Motor op zolder voor afzuikap begane grond.

Saucisson

  • #1
Een hele tijd geleden ben ik hier over begonnen maar inmiddels aangekomen om het ook echt te gaan uitvoeren.

Ik heb een motorloze afzuigkap een pelgrim msk986 deze komt op de begane grond.
Ik heb een passief geventileerde woning uit 1970 oftewel geen mechanische ventilatie wel leidingen naar keuken, badkamer en toilet.

Plan is om de herrie van de afzuigkap deels dus naar zolder te verhuizen.

Nu heb ik de handleiding van de afzuigkap: http://213.160.196.149/docs/PELGRIM/kana_88013409_gba-ivs-aansl_msk_nl-gb-f-d.pdf
Daar staan een aantal schema's in (op de allerlaatste pagina staat nog een voorbeeld schema met een centrale afzuigeenheid).

Mijn eerste vraag; ik kan zo'n unit aanschaffen, installeren en vooralsnog uitsluitend gebruiken voor de afzuigkap. Of ik kan een losse motor kopen vanaf 170 euro (750m3) heb ik ze gevonden. Wat is wijsheid met betrekking tot prijs, vermogen en het eventueel volledig uit kunnen schakelen van de motor.

Ten tweede ik had in eerste instantie het idee dat de box/ventilator op zolder gewoon op het stopcontact zou worden aangesloten en dan met een soort signaal draad vanuit de kap zou worden bedient. Echter wanneer ik naar de schema's kijk, lijkt dit niet het geval en zie ik een perilex aansluiting.

Graag jullie inzichten!
 

Marcel010

  • #2
Ik snap het niet helemaal, wordt er nu nog gewerkt met een afzuigkap met motor?
U zou een ventilatiebox met rf set kunnen gebruiken maar dit gaat zeker niet beter presteren als een conventionele afzuigkap met motor.

De ventilatiebox is dan op afstand te bedienen met een 3 standen schakelaar.
 

Saucisson

  • #3
Op dit moment wordt er niet gewerkt met een afzuigkap ivm de verbouwing.
Maar de nieuwe kap is motorloos (bewust voor gekozen ivm geluid). Het idee is om de woonhuis ventilator / externe afzuigkap motor / buisventilator te bedienen via de schakelaars op de kap daar deze te koppelen is aan een externe motor.

Omdat het vermogen van een ventilatiebox wellicht niet toereikend is, en deze naar ik begrijp nooit helemaal uitgezet kan worden overweeg ik de andere opties.
 

Marcel010

  • #4
Je zou kunnen werken met een buisventilator maar daar zitten doorgaans geen filters in en ik weer niet wat er gebeurd als je daarmee lucht gaat afzuigen die vol zit met vet en vocht.
Die zou je dan zo kunnen aansluiten op je schakelaar van je afzuigkap, dat is gezien het schema uit je pdf geen probleem.

Wel heb je dan maar 1 stand, aan of uit.

Verder is dit een natuurlijk ventilatiesysteem dus ik weet niet wat er gaat gebeuren als je geforceerde ventilatie gaat aanleggen, mogelijk komen de etensgeuren in andere delen van het huis en dat lijkt me niet wenselijk, dat is eventueel wel op te lossen met terugslagkleppen :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu