Meerdere fase draden door een 5/8 buis

EZ_electrique

  • #1
Situatie:

Verbouw oud huis ('31),
Electrische installatie verouderd ('63, vinyldraad rood, groen grijs & zwart) met hoofdzakelijk ijzeren opbouwdozen in de verdiepingsvloeren.
4 Groepen met schakelaars (merk ABB) zonder aarlek maar wél met hoofdschakelaar:
2 x 16A, 1x 25 A (?!) en 1 x 10 A onaangesloten.

De 25 A groep wordt door het hele huis gebruikt, van woonkamer tot zolder, incl wasmachine en droger.

Ga nu uitbreiden tot 8 à 9 groepen met 2 aardlek schakelaars.
Is het toegestaan om meerdere fasedraden in één 5/8 buis te leggen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoewel naar mijn idee het antwoord op je vraag over meerdere fasedraden in één buis duidelijk nee is, lijkt het me handig als je even vermeldt of het om een installatie in nederland of in belgië gaat.

Er zouden subtiele verschillen kunnen bestaan tussen de voorschriften!

Verder betwijfel ik of die ijzeren buizen en ijzeren dozen mogen blijven, het is dus handig als de elektra-specialisten daar meteen ook een uitspraak over willen doen!

9 Groepen kan ook al niet: volgens eerdere discussies mag je per aardlekschakelaar maximaal 4 groepen aansluiten.

Ik denk dat er niets anders op zit dan vanaf je groepenkast alle leidingen opnieuw aan te leggen! :cry:
 

EZ_electrique

  • #3
Bedankt voor het snelle antwoord!

Al veel info hier opgesnoven, prima forum!
Het gaat om een installatie in Nederland. Dat van die 4 groepen per aardlek weet ik. Misschien gebruik ik die 9e groep voor de wasmachine op zolder.
 

Toon

  • #4
En ook die 9e groep voor de wasmachine op zolder moet achter een aardlekschakelaar.

Zoals je het beschrijft is het min of meer een totale renovatie, dus zal je moeten voldoen aan de nieuwe normen. Er moeten voor 9 groepen dus 3 ALS komen met hoofdschakelaar.

Verder is een 25A groep niet toegestaan in de woningbouw. Evenmin meerdere fasedraden door 1 buis, muz van een 3fasegroep of een kookgroep.

Verder lijkt het me handig als je er iemand bij haalt die deskundig genoeg is. Leidingen etc zijn prima zelf aan te leggen, laat het plaatsen van een meterkast over aan een deskundig iemand.

Succes
 

EZ_electrique

  • #5
OK, geen meerdere fasedraden door een buis maar mogen die fasen dan wel door een centraaldoos gevoerd worden naar een volgende centraaldoos of moet de buis er omheen gelegd worden?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Lijkt me logisch dat je ze ook niet in die centraaldoos bij elkaar mag laten komen!

Dan zouden er nog vergissingen gemaakt kunnen worden en de ene nul met de andere fase gebruikt...
 

Jacovrie

  • #7
Even voor het begrip, want volgens mij worden hier fases en groepen door elkaar gehaald. Geen verschillende fases in 1 buis is duidelijk.
Bedoel je met verschillende fases in een centraaldoos, dat je naar verschillende aansluitpunten gaat vanuit dezelfde groep? Is het laatste het geval dan mag dat wel.

Er mogen geen verschillende groepen door dezelfde centraaldoos. Dus geen wasmachine groep (fase e.d.) door de centraaldoos waardoor ook de draden van andere aansluitpunten lopen. Ook al worden de draden van de wasmachine niet onderbroken. WM moet op aparte groep en rechtstreeks vanuit meterkast naar aansluitpunt. Iedere groep heeft dus het eigen centraaldoossysteem.

Gelet op de aanwezige kennis zou ik er zeker, zoals Toon al opmerkte, iemand bij halen die kennis van zaken heeft. Hij/zij kan dan ter plekke uitleg geven en mee helpen. Zo leer je het.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu