Miele W713: centrifugeert wel, draait niet bij wasprogramma

Marcelggb

  • #1
Hopelijk weet hier iemand een oorzaak en een mogelijke oplossing.

Ik heb een Miele Novotronic W713. Die deed het altijd goed.

Twee dagen geleden wilde de trommel niet meer draaien. Na even zoeken, kom je dan op de koolborstels. Deze zijn inmiddels vervangen. (Zelf vervangen, met dank aan internet en een onderdelenwinkel.)

De machine centrifugeert nu weer wel, maar tijdens wasprogramma's draait hij niet.

Het water komt in de machine, het wordt warm, het wordt afgepompt, maar de trommel draait niet.

Als ik het losse centrifugeerprogramma kies, draait de trommel wel. (Zelfs beter dan voor het vervangen van de koolborstels, heb ik de indruk.)

Is er iemand die een idee heeft? Alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Toevallig heb ik een schema van deze machine, zou ook ergens in de machine zelf moeten zitten.

Waar ik aan denk als ik dat schema bekijk is: de motor heeft twee statorwikkelingen. Of eigenlijk een statorwikkeling met een aftakking. Tijdens het centrifugeren wordt door middel van een relais omgeschakeld van de ene aansluiting op de statorwikkeling naar de ander aansluiting daarvan.

Het zou kunnen zijn dat het betreffende relais geen (goed) contact meer maakt op de stand van 'normaal wassen'. Als dat zo is zou vervangen van het betreffende relais kunnen helpen. Welk relais het op de printplaat is? Geen idee, maar dat is te vinden door de aansluitingen van de print naar de motor te volgen. Het zouden de aansluitingen 6 en 7 van de motor zijn die naar aansluitingen 6/3 resp. 6/1 op de printplaat gaan.

Ook nog denkbaar is dat, na vervanging van de koolborstels, één van de twee verbindingen tussen de stator en de printplaat geen contact meer maakt omdat bijv. het aansluitpennetje ervan verbogen is.

Een andere mogelijkheid is het omkeerrelais. Bij centrifugeren zal dat relais de trommel altijd één bepaalde kant op laten gaan, bij normaal draaien zou het kunnen zijn dat deze begint in de andere richting. Heeft dat relais een slecht contact, dan zou het kunnen zijn dat ie het net toevallig bij wassen niet doet. Alles wat gezocht misschien, maar toch... Dat relais zit volgens schema aan de motoraansluitingen 3 en 4 die naar de printaansluitingen 6/9 resp. 6/7 gaan.

Svp. die gegevens zelf ook vergelijken op het schema dat erbij zit. :wink:

Edit: tekstcorrectie
 

Marcelggb

  • #3
Dank je wel voor je uitgebreide reactie.

Het meeste is me in theorie duidelijk.

Ik denk wel dat, als het probleem dermate electro-technisch is, ik er een vakman moet bijhalen of ik een heel onderdeel moet vervangen. Een pinnetje voorzichtig terugbuigen gaat nog wel, maar de kans dat ik het verpruts met solderen o.i.d. is te groot.
 

Marcelggb

  • #4
Nou, na nog een aantal keer (4 of 5 keer) het centrifugeerprogramma gedraaid te hebben, doen alle wasprogramma's het ook weer.

Misschien moesten de nieuwe koolborstels even 'inslijten'.

Wasmachine draait in elk geval weer erg goed. De was lijkt er zelfs weer schoner en beter gecentrifugeerd uit te komen, dan de laatste tijd.

Hartelijk dank voor het meedenken!

Wat mij betreft kan er een slotje op dit onderwerp. Misschien wel laten staan, voor mensen die ooit hetzelfde probleem hebben en op dit forum zoeken naar een oplossing. (Ik kon dit specifieke probleem niet vinden op internet, namelijk.)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu