Naïsoleren warm dak

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #21
Het helpt zeker. Of het ook voldoende is zal de praktijk uit moeten wijzen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #22
Imco schreef:
Zou dat voldoende zijn/ helpen om te ventileren?
Koop eerst een hygrometer dan krijg je getallen te zien en leer je of het werkelijk nodig is.
 

Charel

  • #23
Je schreef dat het over een dak van 4 m² ging, is de ruimte dan ook slechts 4 m² ?
In dat geval is dat zeker een goede optie.
Maar je hebt nog vele andere opties die tegelijk ook voor een betere ventilatie van de gehele woning zouden kunnen zorgen.
Ook zijn er dergelijke toestellen die tegelijk verse lucht binnenvoeren en gebruikte lucht afvoeren, dit in tegenstelling met dit toestel waarbij dat afwisselend gebeurd. Ze zijn allicht wat duurder maar hebben ook een grotere capaciteit die een voordeel kan zijn voor de rest van de woning.
 

Imco

  • #24
De ruimte zelf is ongeveer 8m². Deels zit deze onder een verdieping.
Ik heb voor mijn badkamers, toiletten en washok een centraal afzuigsysteem. Dan heb je het over 400m³/uur. Een heel nader getal dan het dingetje uit de link. Maar tegelijkertijd gaat het hier om een relatief kleine ruimte.
Ik zit nu nog midden in de verbouwing dus een gat kan ik nu nog eenvoudig maken. Ik kom helaas niet tot aan de centrale afzuiging dus het moet een standalone oplossing worden.
 

Charel

  • #25
Ah, dat verandert de zaak, je hebt dus een ventilatiesysteem C met met afzuigpunten in de natte ruimtes. Normaal zouden er dan in de overige ruimtes (leefruimtes) ventilatieroosters moeten zitten (meestal in de ramen) om verse lucht binnen te laten en die vervolgens te laten doorstromen (via openingen onder de binnendeuren) naar de natte ruimtes. Op die manier wordt de gehele woning dan constant doorgelucht.

Vermits je zegt dat er in die bijkeuken weinig vochtproductie te verwachten valt zou je die ook kunnen beschouwen zoals de overige leefruimtes waar je enkel verse lucht passief via de ventilatieroosters laat binnenkomen door de onderdruk die het systeem C creëert met zijn afzuigpunten.
Het zou dus voldoende kunnen om een spleet onder de deur te houden en ergens in de bijkeuken een ventilatieopening te voorzien. Dat kan een ventilatierooster in het raam zijn maar dat kan evengoed een ventilatieopening in de buitenmuur of door het dak zijn. Het is dan wel belangrijk dat die nooit wordt afgesloten.
Op die manier heb je dat decentrale D-systeem wellicht niet nodig en kan het systeem C ook voor de ventilatie van de bijkeuken dienen.
Ik zou sowieso wel die doorvoeropening van 100 mm voorzien met ook een stroomtoevoer. Wellicht heb je die enkel nodig als passieve ventilatieopening (instroom verse lucht) maar in geval de vochtigheidsgraad ondanks het systeem C soms toch te hoog zou zijn kan je daar altijd nog een afvoerventilator voorzien die ontwikkeld is om aan een zeer laag verbruik en geluid constant te werken.
 

Imco

  • #26
Goede tip! Dankje
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu