OpenTherm de baas? of temperatuurmeting defect? HRE kompakt 24/28

Jwdg

  • #1
Hallo!

Vorige maand ben ik begonnen met waterzijdig inregelen van mijnverwarmingsysteem, welk bestaat uit;
een Intergas HRE kompakt 24/28 welke op de ''zolder'' gemonteerd is. daar zitten geen radiatoren.
Boven 2 strengen van 2 x radiatoren in serie, badkamer en hobbykamer is 1 streng, deze staan open.
ook boven zit een 2e streng voor 2 slaapkamers die volledig dicht staan(inclusief 50% onderblok afgesloten tegen onnodig heet water retour ketel)
vervolgens beneden 2 strengen; 2 kachels in serie (hal en woonkamer) en 1 kachel los(keuken), daar zat vroeger een 2e kachel bij maar die is weggehaald om plaats te maken voor een U-keuken

Temperatuur meet ik met zo'n "pistooltje". alle kachels netjes afgeplakt met een stukje schilder tape om meetfouten te voorkomen.
Nu heb ik het temperatuurverschil over de radiatoren van 15 graden of meer, dat is goed;
Aanvoer 60-65 graden, en retour tussen de 40 a 45.
Retour op de ketel gezamenlijk rond de 40 graden.

Echter het volgende, Het hele zooitje word aangestuurd door een Nest thermostaat op OpenTherm(contact 11/12) en voor 2 week terug nog een normale aan/uit honeywell(op contact 5 en 6), bij beide thermostaten lijkt het volgende probleem te zijn;

Aanvoer ingesteld op 60 graden; als ik het "sleuteltje" op de Intergas een paar seconden ingedrukt houdt dan krijg ik de actuele temperatuur van de ketel(warmtewisselaar?) te zien. Deze staat dan bv. Op 58 graden,
Echter meet ik met mijn pistooltje dan soms een ketel afvoertemperatuur van 70 of soms 85 of meer graden(hoofdleiding direct onder de ketel).
Eigenlijk lijkt het over het algemeen dat de gemeten temperatuur in de ketel zelf, altijd aanzienlijk lager te liggen dan wat mijn pistooltje meet. heel soms lijkt temp uit ook ongeveer wat ingesteld is, dus T-uit is Setpoint.

Kent iemand dit probleem? Kan de temperatuursensor in de ketel zelf defect zijn? Is dat makkelijk uit te wisselen? Of is dit normaal gedrag bij OT? dat de ketel andere temperaturen laat zijn dan daadwerlijk T-uit Lijkt me toch niet.
 

Bernhard

  • #2
Het lijkt erop dat je de radiatorventielen niet goed hebt ingesteld.
Tijdens het inregelen/instellen van de radiatorventielen moet de keteltemp tijdelijk vast ingesteld worden op 60grd.
Na 10-15min. alle retourtemp. van de radiatoren meten.
Bij de radiatoren met een hoge retourtemp. het ventiel knijpen.
 

Jwdg

  • #3
Bedankt voor je reactie Bernhard.

Hoe krijg ik hem "vast" op 60 graden via opentherm? De Nest naar 26 graden schroeven of de aan/uit thermostaat weer aansluiten en die aan zetten?

Wil je daarmee zeggen dat ik de kachels te ver geknepen heb? Ik heb namelijk het gevoel dat zodra de ketel begint te moduleren hij de pompsnelheid heel erg knijpt, dan worden radiatoren die voorheen warm werden in het geheel ineens maar voor de helft heet en de rest koud. Ook borrelen de radiatoren regelmatig nog terwijl ik alles al 4 keer ontlucht heb?!

Ik heb trouwens onderblokken die afgesloten en geknepen kunnen worden, eenpijps onderblokken dus. Ik heb nu bij elke laatste radiator(van de steeds 2 in serie) de "bypass"" dicht gezet. Dus van de eerste radiator gaat een deel via bypass naar 2e radiator en alles wat bij de 2e komt moet er dus doorheen en niet bij langs.

Blijft een feit dat als OpenTherm 50 graden vraagt (zichbaar op de ketel), de uitgaande temperatuur altijd 10 a 15 boven het setpoint ligt. Hoe kan dat? Op ditm proberen tegen te gaan heb ik daarvoor het ketelvermogen in instellingen geknepen maar dat lijkt niet echt te helpen.
 

Bernhard

  • #4
Tijdens het meten en instellen van de radiatorventielen moet de keteltemp. op 60grd gezet worden.
Zet alle ventielen weer op de oude stand, en de ketel op 60grd.
Na 15 min meten je de retourtemp van de radiatoren, van de retourleidingen van elke groep en de retour van de ketel.
Maak een lijstje van de alle temp.
Daarna inregelen van de ventielen en of van de groepen/secties.
Tijdens het inregelen en meten is het handig om de pomp op een hoog toerental te zetten.
s6
 

TCW82

  • #5
hier wordt door John Visser wat vertelt over de hre compact. Zo stelt bij de maximale aanvoer temperatuur in. Als je dat doet, en dan je (modulerende) thermostaat op 30 graden zet gaat de ketel die maximale temperatuur van 60 graden maken. (Als je dat hebt ingesteld).

Denk dat Bernhard over de eerste vraag in je berichtje heen gelezen had.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Ik denk dat je niet teveel moet meten met zo'n "pistooltje".
De enige juiste manier is het meten met een oppervlakte thermometer, en niet met IR of b.v. een lucht thermometer.
 

Jwdg

  • #7
bedankt voor alle reacties;

de video van John had ik gezien, ik heb ook al wel het een en ander aangepast. Maar het inregelen op een vaste temperatuur van 60 graden lukt dus niet! zoals ik eerder aangaf, ik heb namelijk de ketel heel netjes op 60 graden ingesteld maar de temperatuur die de leiding uitkomt ligt vele malen hoger; ketel zegt 60, leiding word om en nabij 75; ketel zegt 50, leiding word om en nabij 65. De werkelijke temperatuur wijkt gewoon enorm af van wat de ketel meet. een temperatuursensor voor de Kompakt HRE kost nog geen 10tje en lijkt voor alle kompakt modellen hetzelfde te zijn, zou ik toch gewoon kunnen vervangen? er zitten 3 stuk in; afvoer, retour en eentje voor heetwater. echter wist ik dus niet zeker of opentherm deze kon overrulen zonder dat ik dat zie op de ketel (dus gevraagde en gemeten temperatuur ketel)
 

TCW82

  • #8
Als je de NIET opentherm aansluiting neemt en die aan elkaar verbindt gaat de ketel warmte maken. (Een niet ot thermostaat werkt precies zo, die oude draaidingen hebben zelfs een beetje kwik dat precies die kortsluiting maakt als het bi-metaaltje vindt dat het te koud is) als hij dan ook doorklapt, ligt het aan je ketel of ketel instellingen. Als die drie sensors gelijk zijn zou je eens kunnen kijken of je aanvoer en retour kan omwisselen.
 

TCW82

  • #9
Toevoeging. Ik denk dat de instellingen verkeerd zijn. En wel om de volgende reden: De sensoren zouden "fail to safe" moeten zijn. Dus de ketel in storing moeten zetten als ze stuk gaan. Ander zou je kokend water kunnen gaan maken als de sensor stuk gaat, ook voor je douche water.

Lijkt me niet de bedoeling. Maar goed, ik weet niet of CV ketel bouwers ook zo ontwerpen.
 

Jwdg

  • #10
de oude thermostaat gaf hetzelfde probleem, die was inderdaad gewoon aan/uit en ketel gaat dan op ingestelde temperatuur water naar de radiatoren pompen.

fail to save zou zeker en vast werken, echter bestaat er ook zo iets als ''foute meting'' lijkt me. dus dat de weerstand in de NTC temperatuurmeting niet klopt.
De ketel vind ook dat hij bijvoorbeeld maar 2 graden kouder of warmer is dan aangestuurd word(door sleuteltje in te drukken op de ketel geeft hij gemeten temperatuur aan), dus de regeling doet zijn ding wel.
Echter het water is dus wel daadwerkelijk heter dan aangegeven door de ketel. ik ga eens de instelling ''true radiant'' van de NEST uitschakelen, die kan ook gekke dingen doen ben ik bang. als dit niks veranderd aan de ketel-uit-temperatuur ga ik toch de gok wagen en eens die NTC temperatuurmetingen omwisselen of vervangen.
 

Onderhoudtje

  • #12
Meet de NTC door met een multimeter, dan weet je zeker of deze afwijkt.
Op bladzijde 55 staat de weerstandtabel.

Knipsel00.PNG
 

Jwdg

  • #13
klopt, heb ik gedaan, onder de 10 graden krijg ik openloop maar verder lijken waardes redelijk te kloppen met wat ik verwachten zou.(kokend water en ijswater)
ik heb verder geen goeie referentie om te bevestigen of ontkrachten dat ze slecht zijn. zou natuurlijk altijd 2 nieuwe kunnen kopen voor 20 tientjes.
 
Laatst bewerkt:

TCW82

  • #14
Delta van 20 graden op aan en afvoer lijkt me mooi.
Wel vreemd dat de instellingen afwijkt van de meting.
 

Jwdg

  • #15
Ik dacht eerst dat de ketel te veel vermogen leverde, maar zelfs na terugschroeven vermogen blijft hij minimaal een overshoot doen van 10 a 15 graden en die houdt hij ook vast.
- minimale pompsnelheid al omhoog gezet, maximaal vermogen staat op 40%(11kw), minimale op 25(kan niet lager=7 kw) NTC''s lijken goed; tijdens wasrmtevraag deze stopgezet en afvoer gemeten (65 gr) en toen beide NTC's losgekoppeld en weerstand gemeten en deze kwamen goed in de buurt van mijn eigen meting.

Ketel moduleert verder ook wel naar behoren, alleen wat mij nog steeds verbaasd dat de ketel overtuigd is dat hij bv 51 graden uitstuurt(OT) maar ik toch echt 65 meet.
ik ga morgen nog even proberen om OpenTherm te laten reageren als een aan/uit ketel door de setting (E.) van het plaatje in de bijlage toe te passen, als de temperatuur dan niet in de buurt ligt van ingesteld maximum dan vervang ik beide NTC's.

Het enige wat ik dan nog kan bedenken is dat de radiatoren verder open moeten omdat hij zijn warmte niet kwijt kan, maar dan ben ik mijn 15 gr DeltaT kwijt en gaat de ketel pendelen of komt hij niet goed in HR gebied. maar dan is het nog altijd vreemd dat de ketel vind dat hij niet zo warm is als ik meet.

20220224_184009.jpg
 

Onderhoudtje

  • #16
Pas wel op met het veranderen van parameters c en d, hiermee verander je het toerental van de ventilator en ook de gas/luchtverhouding. Normaal gesproken moet je dan ook de gas/luchtverhouding controleren en afstellen, bij een verkeerde verhouding kan de ketel gaan vervelende eigenschappen krijgen.

Tip voor de temperatuur sensor S1 en S2, je zou kunnen kijken of deze ver genoeg in de wisselaar zit, het zou kunnen dat deze hierdoor een verkeerde waarde aangeeft. Daarnaast zou het kunnen dat er een probleem in de bedrading zit waardoor deze een andere waarde binnen krijgt bij de branderautomaat.
 

Jwdg

  • #17
Parameter 3, 3. , C en C. zijn een van de weinige parameters waar ik aanzit, net als John in z'n video's. S1 en S2 zitten goed in de installatie en zijn zelfs al omgewisseld om te checken of er verschil is. Aan de bedrading lijkt niks geks en is ompleet zoals opgeleverd eind 2017.

Ik voer vandaag de test uit die ik eerder benoemde maar lijkt niet echt veel te helpen, er blijft een gigantisch verschil. Zo gek dat de ketel ook vind dat hij die temperatuur niet haalt terwijl de feiten er zijn.
 

Jwdg

  • #18
NTC's vervangen, en wat denk je!? geen verschil. jammer van de 20 euro maar was waard om te proberen. dus wat kunnen we nog doen? het is toch onacceptabel dat ik instel dat de ketel niet heter mag worden dan 60 graden en daar gewoon ver overheen schiet?
 

TCW82

  • #19
Bel intergas eens, ik heb ze al meerdere keren aan de lijn gehad en zijn ter zake kundig en helpen je graag.
T 0524-512345 / 088-8788500
 

Bernhard

  • #20
De overshoot van de temperatuur kan komen door een blokkade van de watercirculatie.
Bij bijna nul flow over de ketel zal de temp zeer snel oplopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu