Plantenbak tussen twee muurtjes - opvullen met polystyreen?

Boukehj

  • #1
Zie bijgaande foto.
Ik dacht eraan om de bak op te vullen met polystyreenplaten, met daarop worteldoek en dan een laagje van 15 cm grond, waarin dan wat siergrasjes gaan komen. Inmiddels zie ik dat het wel erg veel piepschuimplaten gaan worden en vraag ik me af of er betere oplossingen zijn. Iemand hier met ervaring/tips?
Untitled.jpg
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Voor de planten moet je toch wel een cm of40grond hebben.
Als hovenier zijnde ga ik voor volledig grond.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Eerst kijken welke schade je mogelijk kan aanrichten: doorslaand vocht in het muurtje (en algen, mos en andere vervuiling aan de buitenkant), modder/zand in stootvoegen of dilatatievoegen en problemen in de spouw. Water dat niet naar beneden kan. Wat je verder ook doet, voorkom dit alles.
Als je een dunnere laag wil dan @De Haan aangeeft (10-15 cm zoals je zegt), zou je kunnen gaan voor sedum-achtigen, die kunnen in cassettes met substraat. Voor grassen heb je meer grond nodig, maar moet je drainage wel goed zijn en moet je rekening houden met wat ik hierboven schreef. Polystyreen in de grond gaat na verloop van jaren verkruimelen en rommel geven, maar kan ook water belemmeren naar beneden te zakken waardoor je gras gaat rotten.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Aanvulling: als je de bak gewoon wil vullen met tuinaarde zou je evt. een goede folie (bijv. HDPE, gebruiken ze ook wel als wortelbegrenzer) rondom kunnen doen en de bodem open laten ivm drainage (mits de bodem voldoende water doorlaat natuurlijk). Dan zit je niet met al die natte aarde tegen gevel en muur.
 

Boukehj

  • #5
Bedankt voor jullie reacties! Dit helpt me verder.

Het is overigens nieuwbouw en de hele reden dat ik het niet heb laten afvullen met aarde, is juist omdat ik zorgen had over vocht dat de muren in zou kunnen trekken. Onderin de bak zitten afvoeren - drainage gaat geen probleem zijn.

Ik denk nog wat verder. Er is in ieder geval meer grond nodig dan ik eerder dacht en ik ga eens zien of ik met zo'n dichte folie kan werken langs de stenen, met over de hele lengte van de bak worteldoek in het midden voor de drainage.
Dan ga ik nog even puzzelen of ik iets van een constructie aan de onderzijde ga maken, of dat ik het wellicht toch helemaal afvul met aarde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu