Nefit HRC22 ventilator probleem

McGyver

  • #1
Ik ben in het bezit van een Nefit HR Ecomline HRC 22. Sinds kort blijft de ventilater constant draaien op +- 50% van de snelheid, het display toont 0 met service code H. De kachel verwarmt de CV en warmwater goed.
Als er echter warmwater wordt gevraagd en de ketel gaat verwarmen, gaat de ventilator eerst uit, vervolgens komt de ventilatie fase en vervolgens gaat de ketel verwarmen. Als er geen warmwater meer gevraagd wordt, gaat de ventilator weer naar +-50% en blijft daar constant op draaien. De display code is ook nu weer 0 H.

Ik heb de ketel enige uren van de stroom afgesloten en na een aantal uren weer aangesloten, vervolgens heeft de ketel +- 1 week normaal gefunctioneerd, m.a.w. de ventilator gaat ook helemaal uit als er geen warmte vraag is. Dit verschijnsel heeft zich inmiddels paar maal voorgedaan, maar komt steeds weer terug 6-7 dagen na het afsluiten/aansluiten van de stroom.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
0 en service code H betekend :Toestel staat stand-by; er is geen warmtevraag.

Fanselect in de kabelboom is defect of niet goed aangesloten.
KIM defect of niet goed aangesloten.

Controleer de KIM-connector en ventilatorconnector op de juiste aansluiting (aandrukken).

Schakelnetspanning af en schakel netspanning weer in.

Druk reset tot “r
 

McGyver

  • #3
Uit de handleiding had ik opgemaakt dat O H inderdaad standby betekent. Voorheen was de ventilator dan ook uit, maar deze blijft sinds kort dus continu draaien als er geen warmte aanvraag is, Als er wel warmte vraag is gaat de ventilator "gewoon" moduleren obv warmte vraag. Echter als kachel weer op 0 H staat, blijft fan aan.

Wat/waar zit de Fan Select in de kabelboom?

Ik heb ook ergens gelezen dat de UBA defekt zou zijn bij deze klacht, ik vindt het echter vreemd dat probleem dan niet continu/consequent is, en terugkomt na tijd uitzetten van kachel.

Als probleem zich voordoet, is er geen extra foutcode. Op reset drukken helpt niet, na opstarten kachel gaat Fan weer 40-50% draaien. Slechts uitzetten voor langere tijd lost probleem voor 5-7 dagen weer op.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik denk eerder aan dat de KIM defect of niet goed aangesloten.

Haal hem eens los en monteer hem weer.


Anders Nefit bellen die vervangen alleen de Kim.


De ketel identificatie module (KIM) beheert in ieder toestel de benodigde configuratiegegevens.
De UBA maakt gebruik van deze gegevens bij de eerste
opstartprocedure na spanningsonderbrekingen.


Succes.
 

McGyver

  • #5
Kachel draait voor periode 4-7 dagen zonder problemen, storing. Plots blijft Fan weer constant draaien, ECHTER: Kachel is dan niet van stroom geweest. Ik haal alleen stroom van kachel ALS probleem zich voordoet.....


PS:
Wat is de KIM, waar vindt ik die? Hoe ziet deze eruit?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die zit aan de UBa aangesloten op 1 en 11 oa op de 20 polige stekker-connector.


Een zwart blokje meestal.
 

Blaxxun

  • #7
UBA waarschijnlijk defect !
 

Leonie.Peter

  • #8
Uba zeker defect
 

W en d

  • #9
Meestal bij deze storing blijft er een relais in de uba hangen.
uba vervangen is dan de oplossing
 

McGyver

  • #10
Als een relais de motor stuurt, hoe kan de fan dan "traploos" functioneren? dan zou de ventilator toch 100% of 0% moeten draaien?
 

Jeko

  • #11
Heb je de adviezen al opgevolgd?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #12
Word je zenuwachtig Jeko :mrgreen:
 

Jeko

  • #13
Nee, eerder geirriteerd dat je schijnbaar voor jan lul adviezen aan het geven bent.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik heb van jou hier geen advies gezien :?
 

McGyver

  • #15
Heren, laten we het aub netjes en gezellig houden.

De adviezen die worden gegeven verschillen nogal, van UBA vervangen tot bekabeling/stekker problemen. Het finaciele verschil is ook groot van de oplossingen, een UBA vervang je niet 1,2,3 om later tot conclusie te komen dat het daar niet aan ligt...........kost +- E100-150?

Inmiddels ben ik wel iets verder gekomen, n.a.v. alle opmerkingen hier. Ik kwam vanmiddag thuis, en wederom stond Fan te draaien op halve snelheid, terwijl er geen warmte vraag was (Display 0 H) Ik heb vervolgens met achterkant van schroevendraaier flinke tik gegeven op de aluminium behuizing van de UBA.............. en direct ging de Fan uit. Het lijkt dus op een klevend relais oid, of slecht contact. Beide volgens mij relatief goedkoop te vervangen.
 

McGyver

  • #17
Wat moet ik loshalen en opnieuw monteren? aangezien het forum meerdere onderdelen bij de kop heeft gehad (UBA, KIM, Kabels enz)

Ik heb de UBA inmiddels 4-5 x uitelkaar gehad, print losgehaald en alle aansluitingen/stekkers schoongemaakt. Ook alle contacten doorgesoldeerd. Iedere keer na terugplaatsen UBA, heeft kachel het 4-6 dagen probleemloos gedaan, waarna hij vervolgens weer in het "probleem van de continu draaiende Fan" terugviel............ Dit versterkt dus ook mijn idee dat er iets met slechte contacten oid moet zijn, zou het een software probleem of defect component (transistor, diode oid) zijn, dan zou het probleem constant moeten zijn en dus ook gelijk optreden als ik UBA na demontage/montage weer terug zet.

Na de aktie met de tik op de UBA, begin ik sterk te denken aan een plakkend relais, alleen zie ik de relatie niet met de traploos draaiende Fan, aangezien een relais aan of uit is. Misschien dat iemand dit nog kan verduidelijken
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #18
Ja hoor dat kan ik wel.

Relais schakeld de hoofdspanning in en de regeling bepaald het toerental in de ventilator.

Als u overigen te weinig van dit soort schakelingen weet, en dat blijkt uit uw vragen, dan is het niet verstandig om met een beveiligingsautomaat aan het solderen c.q. reparen te gaan.

U kan namelijk niet de gevolgen overzien van uw aktie.

Wat gebeurt er bv als de gasklep wordt geopend zonder dat de gloeiplug in bedrijf komt, of de gloeiplug erg laat alsnog in bedrijf komt, juist dan hoort u waarschijnlijk alleen nog een boem.

Er zijn meerdere mogelijkheden waardoor de ventilator blijft draaien.
Een CVservicetechnicer heeft om dat te kunnen beoordelen het goede gereedschap bij zich en weet hoe een Nefit ketel werkt.

De ventilator is net zo verdacht als de UBA en er zijn nog meer mogelijkheden.
Advies laat er een Nefit deskundige bij komen die zal het defect opsporen en het defecte deel zo nodig vervangen.

Is het toestel daarna weer betrouwbaar en veilig te gebuiken.

Vr Gr en succes ermee
 

Gerrit

  • #19
Ik denk dat alle mogelijkheden nu wel uitputtend behandelt zijn.
Als Cvolieboy adviseert om niet aan de regeling zelf te gaan sleutelen, kunt u dat advies beter opvolgen. Het advies is dan ook om een deskundige monteur te vragen, vooral i.v.m. de veiligheid.

Hier gaat een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu