Stof tot nadenken

eezacque

  • #1
Ik heb hier buiten een kozijn geschilderd, en het eindresultaat laat wel erg veel stof zien op de liggende delen: dit zal er tijdens en na het schilderen op neergedwarreld zijn. Nu heb ik een poging gedaan het drogende schilderwerk te beschermen door een screen neer te laten, en ik vermoed dat dit meer kwaad dan goed heeft gedaan. Ook heb ik weliswaar het te schilderen werk stofvrij gemaakt door het goed af te nemen, en kort voor het schilderwerk er nog een kleefdoekje overheen te halen, maar ik had de delen van het raam die niet geschilderd worden beter ook stofvrij kunnen maken. Het was praktisch windstil. Hebben jullie nog tips om stof uit schilderwerk te houden?

(ik ben er spelenderwijs achtergekomen dat het geen goed idee is om met mijn zondagse broek langs de nog natte verf te lopen , dus die tip geef ik jullie alvast mee :denk: )
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Afdekfolie er omheen hangen. Dit is ook statisch dus trekt eventuele stofdeeltjes aan.

En zoals zelf al opgemerkt ook alle omliggende delen meenemen in het schoonmaken bij de voorbereiding.
 

Tiho

  • #3
Geen screens naar beneden doen lijkt me een goeie
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Daarom schilder ik dit soort dingen het liefst als het geregend heeft, dan is er geen ronddwarrelend stof.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

eezacque

  • #5
Ik heb hier wat mee geëxperimenteerd, en geef nog feedback. Schilderen na een regenbui helpt zeker, maar is niet altijd te regelen. Afdekken met folie helpt weinig, daarbij is folie alleen electrisch geladen bij lage luchtvochtigheid, en ook dat valt niet te organiseren. Het niet neerlaten van screens maakt hier het grote verschil, maar stof blijft een probleem. Tsja, er is een reden waarom autspuiters in een tent op overdruk werken, maar voor buitenschilderwerk gaat dit helaas te ver...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Omgeving even nat sproeien voorkomt vaak ook al heel wat stof.
Daarnaast 's morgens al vroeg gaan schilderen voorkomt ook veel beestjes in je verf.
 

eezacque

  • #7
Sproeien helpt zeker, maar dat zul je dan tijdens de droogtijd moeten herhalen, omdat de nattigheid in een mum van tijd opdroogt.
 

Sander 1972

  • #8
en gebruik een borstel om de boel stof vrij te maken, de schilder gebruikt daar ook geen doekjes voor.

En voor je begint met schuren, alles schoonmaken
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Ik pak meestal even de compressor en blaas alles af, voordeel is dat je dan ook meteen de omgeving schoon blaast.
Alleen wel opletten dat je de goede opening van de compressor gebruikt en niet je slang in de aansluiting prikt waar je normaal je gereedschap op aansluit en die olie meegeeft maar de uitgang waar alleen de condensvanger tussen zit.
 

eezacque

  • #10
Weet je zeker dat je stof niet heen en weer blaast, en dat het vroeger of later toch weer op je schilderwerk neerdwarrelt?
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Als je buiten de grond nat gemaakt hebt heb je dat probleem niet.
Voordeel is wel dat plekjes zoals tussen de muur en houtwerk ook schoon geblazen wordt + spinnenrag ed. tijdens het schilderwerk niet in je verf komt.
Ander voordeel van dat je de grond natgemaakt hebt is dat als je een druppel verf morst dit ook veel eenvoudiger te verwijderen is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu