Marijnen CMF 7200 Vision Trommel draait niet

Frankyboy8

  • #1
Hallo, mijn wasmachine Marijnen CMF 7200 Vision draait na de laatste was opeens niet meer,dwz. de motor loopt niet.Water pompen en afvoeren doet hij wel.De trommel draait niet en centrifugeerd niet.De motor lijkt in goede conditie en zit niet vast.Het lampje op de aan/uit knop geeft een soort onregelmatige knipper.Heeft iemand een schema of service manual van deze machine zodat ik kan kontroleren of er stroom op de motor komt,welke kabels, en hij nog draait?bvd.
 

Techrax

  • #2
Waarschijnlijk komt ie met code E52: geen signaal van de tachygenerator. Deze code geeft ie aan omdat de koolborstels op de motor versleten zijn. Motor uitbouwen en koolborstels controleren.
 

Frankyboy8

  • #3
Dankjewel voor je reactie.Ik kan de koolborstels zo zien zitten en lijken in goede conditie.Kan ik de motor geen stroom geven van buitenaf om te kijken of deze draait?Een schema zou fijn zijn.
 

Techrax

  • #4
Graag het prod. No. vermelden voor een schema. Koolborstels dienen uitgebouwd te worden en opgemeten te worden, bij minder dan 15mm dient u ze te vervangen.
 

Frankyboy8

  • #5
Ik zie alleen een barcode sticker op de achterkant met dit nummer 43106190 dan nog MCA 61/64-148/ZN16 Line A13 wk39/00.
ik hoop dat het hiermee kan?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het typeplaatje met het productie nummer (PNC) zit bij wasmachines van dit merk (en aanverwant) heel vaak in de deuropening of op (de binnenkant van) de deur zelf.

Naar ik verwacht begint het betreffende nummer voor deze machine met 9147805....

Je zou toch echt de motor even moeten uitbouwen en de koolborstels eruit halen om te kunnen beoordelen of ze lang genoeg zijn: dat kun je in ingebouwde toestand niet zien.

Dit model werd gefabriceerd tussen 1996 en 2001 en de kans dat de koolborstels versleten zijn is dus best wel groot...
 

Frankyboy8

  • #7
Dankjewel,ik hoop ook dat het de koolborstels zijn,ik ga meteen even kijken voor het pnc nummer.
 

Frankyboy8

  • #8
Ja, ik heb hem gevonden,moest even wachten tot mijn vrouw thuis was,sorry.Dit moet hem zijn 91478057002.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik heb daarvan zelf geen schema's.

Aansluiten op een externe spanningsbron van dergelijke motoren is een vrij riskante zaak. Als je hem op verkeerde manier aansluit loop je kans de motor of de tachogenerator permanent te beschadigen. Bovendien moet je inderdaad exact weten welke aansluitingen waaraan moeten.

Voor een test wordt zo'n motor wel eens aan een gelijkspannings laboratoriumvoeding aangesloten, bijv. regelbaar 0-24V. Daarbij moet dan de statorwikkeling in serie geschakeld worden met de rotor. Echter nogmaals: ik kan je niet noemen welke aansluitingen voor welke wikkelingen, want geen schema (heb voor electrolux producties alleen schema's van apparaten voor de Duitse markt).

Het lijkt me echter vrij waarschijnlijk dat hier gewoon de koolborstels op zijn, daar zou je dus eerst naar kunnen kijken zonder moeilijk te doen met testopstellingen. :wink:
 

Frankyboy8

  • #10
Dankjewel Kees,ga ik vanavond als ik thuis ben meteen doen.
Techrax,ik had toch gehoopt op een schema,lukt het met het produktie nummer 91478057002?
 

Frankyboy8

  • #11
Hallo Kees,
Ik heb de koolborstels eruit gehaald en ze waren inderdaad op.Heb meteen nieuwe gehaald en geplaatst en inderdaad de machine doet het weer als vanouds.
Hartelijk bedankt Kees en Techrax,hij loopt weer als een zonnetje!
Hartstikke bedankt !
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu