Muurtje plaatsen; welke dikte kies ik?

Jorn

  • #1
Eind deze maand krijg ik 2 dakkapellen op zolder. Nu is dat nog een lege ruimte, straks zullen dat 2 kamers worden. Hierom moet er een muur geplaatst worden. Dit wil ik doen van gipsblokken. Welke dikte neem ik?
 

Sharky

  • #2
Een gipsblok 5cm denk ik.
 

Jorn

  • #3
5 cm is veel te dun voor een scheidingswand vind ik. Ik zat te twijfelen tussen 7 of 10 maar ik weet niet wat de overweging is tussen die 3 cm verschil.
 

Rob smeets

  • #4
Als je in dat muurtje nog een kozijn wilt plaatsen zou ik het 7cm maken. Dat valt dan mooi in de kalksponning van een kozijntje van 90mm.
 

Chathanky

  • #5
Als je een houten vloer hebt zou ik eerst eens even nagaan of je die muur wel kan plaatsen.
 

Jorn

  • #6
Geen probleem, het is een betonnen vloer.
 

Droid

  • #7
Tegenwoordig wordt alles bijna in 10cm gedaan. Maar voor een aantal jaar geleden was dat nog 7cm... beiden prima! 5 vind ik ook net te smal.

Hoe hoog wordt de muur?
 

Klatsboem

  • #8
Is een wand timmeren, isoleren en gipsplaten niet veel makkelijker? kan je de naden afmessen & sausen ben je veel sneller klaar en het is veel makkelijk ivm met elektra en ander leiding werk, je kozijnen kan je er gewoon tussen schroeven. zit allemaal muur vast en nog goed geïsoleerd ook. een gasbetonwand moet gestucced worden ect en je moet al je leiding werk infrezen...

maargoed als je gasbeton wil gebruiken zou ik inderdaad 7 of 10 nemen, 7 komt beter uit met de kozijnen, maar als je 10 gebruik kan je je kozijnen heel eenvoudig uitvullen en afwerken met een architraaf. 5 is veelste dun.
 

Jorn

  • #9
Ik weet nog niet precies wat wijsheid is.
De situatie is nu als volgt; mijn zolder is nu een lege ruimte. Twee schuine wanden, nok is ca 3,30 m hoog.
Het zullen 2 kamers gaan worden, die toegankelijk zullen worden dmv schuifdeuren. (ik heb waarschijnlijk geen ruimte voor de draai van een normale deur)
Het bovenste puntje zal een zolder worden. De plafonds in de kamer zullen dus wat lager zijn dan gebruikelijke, zo`n 2.20 hoog. Het zoldertje zal dus een metertje zijn. Genoeg om wat spullen in te stouwen dus.

Ik kan inderdaad ook een wand van gipsplaten maken. Het nadeel daarvan is dat het je erg beperkt wb gaten in muren boren. Je kan alleen dingen monteren op de balken. Gasbeton heeft inderdaad ook nadelen; het kost een boel tijd en het is gesmeer. Maar uiteindelijk heeft het ook goede eigenschappen. Ik ben er nog niet over uit.
 

Klatsboem

  • #10
Tja ik zou in jouw geval toch voor een getimmerd wandje gaan... ik vind zelf het plaatsen van gasbeton wanden nogal tegen vallen.Je zit ook nog met je verankering van de gasbetonblokken tegen het (waarschijnlijk) houten balken plafond. deze kan je hier niet gewoon koud tegen aan zetten. maargoed dit is meer een persoonlijke voorkeur denk ik.

m.b.t. het monteren van zaken aan de gipswand, de meeste dingen (schilderijtjes e.d.) kan je gewoon met een hollewand plug aan je gipsplaat hangen, de wat zwaardere dingen zal je aan een stijl moeten monteren inderdaad. Je kan ook 18mm multiplex of osb plaat achter je gipsplaten op de stijlen schroeven en hieroverheen je gipsplaat, dan kan je overal alles ophangen :)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik heb overal underlayment van 18 mm achter de gipsplaten. Daar kun je heel wat aan ophangen.

Een tv heeft nog wel wat extra hout nodig, maar als je dat van te voren weet, tref je daar voorbereidingen voor.
 

Jorn

  • #12
Dat van die underlaymend platen is een goede tip! Dat had ik zelf ook kunnen bedenken eigenlijk. Mh, ik denk toch dat ik dan voor een muur met gipsplaten en underlayment platen (of die vezelplaten) ga.
Dat van die tv is niet zo`n probleem; ALS er al een tv komt, is het een kleine flatscreen. Dat ding weegt bijna niks.

Bedankt voor jullie reacties tot zover
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Underlayment werkt heel erg makkelijk. Je schroeft zo een heel wandje dicht. Bovendien is het geheel vele malen steviger. 2 maal gipsplaat is wel erg kwetsbaar.

Vul de tussenruimte tussen de platen underlayment nog op met glaswol. Is een extra (geluids)isolatie.
 

Jorn

  • #14
Plaats je dan over de underlayment platen wel gipsplaten? Of kun je ook glasvliesbehang over underlaymentplaten plakken?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
Inderdaad: je hebt je houten regels en daar schroef je eerst underlayment (of OSB-platen) tegenaan. Hiertegen schroef je dan weer gipsplaat.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #16
Glasvezel over underlayment is weggegooid geld. Wilt u daarmee afwerken dan zult u gipsplaten over het underlayment moeten aanbrengen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Inderdaad: je hebt je houten regels en daar schroef je eerst underlayment (of OSB-platen) tegenaan. Hiertegen schroef je dan weer gipsplaat.
:wink:
 

Sjaan Smit

  • #18
Ik snap het antwoord van Kees wel want Bert P antwoordt een beetje vreemd op de vraag van TS....en Kees antwoordt wat duidelijker...

@TS: Wil je dan behangen op die wand?? Dan kan je ook nog MDF gebruiken om op de regels te schroeven...scheelt je weer plamuren van gaatje en dergelijke..
 

Ronnie1971

  • #19
Als je 18mm osb plaat neemt en daar over gipsplaat, moet je dan je raggelwerk dunner maken ivm de wanddikte
 

Tiho

  • #20
Uitleg ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu