Muurtje van betonblokken

JohanBrabant

  • #1
Op Youtube zijn veel video’s over allerlei onderwerpen te vinden, maar niet over hetgeen ik wil gaan doen….



Ik wil een muurtje gaan metselen van betonblokken, 29(L) x 20 (Br) x 19 (H) . Dit muurtje komt haaks te staan op de achtergevel. Het muurtje wordt circa 4 meter lang en 5 rijen hoog. Op de plaats waar het muurtje moet komen stond een ander muurtje dat grotendeels gesloopt is, tot net boven maaiveld.

De hoogte van het muurtje wordt 95 (5x19) + 20 (wat er nog staat) = 105 cm. Het deel van het oude muurtje dat er nog staat is circa 25 cm breed en erg stevig met een fundering.

Om straks met de betonblokken een mooie egale ondergrond te hebben heb ik rondom de restanten van het oude muurtje een bekisting gemaakt. Deze ga ik opvullen met cement (laag van circa 5 cm). Als dat droog is ga ik daarop de betonblokken metselen. Uiteindelijk wordt het nieuwe muurtje gestuct.

Mijn vragen:
1.
Kan ik het muurtje koud tegen de buitenmuur plaatsen of moet ik gaan werken met muurankers? En zo ja, welke muurankers (er zijn er veel) en om de hoeveel lagen moet ik die aanbrengen?

2.
De betonblokken zijn behoorlijk breed. Moet ik voor de stevigheid over de lengterichting toch betonijzer aanbrengen?

3.
Bij het metselen met bakstenen wordt er een voeg gebruikt van circa 1 cm. Omdat bakstenen niet zo zwaar zijn zakken deze niet weg in de specie. De betonblokken die ik ga gebruiken wegen circa 20 kg per stuk.

Hoe dik moet stootvoeg zijn en hoe dik de voeg tussen de lagen als je met betonblokken werkt? Het lijkt mij dat het betonblok door zijn gewicht de specie naar buiten drukt waardoor er te weinig specie onder de blokken blijft zitten. Of is dat niet zo??

4.
Nog andere tips??

Alvast bedankt voor de adviezen.
 

JohanBrabant

  • #2
Geen tips ontvangen. Muurtje staat er al weer een tijd en is super stevig. Muurtje staat haaks op de achtergevel. Heb spouwankers gebruikt om de twee aan elkaar te verbinden en in de lengterichting heb ik om de 2 lagen gegalvaniseerd betonijzer gelegd. De betonblokken zijn voorzien van grote gaten (waar je eventueel bewapening in kan stoppen en dan kan dichtgieten met cement. Ik heb dat niet gedaan. Alleen van de bovenste rij betonblokken heb ik de gaten eerst volgepropt met krantenpapier en de laatste 5 centimeter is gevuld met cement.
Nu moet het muurtje nog gestuct worden en klaar.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb het bericht destijds niet gezien. Ik zou zelf het muurtje niet aan de spouwmuur verankeren maar een dilatatie laten. Kan wel dat het goed gaat omdat er altijd al een muurtje gestaan heeft en zich dat al heeft gezet.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu