Minimaal aantal WCD

A.B.

  • #1
Hallo allemaal,

Wie kan mij helpen met de volgende informatie;
I.v.m ons nieuwbouwhuis zijn we gisteren bij de elektricien geweest. Deze beweerde dat je per ruimte een minimaal aantal WCD’s moet nemen.

Nu vonden wij het aantal wcd voor de keuken en woonkamer erg hoog daar dit ook nog dubbele WCD’s zouden moeten zijn.
Wie kan mij vertellen wat het minimaal aantal WCD’s per ruimte is en of dit inderdaad ook nog dubbele moeten zijn ?

Ergens op deze site vond ik 1 WCD/7m² voor de woonkamer, maar moet die dan dubbel zijn ?

Indien het inderdaad een dubbel WCD moet zijn betekend het dat je voor elke WCD een aparte doos nodig hebt op het moment dat je ze wilt combineren met schakelaar. Prijstechnisch is dit niet echt interessant ivm meerwerk.

Hoop dat iemand het antwoord heeft want ik kan geen NEN1010 op het net vinden.
Arno
 

Gerrit

  • #2
Het is inderdaad zo dat in "woon- en verblijfsruimten" dus woon- en slaapkamers voor elke 7 m² een dubbele kontaktdoos geplaatst moet worden.

Wil je die met een schakelaar kombineren, zul je dus 3 inbouwdozen moeten plaatsen met een 3-voudig afdekraam. Maar!... Deze telt dan niet meer mee.
D.w.z. alleen los geplaatste kontaktdozen mogen geteld worden voor het minimum aantal.

Succes met de nieuwe woning.
 

A.B.

  • #3
Deze telt dan niet meer mee.
D.w.z. alleen los geplaatste kontaktdozen mogen geteld worden voor het minimum
Dank je wel voor het snelle antwoord maar het is nog niet helemaal duidelijk.

Dan is het nog erger dan ik dacht. In de keuken zouden we 4 dubbele WCD moeten nemen en deze zouden boven het werkblad moeten komen. I.v.m een raampartij is daar geen ruimte voor. Één vind ik dat er teveel, twee ik ze niet op die plaats en drie zou ik ze willen combineren met schakelaars. Maar als ik het antwoord goed begrijp gaat dat helemaal niet op. Dus als ze niet dubbel zijn moet ik nog meer wcd's plaatsen ?

Moeten WCD's in de keuken inderdaad allemaaal boven het werkblad en hoe komen ze bij dit aantal ? Het is een open keuken in een uitbouw van de woonkamer. Ik heb het idee dat de oppervlakte van het woonkamer ook meegeteld wordt.

Arno
 

Gerrit

  • #4
Nee, dat heb je verkeerd begrepen.
Ik schreef: in woon- en verblijfsruimtes". een keuken valt daar niet onder, evenmin als een bijkeuken, berging, gang, overloop en zolder. Daarvoor gelden andere regels.

In de keuken is het verplicht 2 2-voudige kontaktdozen boven het werkblad te hebben voor gebruik van huishoudelijke apparatuur. Deze kontaktdozen moeten ook nog eens op verschillende eindgroepen zitten. Deze twee zijn het minimum, meer mag maar hoeft niet.

In de rest van de ruimte plaats je dan 1 2-voudig en je voldoet. Tenminste als er een loze kookleiding en een kontaktdoos voor een afzuigkap en/of koelkast aanwezig is. Maar omdat het nieuwbouw is zal dat wel goed zitten.

Sukses
 

A.B.

  • #5
Gerrit schreef:
In de keuken is het verplicht 2 2-voudige kontaktdozen boven het werkblad te hebben voor gebruik van huishoudelijke apparatuur.
Gerrit,

Ik heb het niet helemaal goed omschreven geloof ik, sorry.
Het is namelijk volgens de elektricien zo dat er 4 dubbele WCD's boven het werkblad moeten komen terwijl ik er maar drie wil en de derde buiten het werkblad naast de eettafel.

Mijn vraag is, waar is het aantal van 4 op gebaseerd en moeten die ook echt boven het werkblad ? Jij noemt echter een aantal van 2 maar heeft dat misschien nog met de grootte te maken?

Arno
 

Toon

  • #6
Wat Gerrit beschrijft klopt. 4 dubbele wcd's boven een aanrechtblad lijkt me wat overdreven, al kan ik natuurlijk niet de situatie ter plaatste beoordelen. Waar baseert de installateur dat op, geeft hij een reden hiervoor?

Verder is er voor de installatie inderdaad een minimum aantal wcd's voorgeschreven waar de installatie aan moet voldoen. En zoals geschreven, meer mag, maar moet niet.

Verder geldt voor een woon- en verblijfsruimte, zoals een woonkamer en een slaapkamer idd voor elke 7 m² een dubbele kontaktdoos, met een minimum van 2.

Overigens ben ik van mening dat je niet zo snel een wcd te veel hebt, eerder te weinig. Denk verder ook na om eventueel extra loze leidingen te laten leggen naar de diverse ruimtes om later kabels voor bijv. tv, telefoon en pc te trekken. Kost misschien nu wat, maar geeft later een hoop gemak.

Succes
 

A.B.

  • #7
Toon schreef:
Wat Gerrit beschrijft klopt. 4 dubbele wcd's boven een aanrechtblad lijkt me wat overdreven, al kan ik natuurlijk niet de situatie ter plaatste beoordelen. Waar baseert de installateur dat op, geeft hij een reden hiervoor?
Het is een U vormige keuken met een werkblad van totaal 5 1/2 meter waarvan een kleine 2 meter voor een hoekraam zonder ruimte voor WCD. Dus de 4 WCD/s moeten op resterende 3 1/2 meter waarvan ook nog een stuk afgaat voor de 90cm kookplaat.

Ik ga inderdaad maar eens bellen waar hij het op baseert.

m.v.g Arno
 

Gerrit

  • #8
Ik denk dat de verwarring komt doordat de installateur 4 kontaktdozen noemt, hij bedoelt volgens mij gewoon 2 dubbele. Dat is n.l. het enig juiste.
 

Toon

  • #9
Lijkt mij ook Gerrit.
 

A.B.

  • #10
Toon schreef:
Ik denk dat de verwarring komt doordat de installateur 4 kontaktdozen noemt, hij bedoelt volgens mij gewoon 2 dubbele. Dat is n.l. het enig juiste.
Helaas, hij bedoelde echt 4 dubbele WCD's, ik heb ze zelf moeten intekenen. Maar goed met de opgedane kennis zal ik nog eens vragen hoe hij bij dit aantal gekomen is.

In ieder geval bedankt voor de reaktie.

Arno
 

Hoezithet

  • #11
Ik heb boven ons aanrechtblad (verdeeld in zones uiteraard) pakweg 3 m lang 5 wcd's zitten (enkel dus, totaal 5 mogelijkheden om iets aan te sluiten). Ze echt geregeld allemaal bezet.

Zoals eerder geschreven beknibbel niet op het aantal en bij een blad met een lengte van 5,5 meter zul je ze zeker nodig hebben. Al was het maar om straks op de plek waar je in de toekomst iets wil gaan doen om eten o.i.d. te bereiden.

Suc6
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Of het moet of niet, ergens kan ik de installateur geen ongelijk geven. Je praat over een forse keuken, met een flinke aanrecht lengte.

Ik ben ervan overtuigd, dat je naderhand, als je de keuken eenmaal in gebruik hebt genomen, je installateur alleen maar dankbaar zult zijn, dat hij 4 dubbele WCD's heeft geïnstalleerd.

Want het is bijzonder lastig (en niet ongevaarlijk), als je met verlengsnoeren moet gaan werken om die mixer, dat koffiezetapparaat of die fritespan (etc.) te gebruiken op de plek die jij (of de vrouw) uiteindelijk als het prettigst ervaart.

Vier wcd's verdeeld over de totale aanrechtlengte zijn dan wel zo comfortabel.

Op het totale bedrag van zo'n royale keuken kijkt me dit nu ook weer niet zo'n ramp, en zelf zou ik dat dan ook zeker zo laten aanleggen! Als ik zo'n grote keuken had (zei hij jaloers... :wink: ).
 

Gerrit

  • #13
Je hebt zeker gelijk, Kees. Je moest eens weten wat er in onze woning zit. Maar daar gaat het niet om; het punt was wat er minimaal verplicht is en we hebben geprobeerd dat duidelijk te maken.
 

Chrisrad

  • #14
Gerrit schreef:
Wil je die met een schakelaar kombineren, zul je dus 3 inbouwdozen moeten plaatsen met een 3-voudig afdekraam. Maar!... Deze telt dan niet meer mee.
D.w.z. alleen los geplaatste kontaktdozen mogen geteld worden voor het minimum aantal.
Als ik dit lees, komt mij de volgende vraagstelling boven...

Worden wcd's achter een schakelaar ook meegeteld?
Dus wcd's die via een schakelaar "onder" stroom worden gezet, zoals wij dat hier in het zuiden zeggen :)

De groeten,
Chris.
 

Gerrit

  • #15
Geschakelde kontaktdozen kunnen meetellen voor het juiste aantal. Het is heel simpel zo dat er twee dubbele kontaktdozen boven het werkblad moeten zitten en die mogen geschakeld zijn.

Als die geschakelde kontaktdoos b.v. voor verlichting bedoeld is mag je hem weer niet meetellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu