Nieuwe elektra aansluiting garage

Exyll

  • #1
In mijn garagebox zit geen elektra. De garage is niet aangrenzend aan een woning en is gebouwd in de jaren 70. Nu wil ik de garage van elektra voorzien en dus is er een aansluiting nodig.

De groepenkast is niet echt lastig maar er zijn 2 zaken die wel lastig zijn:

- Aardpen
- Mantelbuis

De aardpen moet in de aarde geslagen worden maar ik kan niet vinden of er eisen zijn hoe deze naar binnen wordt geleid.

Dan de mantelbuis, mijn garage heeft geen kruipruimte denk ik.

Als ik het zo zie dan moet ik een mantelbuis aanbrengen in een bocht. Een halve meter onder de grond. Hoe doe ik dat? Moet ik de vloer open breken? Moet ik onder de garage gaan graven?

In de richtlijnen zie ik dat het door een fundering moet gaan. Maar die heb ik denk ik niet op die manier.

Mag deze mantelbuis gewoon in de aarde zitten?

Ik kan hier eigenlijk niets over vinden.
 

DerBart

  • #2
Beste Exyll,

Ooit heb ik opdracht gekregen een nieuwe aansluiting in een garage voor te bereiden. We hebben toen documenten van Stedin (netbeheerder) gehad waarin stond op welke manier en diepte de mantelbuis moest komen te liggen. We moesten toen inderdaad de vloer openhakken en de mantelbuis op een bepaalde diepte onder de grond doorvoeren. Wij moesten toen door een gemetselde funderingsbalk heen naar buiten. Je schrijft zelf dat je misschien geen funderingsbalk hebt. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij wil de netbeheerder alleen maar de mantelbuis zien op een bepaalde diepte aan de straatkant. Of hij nou door een balk heenloopt of niet. De mantelbuis mag inderdaad gewoon in de aarde zitten. Je zou het uiteinde van de buis met ducktape kunnen dichtplakken, dan kan er geen aarde inkomen en dat is weer makkelijker voor de netbeheerder.

Hoe we de aardpen gedaan hebben weet ik niet meer. Volgens mij hebben we die binnen de garage de grond in laten slaan. Volgens de NEN1010 voldoet een aardleiding die zonder bescherming in de grond ligt als deze van 25 mm2 koper of 50 mm2 staal is. Anders gezegd: dan zit je zeker goed. Aardleidingen in de grond moeten op een diepte van minstens 60 cm aangelegd worden. Je kunt, als je de mantelbuis erin hebt, een buis pvc 19 mm erbij leggen op 60 cm voor de aardleiding.

Succes iig!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu