Koolborstels Miele W713

Knarf16

  • #1
Hallo allemaal,
Ik heb bij mijn wasmachine (een Miele Novotronic W713) de koolborstels vervangen, omdat de trommel niet meer draaide tijdens het wassen. Een van de 2 was aan vervanging toe. Na het vervangen de machine getest en nu draait de motor niet (meer). Althans, ik hoor hem niet. Ik hoor de wasmachine wel tikken, alsof er een relais wordt geschakeld (een dergelijk geluid is het). Als ik de trommel met de hand ronddraai gaat dit soepel. Als ik hem een zetje geef, draait de trommel rustig uit en staat dus niet gelijk stil. Ik hoor bij het ronddraaien wel een soort ratelend geluid. Iemand enig idee? (het is overigens voor mij de eerste keer dat ik ooit een reparatie aan een dergelijke machine waag).
Met vriendelijke groet,
Frank
 

Rusako

  • #2
Als je ze er in heb gezet,moet je nog wel de koolborstel een zetje geven in de houder!Is dit wel gebeurd ? :wink:
 

Knarf16

  • #3
Hallo Rusako,
Dat is inderdaad wel gebeurd. Bij Handyman hadden ze me er al op gewezen. Hoewel ik het niet kon zien, kon ik het wel voelen. Het opvallende was het ratelende geluid dat ik na de operaie hoorde. Want die hoorde ik eerst niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als u het ratelend geluid niet hoort wanneer de koolborstels er niet in zitten is 1 of meer lamellen van de collector, waar de koolborstels op rusten, omhoog gekomen, dat is het einde van het anker.
Verwijder de koolborstels en controleer dat even.
 

Knarf16

  • #5
Hallo Jan,
Wat bedoel je precies met "dat is het einde van het anker"? Bedoel je dat fysiek (dus de collector zit aan het einde van het anker) of bedoel je dat het anker naar de eeuwige jachtvelden is?

Ik heb de koolborstels gecontroleerd en de behuizing van de borstels zelf iets naar buiten gedrukt en het ratelend geluid is nu verdwenen. Ik zag in een filmpje op Youtube dat de "instructeur" de weerstand meet tussen (als ik het goed gezien heb) tussen pen 3 en 4 van links geteld. Weet iemand wat de weerstand zou moeten zijn, want dat vond ik niet echt duidelijk uit de video blijken? Geeft dit dan een indruk of de koolborstels goed op de collector zitten?

Echter, de motor draait nog niet. Bij uitproberen bij b.v. 40 graden wordt er wel water de machine ingepompt. Ik hoor wel enkele keren een zacht geklik als het pompen gestopt is en daar blijft het bij. Als ik het water vervolgens weg laat pompen in de stand centrifugeren valt op dat het wegpompen niet stopt en dus de motor ook niet start om te gaan centrifugeren/draaien. Kan iemand aangeven hoe ik kan controleren of het aan de sturingsprint ligt of dat de motor zelf kapot is?
Bij voorbaat dank!
 

Ronald41

  • #6
Jan schreef:
Als u het ratelend geluid niet hoort wanneer de koolborstels er niet in zitten is 1 of meer lamellen van de collector, waar de koolborstels op rusten, omhoog gekomen.
Of (in het geval van losse borstels) de borstels zitten er verkeerd om in. Dan ratelt het ook.
Let er in dat geval op dat de schuine kant goed aansluit op de lamellen.
 

Knarf16

  • #7
Hallo Ronald41,
De borstels zitten er goed in. Hoe kan ik controleren of de borstels goed aansluiten op de lamellen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Gewoon kijken, andere methode ken ik niet.
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #9
Indien 1van de koolborstels op is is de motor altijd defect
 

Knarf16

  • #10
Inmiddels is er een monteur langs geweest, want ik kwam zelf ook niet verder. Bleek er nog een kabelbreuk aanwezig te zijn richting de motor.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu