Nieuwe aansluiting?

Koral

  • #1
Ik heb een garagebox met een elektrische deur. Het probleem is alleen dat er geen elektriciteit aanwezig is in de garagebox.
Dat klinkt wellicht vreemd, maar de vorige eigenaar had dit zo aangeschaft met een accu-deur.
Op zich werkt het goed, maar de accu's slijten snel. En aangezien Hörmann de hoofdprijs rekent voor een nieuwe accu, of een nieuwe deur, vroeg ik me af of het mogelijk is om elektriciteit in de garagebox te krijgen?
De box ligt ongeveer 50 meter bij mijn woning vandaan en een kabel door de (gemeente)grond aanleggen is niet toegestaan.
In de toekomst zie ik het er van komen dat er met elektrische auto's gereden gaat worden, dus elektriciteit in de box is wellicht niet een zo'n gek idee.
De box is inwendig slechts 2,55 meter breed en 5,5 meter lang, dus een meterkast plaatsen valt niet mee. We kunnen nu al amper de autodeur openen. Ik had namelijk gelezen dat de meterkast binnen 3 meter van de deur moet komen, in mijn geval dus naast de auto. Buiten de kosten van een meterkast aanleggen en plaatsen, zijn er dan ook nog de maandelijkse kosten en wordt het wel erg duur.
Wordt een laadpaal altijd op een eigen meterkast aangesloten, of kan die ook aan het elektriciteitsnet in de directe buurt worden aangesloten? En is er dan ook de mogelijkheid om er een gewoon 220v stopkontakt op aan te sluiten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een openbare laadpaal kan een eigen aansluiting krijgen, maar geen normaal stopcontact.
Een eigen meter in een garagebox gebeurt ook niet zomaar meer ivm het beperkte afgenomen vermogen en het verdwijnen van eigenaars in het verleden.
 

Andre69

  • #3
Lokaal opwekken bijv. met zonnepanelen met een accu kan ook, maar ook dit heeft een weer beperkte levensduur. je zal toch aan een accu vastzitten. de keuze voor een elektrische deur in deze situatie ontgaat mij dan ook enigsinds
als het allemaal gekochte garageboxen zijn, zou je misschien met mede-eigenaren een gemeenschappelijke aansluiting kunnen laten plaatsen, met een aantal meters ertussen. wellicht zijn er meerderen die nu een elektra aansluiting missen.
 

Koral

  • #4
Het is inderdaad een gekochte garagebox, geschakeld met nog 6 andere boxen.
Een eigenaar had door de gemeentegrond een kabel vanuit zijn woning ingegraven, maar toen vorig jaar een groenmedewerker de kabel aantrof, heeft de eigenaar een boete gehad. Hij en diegenen die ik heb gesproken, hebben geen interesse om gezamenlijk iets te regelen om elektriciteit te krijgen.

Het probleem is niet zozeer dat ik de accu telkens moet laden, want dat is slechts eens in de 2 maanden, maar meer dat om de 3 jaar zo'n accu weer versleten is en niet meer op te laden is.
Een vervangingsaccu kost €220,-!
Aangezien de elektrische auto steeds meer in opkomst is, dacht ik dat het wellicht handig zou kunnen gaan worden om een elektriciteitsvoorziening in de box te hebben voor nu alvast en zeker voor de toekomst.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Op zich geen vreemde oplossing als je niet telkens eerst weer uit je auto wilt om de deur te openen maar dat simpel met een asb vanuit de auto kunt doen.

Maar misschien eens goed om naar de accu zelf te kijken.
Een accu moet wel heel speciaal zijn als hij zoveel geld moet kosten, dus plaats eens een foto van die accu. Wellicht zijn er wel andere merken die dezelfde accu voor veel minder kunnen leveren.
Verder kan een zonnepaneel wellicht toch wel uitkomst bieden door de accu tussendoor weer op te laden ipv. eerst geheel leegte trekken.
Een accu vrijwel leegtrekken en dan pas weer opladen is nl. niet echt goed voor de levensduur ervan en waarschijnlijk daarom ook de vrij korte levensduur.

suc6

Gerrit
 

Blauwbloes

  • #6
In welk land is dit?
 

Koral

  • #7


Ik zit hier gewoon in Nederland hoor!

De 2 accu's die erin zitten zijn volgens mij gel accu's en ze hebben een afmeting van ongeveer 15x10x10 cm.
Ik heb al gekeken om zelf 2 losse accu's te kopen en die dan in de behuizing te plaatsen. Dan kost het me nog maar €100,- en scheelt het alweer de helft.
Ik zag echter ook dat er 15Ah accu's zijn voor bijna hetzelfde bedrag. Zou ik die dan ook kunnen plaatsen, of zou dat teveel worden? Wellicht gaan ze dan langer mee, voordat ze weer opgeladen moeten worden?
Ik had verwacht dat je voor dat geld inderdaad hele speciale accu's zou krijgen die dan ook een langere levensduur hebben, maar dat is dus niet zo.
Zou het beter zijn om de accu's niet te laten staan totdat het systeem aangeeft dat ze leeg zijn, maar om ze na een maand gewoon standaard op te laden?
Een zonnepaneel is niet echt een optie, omdat er kinderen zijn die een voetbal regelmatig op het dak schieten. Als daar dan een zonnepaneel staat, is die zo stuk.

Nogmaals: het probleem is dus niet dat ik eens in de 2 maanden een accu moet verwisselen (ik heb er 2, dus de volgende staat al opgeladen klaar), maar de prijs en de korte levensduur van de accu's.
Verder dacht ik dat elektriciteit in de garagebox met het oog op de toekomst wellicht een verstandige investering zou zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Heeft de box een postcode?
Je kan op aansluitingen.nl een aanvraag indienen.Maar als het al kan schrik dan niet van de prijs.

Overigens weet ik hele garageblokken hier waar in het verleden voor elke box een eigen aansluiting was in een centrale meterkast. Alle aansluitingen zijn afgesloten. Omdat er teveel administratie bij kwam, gebruikers niet traceerbaar waren en het verbruik nihil was.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Koral schreef:
Ik heb al gekeken om zelf 2 losse accu's te kopen en die dan in de behuizing te plaatsen. Dan kost het me nog maar €100,- en scheelt het alweer de helft.
Zo te zien zijn het inderdaad gewone 12V 12A accu's en dan zit je inderdaad rond de 100 euro voor 2 goede accu's.
Kijk echter wel uit en koop niet zomaar accu's want de ene accu is zeker de andere niet.
Daarnaast zijn er ook de nodige leveranciers die het niet zo nauw nemen met de opgegeven waarde.
Wij gebruiken in de beveiliging vrij veel accu's en komen dan ook soms vreemde zaken tegen.

Bij een klant kwam ik deze accu tegen en elk jaar bij het onderhoud was de capaciteit enorm terug gelopen (klant leverde zelf de accu want die van ons was veel te duur)
Wat mij opviel was de rand op zo'n 4 cm van de onderkant en toen ik wel eens wilde zien wat dit was en hem open maakte.

Bleek dat ze dus gewoon aan de onderkant een stuk graniet hadden verstopt om het gewicht ongeveer te laten kloppen.
Als de accu nieuw was zag je dat niet maar na een jaar gebruik ontstond deze rand en na het open maken was dus ook wel duidelijk waarom.

suc6

Gerrit
 

Koral

  • #10
De garagebox heeft geen postcode. Kan ik daaruit opmaken dat het dan sowieso niet mogelijk is om een eigen aansluiting te krijgen?
Ik zie ook nergens een berekening van de kosten, alleen het meteen aanvragen. Zou toch eerst wel willen weten waar ik aan toe ben.

@Gerrit B : Kan ik er vanuit gaan dat het merk accu, dat er nu inzit maar dus versleten is, een goed merk is? Of heb je een advies voor merk of type dat in jouw ervaring beter is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Je dient de aanvraag in, jij krijgt een offerte en pas na betaling word het werk uitgevoerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu