Niko universele draaiknopdimmer 325W installeren

gbx1

  • #1
Hallo

Ik weet niet goed welke draden ik op welke ingangen van deze dimmer moet aansluiten. Ondernam al véle pogingen, maar ofwel gaat het rode verklikkerlichtje helemaal niet branden (volgens handleiding: geen spanning op de dimmer), ofwel flikkert het bij aanpassen van één van de switches die je moet uittesten om je LED-lampjes aan de praat te krijgen, maar lukt het niet om de lamp te doen branden met één van die mogelijke "profielen" (telkens netjes alles uitgeprobeerd, zoals de handleiding vermeldt). Volgens handleiding betekent een flikkerend verklikkerlichtje: het dimprofiel is verkeerd OF de beveiliging is in werking getreden (om kortsluiting te verhinderen, dus vermoedelijk verkeerde draad op de ingang).
De lamp had tot nu toe halogeen, wat ik zonet verving door LED (5 x 4W; het min. voor de dimmer is 5W, dus met 20W zit ik daarboven), maar de oude dimmer kan die LEDs niet aan, vandaar de nieuwe, universele dimmer.
De draden (twee maal grijs, één maal rood) zijn de enige die in gebruik waren voor die verlichting.

IMG_0084.JPG IMG_0085.JPG
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Welk type dimmer zat er eerst?
Zijn de nieuwe led lampen dimbaar en met welk type dimmer?
Zit de dimmer in een wissel schakeling?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Is dit in Nederland? Van de gebruikte draadkleuren klopt dan heel weinig. Er lijken nieuwe draadkleuren (bruin - normaalgesproken fase, blauw - normaalgesproken nul, groen/geel - normaalgesproken aarde) en oude draadkleuren van voor 1970 (rood - normaalgesproken nul, grijs - normaalgesproken aarde) door elkaar gebruikt te zijn.

En nu kom jij dus vertellen dat de dimmer was aangesloten met een nuldraad (rood) en twee aarddraden (grijs)? Dat is in de verte nog niet logisch. :wink: Je hebt namelijk teminste een fasedraad (nu bruin vroeger groen) en een schakeldraad (normaliter zwart) nodig om een lichtschakeling te laten werken. Het zal ongetwijfeld zo gezeten hebben maar foutief kleurgebruik maakt het op afstand oplossen niet simpeler.

Weet je nog hoe de oude dimmer was aangesloten?

Is het een wisselschakeling (ook nog op een ander punt te bedienen) en moet dat blijven werken?

Op de nieuwe dimmer moet een nuldraad worden aangesloten, op de oude dimmer zat deze waarschijnlijk niet. Dat zou het probleem wel eens kunnen verklaren.

Die kroonsteen is fout gebruikt, deze zijn niet geschikt om 2 of 3 draden in dezelfde opening aan te sluiten. Dit zou ik meteen fatsoenlijk aanpakken en vervangen door lasklemmen nu het toch open ligt, voordat je in de toekomst een topic "help mijn kroonsteen is uitgebrand" kunt openen.
 

gbx1

  • #4
Bedankt voor de reactie. Ja, de nieuwe led lampen zijn EAN 8718699766757: dimbare Philips led.
De situatie met de oude dimmer is ingewikkeld. Ik hoop dat ik het goed uit zal leggen.
Waar ik nu de nieuwe dimmer plaats, zat eerst een klassieke wisselschakelaar = aansluiting 1 van de lamp.
Aansluiting 2 van de lamp was een Niko dimmer van het oude type. Die zat in het midden van drie schakelaars (zie foto's hierbij), en daar is geen ruimte voor een 7,1 x 7,1cm fitting, wat de nieuwe dimmer nodig heeft. Dus ik heb die aansluiting vervangen door de schakelaar net eronder en dààr de oude dimmer op gestoken, voor een andere lamp met wisselschakeling (die nog niet gedimd was voorheen, maar dat best kon gebruiken, ook, voor de gezelligheid).
Alles werkt naar behoren zolang ik niet probeer de nieuwe Niko universele dimmer toe te voegen. Dus de led-lampen werken met gewone aan-uit schakeling, vanuit de beide aansluitpunten.

IMG_3578.JPG IMG_3579.JPG
 

gbx1

  • #5
Mijn reactie was op Ronny. Intussen postte Xander ook, waarvoor dank!
Dit is in België, niet in NL: sorry, dat maakt helpen moeilijker!
De installateur was inderdaad héél slordig, dat hebben recentere elektriciens al (wanhopig) opgemerkt. En de plek die ik toon, was een heel verdachte plek, waar rare dingen gedaan zijn, werd al eerder opgemerkt. Maar een oplossing vonden die recentere specialisten niet meteen ...
Zie ook mijn reactie op Ronny.
Hopelijk lukt het me wat te adviseren.
Het tweede aansluitpunt hoeft niet te blijven werken: dat is heel dichtbij.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Right, dit schreeuwt "België" met de nieuwe foto's erbij. Dan hoef je mij niet meer te vragen naar de draadkleuren. :wink:

Aan de andere schakelaar te zien zijn beide grijze draden de wisseldraden tussen beide schakelaars. Rood zal dan de draad naar de lamp zijn.

Twee problemen:
- De nieuwe dimmer is niet geschikt voor een wisselschakeling
- De nieuwe dimmer heeft een nuldraad nodig.

Als je de wisselschakeling wilt laten vervallen heb je van de 3 getoonde draden alleen de draad naar de lamp nodig (rood). Daarnaast een fasedraad (bruin) en een nuldraad (blauw). Er loopt het een en ander aan bruine en blauwe draden door de doos, wellicht kun je daar aftakken. Kun je het een en ander misschien uit de doos vouwen en duidelijker fotograferen? Wat zit er bijvoorbeeld precies aan beide zijden van die kroonsteen? En zit er ook nog een verbinding op de bruine draden die ik zie of lopen deze alleen ononderbroken door de doos heen?
 

gbx1

  • #7
Dankjewel voor de snelle reactie, Xander! Ik was even naar een sociale activiteit (yeay! dat kan weer!) en herneem nu. Ik heb me intussen gerealiseerd dat de nieuwe dimmer fysiek wèl past waar de oude zat en aangezien ik weet dat het aftakpunt waar ik vanmorgen probeerde de nieuwe dimmer te plaatsen, in het verleden al een zorgenkindje was, probeer ik nu even of het me niet lukt op de plaats waar de drie schakelaars verticaal gegroepeerd zitten. Hierbij de foto's van hoe het eruitziet met een gewone schakelaar in het midden, en dan een eerste poging de nieuwe dimmer in de plaats te monteren, met een blauwe draad toegevoegd.

Wel nog een vraagje bij je probleem 1: de nieuwe dimmer is niet geschikt voor wisselschakeling. Bij Niko schrijven ze "De dimmer kan in de plaats van enkelpolige schakelaars worden gemonteerd. Daarnaast kan de dimmer ook worden gebruikt in een circuit met meerdere bedieningspunten (ter vervanging van een wissel- of kruisschakeling), gecombineerd met (maximaal 5) draaiknopextensies (310-0200X)." Betekent dat dan dat hij enkel in wisselschakeling zal werken als je op het andere bedieningspunt een draaiknopextensie plaatst, en niet met een gewone schakelaar (wat wel kon met de oude dimmer van Niko)?

IMG_3582.JPG IMG_3583.JPG IMG_3584.JPG IMG_3585.JPG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Jep, dan zul je inderdaad de bijbehorende extensie moeten gebruiken.

Let op het aansluitschema in de handleiding, dat wijkt ook af van een standaard wisselschakeling.
 

Eva1987

  • #9
.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu