OpenTherm de baas? of temperatuurmeting defect? HRE kompakt 24/28

Ronny

Specialist Verwarming
  • #21
Ook hier weer hetzelfde, een goede installateur moet dit soort problemen kunnen oplossen.
Als iedereen denkt dat ze zelf alles kunnen oplossen, zonder voorkennis of opleiding dan krijg je dit soort vragen.
 
  • Like
Waarderingen: DaKo

Jwdg

  • #22
@Bernhard Het is eigenlijk geen overshoot, hij blijft consistent gewoon 10 a 15 graden meer doen dan dat ik van de ketel vraag.

@Ronny ik vroeg mijn installateur, wat krijg ik als antwoord; ja dat is wel gek zou niet moeten. Die gaat alleen serieus kijken als ik hem die 60 euro per uur betaal denk ik, en ik geef hem gelijk, maar daarvoor interesseert het me te weinig.

Sommige kachels iets verder open gezet, worden alsnog systematisch te heet. ketel nu op 55 gr ingesteld en afvoer word nu rond de 65 Graden(schiet soms wat door), retour tussen de 40 en 45 en pendelt niet.
Vind het nog steeds vreemd maar wel prima zo. meer kan ik er niet aan doen en ik ga geen onzinnige geld uitgeven om het uit te laten zoeken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #23
Daar heb je ook gelijk in, maar eigenlijk is dat te gek voor woorden.
Wij merken zakelijk ook dagelijks dat veel installateurs geen of zeker niet voldoende kennis van zaken hebben. Ik denk ook dat de goede het druk genoeg hebben om problemen van anderen op te lossen.
 

Bernhard

  • #24
Het kan alleen maar van een overshoot komen.
Nadraai tijd pomp.
Bijpass?
Veel te lage flow over de installatie.
Delta-T van 15grd waar is dat opgebaseerd. Eleke installatie heeft zijn eigen delta-t.
Een klienere delta-T is absoluut niet verkeerd, geeft wel een hogere flow en daarmee kan mogelijk de overshoot worden opgelost.
Tijdens Inregelen ketel op 60grd en max pomp.
 

Bernhard

  • #25
Delta-t niet instellen tijdens het inregelenen op gelijke retourtemperatuur.
Inregelen bij 60grd max keteltemp. en de ventielen afstellen/inregelen op gelijke retourtemp.
Na het inregelen de pomp cap. aanpassen met een delta-T die afhankelijk is van de buitentemp en de bij de installatie behorende stooklijn.
 

Bernhard

  • #26
stooklijn5.jpeg
 

Jwdg

  • #27
@Bernhard veel te lage flow zou nog de mogelijkheid kunnen zijn, maar als ik de kachels nog verder open draai dan heb ik een delta T van net niks, de gemiddelde delta T over de radiatoren is nu bij sommige al maar 10 graden. andere iets beter. Het blijft een feit dat de temperatuur in de leiding anders is dan de ketel aangeeft en DENKT te zijn. hij moet gewoon terugregelen maar doet dat niet of zit al aan minimaal. vandaar dat ik het vermogen ook al teruggezet heb.

ik ben overtuigd van het feit dat er geen overshoot is; of de ketel nu 20 minuten draait of al 2 uur brandt, geen Bypass die opstaat, geen nadraaitijd die te lang/kort is, of de ketel nu retour 20 graden of retour van 40 heeft: het blijft hetzelfde en ik zie hetzelfde patroon en dat is de ketel die op bedrijfsstandje 5, CV water opwarmt wat aanzienlijk hoger is dan ingesteld en aangegeven op het display.

ik heb de radiatoren ingeregeld op aan/uit met 60 gr aanvoer destijds.
een stooklijn heb ik toch niks mee te maken? ik gebruik geen temperatuursensor buiten. gewoon een thermostaat op OpenTherm.
 

Bernhard

  • #28
Het is een verkeerde aanname dat een delta-t van 10 grd te klein is.
In de grafiek kan je de retourtemperatuur aflezen bij een gegeven buitentemp.
Als je hebt ingeregeld bij een relatief hoge buitentemp. kan de delta-t heel klein zijn, kan zo maar 4 grd. zijn.
Het is niet goed om op delta t de ventielen in te regelen.
Eerst inregelen op gelijke retourtemp. Daarna kan je dan met de pomp de delta t nog aanpassen.
Als je na het inregelen geen stromingsgeruis hebt dan lekker de pomp snelheid niet wijzigen.
 

Jwdg

  • #29
Oke dat klinkt verder logisch, maar waarom zou de Delta-T zoveel minder kunnen zijn als het buiten koud is? zijn deze winter ingeregeld dus zou om en nabij 5 gr geweest zijn. maar de radiatoren moeten de binnentemperatuur van 19 naar 21 graden tillen en is het huis is goed geïsoleerd, waarom zou het Delta T dan zo anders zijn? de pomp in mijn ketel is modulerend, ik kan natuurlijk altijd een minimale en maximale pomppercentage meegeven in de instellingen.
 

Bernhard

  • #30
Om een oplossing te vinden is het belangrijk om te weten of je hebt ingeregeld op delta -t of op gelijke retourtemp. en met een vaste aanvoertemp bv 60grd en niet tijdens het opwarmen van de woning.
Een installatie die is ingeregeld zal de delta t zelf aanpassen afhankelijk van de belasting ( warmtevraag ).
 

Jwdg

  • #31
inregelen op gelijke retourtemperatuur klinkt een beetje vreemd, bedoel je daarmee dat je alles zo instelt dat alle radiatoren 60 graden aan- en afvoeren? zodat je zeker weet dat elke radiator genoeg water krijgt? en daarna met de modulerende pomp de minimale en maximale uitsturing instellen zodat je een delta T creëert of kan krijgen over de radiatoren?
 

Lodos

  • #32
Je hebt in het begin zelf aangegeven. Je ziet iets over het hoofd en dat is dat je nog steeds lucht in je installatie hebt. Dat is de reden dat je een hogere temp meet.

Je radiatoren moeten volledig warm worden en er mag niks borrelen.
 

Jwdg

  • #33
er zijn 2 radiatoren die nog heel iets wat borrelen, vandaag uit 2 radiatoren weer wat lucht kunnen halen, wel een liter of 4 moeten aftappen daarvoor. wel de ketel daarna weer op druk gebracht. niet alle radiatoren hangen ook waterpas, sommige liggen zelfs zo dat de onluchtingszijde lager ligt dan de aanvoerzijde, dat lucht wil er nooit uit. ik heb 2 radiatoren zelf weer kunnen stellen maar 2 andere krijg ik niet beter waterpas, dus ontluchten gaat dan ook niet volledig zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu