Niko dimmer aansluiten - wisselschakeling

Wookie

  • #1
Hej iedereen,
Ik zit met een probleem dat ik niet opgelost krijg, namelijk mijn dimmer aansluiten in ''wisselschakeling''. Ik heb van niko de universele draaiknopdimmer 310-0190x 3 draads met cab-ontstoring en die heb ik proberen aansluiten met een wisselschakelaar, maar dit was geen succes. Ik kreeg ze langst bijde kanten aan, maar als ik de lamp aanzette via de dimmer kon ik ze niet uitschakelen via de wisselschakelaar. Na wat opzoekwerk las ik dat ik dit moet aansluiten met een no-drukknop, maar nergens staat vermeld hoe.. nu heb ik een gelijkaardig schema gevonden van een andere dimmer, maar alsook dit werkt niet. Momenteel is het aangesloten zoals het schema dat ik heb toegevoegd. Kan iemand mij helpen aub?

Screenshot_20210819-192535.jpg Screenshot_20210819-192625.jpg
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Deze dimmer is niet geschikt om in een conventuele wisselschakeling toe te passen. Als je exact het bijgevoegde schema volgt moet het goed komen.
Je hebt dus ook de genoemde nevenschakelaar nodig. Je zal de huidige bedrading aan moeten passen.
Als je dat niet wilt dan kan je proberen om de dimmer te ruilen voor een die toepasbaar is in een wisselschakeling
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Met een NO knop zullen ze een pulsdrukker bedoelen.
In plaats van wisselschakelaars gebruik je dan twee pulsdrukkers die een terugverende contact hebben.
Even drukken is contact aan en lamp aan, en nog een keer drukken is contact aan en lamp uit.

Een pulsdrukkers van Niko:
Pulsdrukker (drukcontact) 1x wissel contact, artikel Niko 170-73015 (dit is een geschikte pulsdrukker)
Van het wisselcontact gebruik je alleen het P- en het NO contact.

Welke schakelmateriaal gebruik je precies van Niko, de oude PR20, Intense, Pure, Original enz?
 

Wookie

  • #4
@rie bedankt voor de info, ik had het anders begrepen uit de tekst, maar met alles wat ik geprobeerd heb, klinkt het wel logisch. Ik ging er van uit dat 3draads was voor serie en 2 draads voor enkel, blijkt dat ik dik fout was :oops:. Ik ga hem terug sturen en een juiste dimmer bestellen, de extensie kost me net iets teveel omdat het overbodig is. @Ronny ik had nu als 2de de 170-0000x drukknop van niko gebruikt, die kan ik dan blijven behouden met de 310-03900 als het goed is. Jullie zijn alvast vriendelijk bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Met die dimmer en een pulsdrukker gaat het werken inderdaad.

Let wel dat dit aansluitschema afwijkt van een standaard wisselschakeling. Maar je had e.e.a. al aangepast begrijp ik? Dan moet het goedkomen. :prima:
 

Wookie

  • #6
@XanderH bedankt voor de bevestiging. En ja klopt, had de bedrading al aangepast. Hele soep voor het licht hier werkende te krijgen. Oud appartement en stoot hier van het ene probleem op het andere. Jullie zijn allemaal echt alvast bedankt voor jullie tijd en snelle reactie. Anders zat ik hier nog steeds te knoeien. :bedankt:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu