Naden tussen boeidelen dichten

Matje

  • #1
Met welk middel kun je het duurzaamst de naden tussen boeidelen dichten? In mijn geval betreft het nieuwe vurenhouten boeidelen schuin langs het dak. De kopse kanten heb ik ingesmeerd met vochtbestendige houtlijm waarna deze tweemaal zijn gegrond. De kopse kanten van de boeidelen zijn vervolgens aan elkaar gelijmd met konstructielijm. Nu is er nog een lelijke kleine naad tussen de delen waar nog vocht tussen kan lopen :shock:. De boeidelen zijn inmiddels afgelakt met een hoogglans XD lak in de kleur wit.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Ik neem aan dat het een naad tussen de kopse kanten betreft die al verlijmd is, wat u er helaas niet bijschrijft. Kopse kanten moet u niet aan elkaar verlijmen.

Om een duurzame afdichting te verkrijgen zult u de naad V- vormig open moeten halen, het beste gaat dat met een bolkopfrees, en vervolgens afdichten met een overschilderbare MS-polymeerkit ( beglazingskit is ook prima).

Heeft u geen frees, dan met een scherp hobbymes een v-vormige opening van minimaal 0,5 cm uithalen.

U zult daarna plaatselijk of geheel over moeten schilderen.
 

Matje

  • #3
Kees, het betreft inderdaad de naden tussen de kopse kanten van de boeidelen, deze zijn verlijmd, om welke reden had dit niet gemoeten?

Het uitfrezen van de naden in een V-tje en afdichten met beglazingskit klinkt als een goed idee. Hecht de verf duurzaam op dergelijke kitnaden of scheurt de verf snel open onder de werking van de naden :?: (dit wanneer de lijm dus tussen de naden heeft verloren :mrgreen:)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Hout werkt, ook in de lengterichting, maar "schuift" ook op en neer. Het sealen van de kopsekanten en ze daarna met een flexibele (lijm)kit tegen elkaar aanzetten moet voldoende zijn om die bewegingen op te vangen.

Als u bijvoorbeeld 2 dosse kopkanten tegenovergesteld aan elkaarzet met een starre verbinding dan draaien deze zich van elkaar los, zeker bij naaldhoutsoorten. Een goede (lijm)kit kan dit makkelijker opvangen.

OVERSCHILDERBARE MS-Polymeerkit zoals ik al schreef. Daar moet u dus op letten. Dan nog bestaat het risico dat de door u gebruikte verf niet matched met de kit als u die van een ander fabrikaat gebruikt dan de verf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu