag de aannemer geweest om isolatie te checken en weer wat afgekit en wat isolatie bij geplaatst. Nu zit ik er weer onder en voel nog steeds de kou naar beneden vallen. Nu blijven we wel met het probleem zitten. Vind het wel raar dat er geen oplossingen worden voor gelegd door mensen die lichtstraten verkopen of plaatsen. Ik neem aan dat zij meer klachten over dit probleem krijgen. Zit zelf te denken polycarbonaat platen te plaatsen op strippen die ik plaats op de muren. Of het echt helpt weet ik niet, maar je blijft denken wat je kan doen.

Graag hoor ik hierover meer en eventuele oplossingen.

Gr. Leo
 

Newkid

  • #22
Als noodoplossing kunnen we altijd terugvallen op de berenmuts en de gebreide trui met passende oorwarmers van oma, maar het is niet echt ideaal:-)

Wij zijn op dit moment nog aan het kijken of we wellicht via de aannemer verhaal kunnen halen omdat deze in onze beleving nalatig is geweest hiervoor adequate voorzieningen te treffen. Bij aanvang van de klus heeft hij als professionele partij wat berekeningen laten maken van de warmtebehoefte en dat blijkt nu dus niet toereikend te zijn. Het zal u niet verbazen dat hij hier niet zoveel van wil weten.

Bij dit onderwerp zijn al een paar suggesties geplaatst om het probleem wellicht te tackelen. Zo is geopperd om een soort ringverwarming rondom de ramen te plaatsen die dan is aangesloten op onze vloerverwarming. Dit zou denk ik afdoende kunnen zijn, echter zijn hiermee aanzienlijke kosten gemoeid. De hele zaak moet opengebroken worden en het systeem zelf is niet goedkoop.
Ook een goede suggestie vond ik, is om in de straat transparant plexiglas te plaatsen. Die je dan ook zo weer weg kan halen als het warmer wordt.
Deze kun je op internet zo op maat bestellen en de kosten vallen erg mee.
Het ziet er alleen niet heel strak uit en bovendien vraag ik me af of er zich niet heel snel vocht gaat ophopen tussen het raam en het plexiglas. Het blijft dus een beetje sukkelen nog.

Vind het ook slecht dat leveranciers van lichtstraten c.q. aannemers hier niet op attenderen. Het probleem doet zich vooral voor bij vloerverwarming heb ik het idee. Het lijkt me toch dat hier veel meer mensen mee worstelen.
 

Leotoy

  • #23
Wij hebben geen vloerverwarming en het probleem blijft. Polycarbonaat platen lijkt mij de goedkoopste oplossing, of er condens ontstaat, weet ik niet. Misschien dat we hierop reactie krijgen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #24
Er gaat zeker condens tussen komen. Of je moet het heel goed dampdicht afdichten (met name naar binnen toe).

De lichtstraat isoleert zo slecht, dat dat het zwakke punt is. Condens en koudeval tot gevolg. Oplossing is beter isoleren (lichtstraat met HR++ of beter glas) of extra verwarmen.
 

Newkid

  • #25
Wel condens dus. Was er al bang voor.
Het glas in de lichtstraat is warmtewerend tegen zomerzon en van de allerhoogste isolatiewaarde heb ik me laten vertellen dus ik vermoed dat daar niet zoveel winst meer te behalen is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #26
Triple glas heeft een Rc van max 1.4 ofzo, dus nog steeds te weinig om in alle gevallen koudeval te voorkomen.
 

Viru

  • #27
Een goed alternatief zou IQ glas kunnen zijn.
dit is elektrisch verwarmd dubbel glas met een verbruik van ongeveer 250 watt per m2 en een temperatuur van 35 graden.
 

Leotoy

  • #28
IQ glas is ook een oplossing, maar dat zal vrij duur zijn, gezien het over een breedte van 5 meter gaat en een diepte van ongeveer 1 meter. Wel fijn dat er mensen met evt. oplossingen komen.
Met polycarbonaat platen lijkt een goedkope oplossing, maar dan heb je het condens probleem en dat is misschien weer op te lossen met openingen tussen de platen te laten.
Het is dan geen mooi gezicht, maar misschien helpt het wel. En je zit ook naderhand met de hoeklijnen die op de muren komen te zitten.

Ik hoop dat er nog meerdere oplossingen komen, en zeker van bedrijven die lichtstraten plaatsen, want die krijgen dit probleem meer te horen, neem ik aan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #29
De lichtstraat heeft 4 wanden van welk materiaal zijn deze gemaakt daar zal isolatie zijn toegepast, hoe dik is deze.
 

Leotoy

  • #30
De lichtstraat is van hout, wat voor isolatie is geplaatst, weet ik niet

 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #31
Een lichtstraat zorgt altijd min of meer voor een koudeval. Dat is dus een eigenschap van dergelijke constructie. Als er al goed isolerend glas is geplaatst, dan rest er weinig anders dan het plaatsen van een of andere vorm van verwarming onder de lichtstraat.

De aannemer zal niet heel veel verweten kunnen worden, tenminste als gangbare materialen zijn toegepast voor een dergelijke constructie en de ruimte verder normaal op temperatuur komt.

Kortom meer een ontwerpfout in de aanbouw zelf. Dat kun je de aannemer niet aanrekenen. Was er geen architect bij de bouw betrokken?
 

Leotoy

  • #32
Het is ook puur de koudeval, denken wij nu. Het is de vraag of daar iets tegen te doen is. Aanbouw met lichtstraat is op tekening gezet en goedgekeurd, dus de constructie zal helemaal goed zijn. Omdat we onder de lichtstraat zitten met de bank en tv kijken, gaan we merken dat de kou naar beneden valt. Een oplossing met een verwarming of dergelijke onder de lichtstraat is misschien wel goed, maar het aanzicht is niet zo mooi.er zijn al verschillende mogelijkheden genoemd, zie in eerdere reacties, maar nog niet iemand die de echte oplossing al heeft gedaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #33
Rolgordijnen ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #34
Voor een Rc van 4.0 heb je 120 mm PUR nodig. De dagmaat is wordt dan 24 cm kleiner dan je glasplaat. Waar is voor gekozen meer of minder glas.
 

Leotoy

  • #35
@jan, rolgordijn is geen optie, valt de kou nog naar beneden.

@Wgb, we wilden meer licht, vandaar lichtstraat met HR++ glas en ik begrijp je uitleg niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #36
De muren of de wanden waar het glas oplicht zijn geisoleerd. Denk ik.
Het glas is in een frame gemonteerd. Waarschijnlijk is dit van aluminium.
Voel eens hoe koud die aluminium is staat daar wel eens condens op?
Hoeveel steekt het frame aan de buitenzijde voorbij de wanden?
Hoe dikker de wanden hoe hoger de isolatie. Dunne wanden helpen mee om de lucht in de ruimte gemakkelijk af te laten koelen.
Maak anders is een foto van boven op het dak.
 

Leotoy

  • #37
Nee, geen condens. Het is een houten frame met rubbers op het frame en dan HR++ glas en dan een aluminium strip met rubbers binnenkant is ook al afgekit.

Kijk eerder terug voor foto's van binnen uit
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #38
Heb ik gedaan maar aan die fotos kan ik niet zien hoe dik die wanden zijn waar het frame/kozijn op ligt.
 

Leotoy

  • #39


Foto's van buiten
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #40
Is er bij de aansluiting muur lichtstaat iets gedaan om het winddicht te maken. Vaak zie je dat ze daar PUR inspuiten.

Een foto van de wanden van de opstand, die had ik verwacht. Dan zou je kunnen zien hoe dik die wanden zouden kunnen zijn. Dikke wanden misschien meer isolatie.

Het lijkt of de lichtstraat tegen de buitengevel is geplaatst. Hoe zit het met de spouw?

Je moet ook iets aan het lood doen. Deze strook licht in een kuil. Door wisseling in temperatuur moet die strook kunnen rekken en krimpen. Door die kuil krijg je meer spanning en het lood en zal eerder gaan scheuren.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
15
12
8
13
6
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu