Meerdere defecte electrische toestellen in korte tijd

LPdeStamp

  • #1
L.s.

Bij mijn ouders sneuvelden in een tijdspanne van enkele maanden

2 beeldbuis tv's +/-5-7 jr oud van een zeer bekend Nederlands merk
1 flattv 0,5 jaar oud
van staande lamp (150 watt halogeenstaaf) staafje gesmolten
van halogeen leeslamp 20 watt peertje gesmolten

de lampen en de beeldbuis tv's sneuvelden binnen 2 weken
de flattv had ik daarna er maar geplaatst, maar die is ondertussen ook al niet meer aan te krijgen.

Al deze apparaten in dezelfde kamer, en dus waarschijnlijk binnen dezelfde groep.

Ik vermoedde eerst blikseminslag, of inductiestroom tgv nabije blikseminslag.

omdat de flattv nu ook al gesneuveld is sluit ik blikseminslag min of meer uit, dat zou wel erg toevallig zijn.

A.Wat zou de oorzaak hier van kunnen zijn?
B. Is het dmv meting te achterhalen wat de oorzaak is (overspanning?) en waar deze zit?
C. Hoe en waarmee wordt zo n meting uitgevoerd?
D. Zou het toch blikseminslag zijn; hoe is dat nu nog aan te tonen?

Mvg Lp

Alvast bedankt voor jullie tijd en inspanning!
 

Fiesiekus

  • #2
Misschien zwevende nul. Hebben je ouders een 3-fasen aansluiting?

Overigens simpel te meten met een multimeter en 'n paar apparaten ingeschakeld.
 

LPdeStamp

  • #3
Het begrip zwevende nul is me niet bekend?

er is in ieder geval geen krachtstroom, maar daarom kan het evengoed nog wel een 3fasen kast zijn. ze wonen 300km van mij vandaan dus ff checken is wat lastig

vg Lp
 

Fiesiekus

  • #4
Krachtstroom = drie-fasen.
 

LPdeStamp

  • #5
Geen Krachtstroom, da's zeker
 

Imco

  • #6
Een zwevende nul betekent dat de nul niet of slecht contact maakt. Bij een 3 fasen aansluiting kan dit resulteren in 400v dat dan over het apparaat komt te staan. Aangezien het hier om gewone wcd's in huis gaat, zal daar hier geen sprake van zijn. Er komt immers maar 1 fase draad bij een wcd uit.

Ik zou eens beginnen met alle wcd's door te meten en te testen met een simpele gloeilamp. Daarnaast zou je in de groepenkast eens kunnen kijken of daar wel alles goed op de zekering zit aangesloten.

Als je zelf zo niks kunt zien lijkt het me verstandig om een elektricien in te schakelen. Het is niet geheel ondenkbaar dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Nu is het een tv die kapot gaat, volgende keer misschien een wcd dat door kortsluiting ontbrand.
 

Swblom

  • #7
Ik kan de redenering van Imco niet geheel volgen. Bij een regulier stopcontact komt inderdaad 1 fase uit, en daarbij natuurlijk ook de nul.

Als de nulverbinding tussen de rails en de binnenkomende voedingskabel in de meterkast een probleem heeft en de groepen in het huis zijn over meerdere fasen verdeeld dan kun je dus ook een afwijkende spanning op je stopcontact hebben. 400V lijkt me wat in de praktijk wat overdreven, flink boven de 240V is echter wel mogelijk.

Om hier iets meer over te zeggen kun je met een voltmeter de spanning op verschillende stopcontacten eens nameten. Er van uitgaande dat je een probleem met de nul hebt, zou je dan tijdens het meten op andere plekken in huis (groepen/fasen) eens een belasting moeten inschakelen of uitschakelen. Hiervoor kun je dan het beste een wat zwaarder toestel nemen (kachel, waterkoker oid)

Het kan natuurlijk evengoed een probleem zijn dat er om de een of andere reden af en toe een piekspanning geinduceerd wordt. Om die af te vangen heb je helaas geavanceerde apparatuur nodig. Hierbij kan de leverancier van dienst zijn, mochten ze niks vinden dan volgt er meestal wel een fikse rekening.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #8
Swblom schreef:
Als de nulverbinding tussen de rails en de binnenkomende voedingskabel in de meterkast een probleem heeft en de groepen in het huis zijn over meerdere fasen verdeeld dan kun je dus ook een afwijkende spanning op je stopcontact hebben.
Da's nou het punt waarom ik het in het begin vroeg aan LPdeStamp over krachtstroom. Er is blijkbaar maar één fase aanwezig. En dan gaat die oorzaak (spanning tussen 2 fasen, i.p.v. tussen 0 en 1 fase) niet op.

En klopt de beredenering van Imco.
 

Millew

  • #9
Zijn er onlangs een flink aantal lampen vervangen door LED-verlichting?
Er is sprake van dat inferieure LED-verlichting blindstromen in de nulleider en netvervuiling veroorzaken.
De effecten hiervan kunnen schadelijk zijn voor de overige apparatuur en bij toepassing van slechte LED-verlichting op grote schaal ook doorbranden van de nulleider veroorzaken als gevolg van de blindstroom.

Ik ben zelf niet deskundig genoeg om alle verhalen erover naar waarde in te schatten, maar er is in ieder geval wel veel discussie gaande over LED-verlichting.
 

Imco

  • #10
Swblom schreef:
Ik kan de redenering van Imco niet geheel volgen. Bij een regulier stopcontact komt inderdaad 1 fase uit, en daarbij natuurlijk ook de nul.

Als de nulverbinding tussen de rails en de binnenkomende voedingskabel in de meterkast een probleem heeft en de groepen in het huis zijn over meerdere fasen verdeeld dan kun je dus ook een afwijkende spanning op je stopcontact hebben. 400V lijkt me wat in de praktijk wat overdreven, flink boven de 240V is echter wel mogelijk.
Mijn redenering is niet zo heel moeilijk. Tussen de fases staat 400V bij een 3fasen aansluiting. Dus als je meerdere fases op een punt hebt en de 0 valt weg kom je in de problemen. Aangezien er bij een regulier wcd slechts 1 fase is, kun je hier geen 400V krijgen. Tenzij de 0 opeens contact zou maken met een andere fase, maar die kans is vrij klein.
 

Swblom

  • #11
We praten lekker langs elkaar heen geloof ik.

Als eerste werd er opgemerkt dat er weliswaar geen krachtstroom is maar wel sprake kan zijn van een driefasenkast. Dus kan er sprake zijn van een sterpuntsverschuiving. Of er wel of niet een krachtstroomaansluiting aanwezig is doet in deze niet ter zake. Het gaat er om dat er drie fasen in het systeem gebruikt worden.

Indien er een probleem (onderbreking/slecht kontakt) in de nulaansluiting in de voedingslijn naar de meterkast zit zullen de fasespanningen bij ongelijke verdeling verschuiven. De nulaansluiting zal dan via op de andere fasen aangesloten toestellen de stroomkring sluiten.

Daar er een verschuiving van de fasespanningen optreed zal dit ook op een 1 fase groep gebeuren.

Hopelijk ben ik nu wat duidelijker geweest.
 

Imco

  • #12
Nu begrijp ik je punt. Daar heb je inderdaad gelijk in. Maar als dit het geval is dan geldt er wat mij betreft maar 1 advies: schakel een elektricien in!
 

Xr8

  • #13
Meet de spanning eens, ook als er vermogen gevraagd word. Kan ook nog wel een te laag worden met alle gevolgen van dien. Eea kan voorkomen bij slechte lassen en verbindingen.

Heb er zelf geen dingen door kapot zien gaan maar wel hele rare storingen door zien ontstaan.

Succes met dit lastige klusje.
 

Chathanky

  • #14
Een zwevende nul hoeft niet per definitie niet enkel bij een krachtstroomaansluiting in eigen huis voor te komen.
Het delen van een voedingskabel met meerdere woningen kan ook tot problemen leiden.

Bij appartementen en oudere woningen komt dit nog al eens voor.
Voor dit probleem kom je bij de netbeheerder uit.

Vraag aan je ouders of de verlichting erg flikkert, dat kan een aanwijzing zijn voor dit probleem.
Als je een zware verbruiker in en uit schakelt zal het licht daar duidelijk op reageren.
 

LPdeStamp

  • #15
Ls

Er worden in huis op het e-net geen leds gebruikt.
de zwaarste apparaten die worden ingeschakeled zijn wasdrogers en een redelijk zware slijptol, maar dat lijkt mij persoonlijk niet zo/n probleem.,

De bel in de meterkast maakte wel constant herrie en daar liep ook lekstroom over zelfs als je de aardlekschakelaar indrukte,
(wat ik nogal vreemd vond) die heb ik dus het zwijgen opgelegd (afgekoppeld)

Het huis is een vrijstaand huis geen appartement of zoiets,en een kleine 40 jaar oud.

Mvg Lp
 

Xr8

  • #16
Die slijptol kan ook tot flikkeren lijden. Deze heeft waarschijnlijk een vrij grote aanloop stroom. Dat is dan wel een heel tijdelijke dip. Automaten met een B karakteristiek willen er nog wel een uitklappen met dit soort apparaten.

Als de bel geluid blijft maken als je de aardlek uitschakelt dan zit deze of niet op deze aardlek of de aardlek werkt niet naar behoren. Normaliter zou deze spanningvrij en dus geluidloos moeten zijn na afschakelen van de juiste aardlekschakelaar.

Succes.
 

Chathanky

  • #17
Een vrijstaand huis heeft iig een eigen aansluitingen met een enkel fase meter zal het geen provleem geven tenzij de gehele voedingskabel met een x aantal woningen ook problemen ondervinden.

Een meting op een van de wcd`s en je weet of de spanning wel of niet te hoog is. kun je een meter bemachtigen die de piekspanning vast houd kun je deze voor een langere meet periode aansluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu