Screen motor

@$T

  • #1
Ik heb een screen wat altijd perfect op en neer ging. Sinds enige tijd gat het wel omlaag maar bij het ophalen moet ik helpen door licht aan het screen te tillen. Het stopt keurig op de eindschakelaar maar wat zou het kunnen zijn? Ik denk zelf een condensator maar is die bij een buis motor te vervangen.?De screen zit tussen het kozijn dus ik moet er nogal wat voor los halen. Weet iemand een oplossing?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Om welke merk en type buismotor gaat het?
 

@$T

  • #3
Dat kan ik niet zien maar het is géén Somfy motor. Hij wordt bediend door een zonweringsschakelaar en heeft een 4 aderige kabel/ op neer nul aarde.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
die 4 draden dat hebben helaas de meeste.

Maar wat je ook doet je zal de motor uit de screen moeten halen en dat betekend gewoon dat je alles moet demonteren (bij die van mij tenminste wel) immers de motor zit in de as en die zal je eerst moeten verwijderen voordat je bij de motor kunt komen.
Dus kappen er af, screen afrollen, as er uit zien te krijgen en motor uit de as halen.
Je zou dan kunnen proberen alleen de condensator te vervangen maar dan moet je er wel bij kunnen komen sommige fabrikanten hebben de motor ed. vastgezet met popnagels bij anderen moet je eerst even ontdekken hoe je de motor uit de buis krijgt met pennetjes weghalen, klipjes weghalen, haakjes indrukken enz.
Is dat gelukt dan kun je vaak de motor uit de buis trekken en kijken of er een condensator zichtbaar wordt of nog meer uit elkaar halen om deze te kunnen vinden.
1 voordeel heb je, lukt het niet dan kun je altijd nog een andere/nieuwe buismotor plaatsen.
Soms is dat laatste ook nog wel zo handig want ik heb voor mijn project om een TV uit het plafond te laten zakken een 2e hands gekocht voor maar een paar euro.
Dat was wel op de gok want er lagen er genoeg maar geen mogelijkheid om te testen en geen garantie.
Bij mij pakte het goed uit want ik trek er nu een TV van ruim 17 Kg mee omhoog.
 

@$T

  • #5
Ik ga het avonturen. In ieder geval bedankt voor de backup
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Bij die van mij zit er een 250V 3,3uF condensator in.
Wat ik zeg 1 voordeel heb je want of je nu de condensator vervangt of de gehele motor moet vervangen bij beide moet je alles uit elkaar halen.
 

@$T

  • #7
Ik denk dat het echt wel de condensator is want de motor draait wel maar je moet hem helpen. Zitten er 2 condensatoren in? Op/neer?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu