Muurtje langs terras: hoe?

Activator

  • #1
Hallo,

Vorig jaar hebben we een terras van flagstones aangelegd.

Ik heb zelf eerst de tuin helemaal afgegraven, ongeveer 25cm, tot er redelijk zanderige tuingrond tevoorschijn kwam. Daarna hebben we het tracé van het terras met lange, (dunne lawaai) houten platen van ongeveer 20cm hoog uitgezet. In die omsloten vorm van hout is zand gestort, en aangetrild. Daarop is een zandcement laag van iets minder dan 10cm gestort, met onderin een 5mm wapeningsnet. Daarop zijn de flagstones, van ongeveer 2cm dik, in de mortel gelegd. Zie het plaatje hieronder voor een zijaanzicht van hoe het nu is.



Nu wil ik rondom dit terras een muurtje plaatsen, van (bourgogne) natuursteen, 25cm hoog. Het terras is rond van vorm, dus het muurtje wordt ook rond neergezet, dus omvallen zal het niet doen. Maar wat kan ik nu het beste als fundering voor het muurtje gebruiken?

Ik kan het dit muurtje gewoon op de rand van het terras plaatsen. Om moet ik het ernaast zetten? En als ik het ernaast zet, heb ik nog de keus: op het zandbed onder het terras, of er helemaal naast. Hieronder zal ik die verschillende opties toelichten.

Optie 1. In eerste instantie wilde ik het muurtje gewoon op de rand van het terras zetten. Dat is immers een dikke plaat van cement met daarop flagstones. Maar ik ben bang dat dat toch te zwaar is (ongeveer 60kg per strekkende meter) en dat het terras gaat 'buigen' onder het gewicht.



Optie 2. Daarna kwam ik op het idee om dan de laatste 8cm van het terras inclusief de cement laag eronder af te zagen cq in te korten. Dat kan met een handmuurslijper of een doorslijper. Dan komt dus langs de hele rand van het terras het zandbed onder de cementplak weer tevoorschijn. En daar kan ik dan nog wat extra zand op storten en daar dan het muurtje op neerzetten. Dit kost vermoedelijk een kapitaal aan diamantschijven en slijper huur, maar qua werk hoef ik niet meer te graven en funderen. Het terras wordt hierdoor helaas wel rondom wat kleiner.



Optie 3. Dan kan ik ook nog langs de houten plaat een put in de tuinaarde graven, daar zand in storten en dan daar het muurtje op plaatsen. De houten plaat kan ik niet zo maar weghalen, want dan stroomt het zand onder m'n terras weg, maar ik kan hem wel wat minder hoog zagen. Omdat het terras op sommige plaatsen de houten plaat een beetje heeft omgeduwd tijdens de aanleg, zal ik het cement hier en daar een beetje moeten wegslijpen omdat er anders te veel afstand tussen het muurtje en het terras komt. Deze optie lijkt mij het meeste werk: graven, zand storten, eventueel weer tegels eronder, etc.



Wat is nu de beste optie? Eén van de bovenstaande drie opties, eventueel nog met aanpassingen? Of een mogelijkheid die ik nog over het hoofd zie?

Iedereen die meedenkt is welkom, ik weet echt niet wat nu het beste is! Bij voorbaat dank!

Groeten,
Jeroen
 

152jurgen

  • #2
Hallo,

als ik het zo zie denk ik dat de eerste optie niet zo'n goed plan is, niet dat ik denk dat je terras gaat doorbuigen (het is tenslotte niet een soort van houten plank, en 60 kg/m is eigenlijk niet zo veel hoor... dat lijkt misschien zo maar dat is het niet) Maar op je schets lijkt het muurtje me wat smal om stabiel te zijn.

Optie twee is ook niet ideaal en gaat een massa werk zijn en mogelijk geen mooi resultaat opleveren.

Ik zou eerder in de richting van optie drie denken (maar je had best EERST dat muurtje gezet, dan was er helemaal geen probleem geweest, maar daar heb je nu niets aan natuurlijk) Maar het muurtje zou best wat dieper komen te zitten dan die twee centimeter op je schets, want dat heeft weinig nut.
Ik zou rondom uitgraven (ook wel wat werk...) en er dan gestabiliseerd zand in storten (één deel cement op 5 tot 7 zand --> kan je bij een bouwcentrale reeds gemengd en klaar voor gebruik gaan halen, of zelf draaien, maar onderschat de hoeveelheid niet... )

Ik heb een schet gemaakt met wat ik ongeveer bedoel.


Hopelijk helpt dit

Groeten
 

Activator

  • #3
Bedankt voor je uitgebreide antwoord inclusief illustratie! Ik ga jouw optie zeer zeker overwegen!

Wel nog wat toelichting naar aanleiding van je opmerkingen, in een laatste poging de hoeveelheid werk voor mezelf te beperken :-/

optie 1: als het doorbuigen geen probleem gaat zijn: het muurtje ga ik bouwen met stapelstenen van 14cm breed, maar die wil ik smaller knippen omdat het anders te dik wordt in verhouding met de rest van de tuin: het muurtje wil ik 8 tot 10cm breed maken. Als ik zeg dat ik alleen ronde terrassen heb, en het muurtje dus rond komt te staan, dan is er toch met de stabiliteit niets aan de hand?

optie 3: gezien het bovenstaande verhaal dat het muurtje rond komt te lopen, is dan die paar cm die ik het muurtje in de grond wil zetten echt te weinig? Voor de stabiliteit lijkt het mij niet zo uit te maken, toch? Waar ik nog het meest bang voor ben is opvriezen, want ik heb geen idee wat er dan kan gebeuren als je muurtje en fundering niet diep genoeg de grond in gaan.

Bij voorbaat dank voor je reactie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu