Mag 20 A door VMvK 5 x 2 1/2 MM2 ?

Pigion

  • #1
Mijn zwager wil graag meer zonnepanelen op zijn boerenschuur plaatsen en uiteraard aansluiten. Het groot dakvlak gegericht op het ZW. Als ik snel door de voorschriften lees, dan vind ik diverse voorschriften omtrent dit gebeuren.
- Als de kabel vrij is gebeugeld dan mag m.i. er max. 19 A door een kabel met 4 belaste aders.
- Een blz. verder zie ik staan 21 A voor 4 belaste aders.
Dan staan hier er daar correctiefactoren.
Ook maakt het verschil of het een hoofd (voeding)kabel is of verdeel-kabel. Ook correctie voor omgevings-temperatuur. Kortom een tikkeltje ingewikkeld voor een werktuigbouwer.

De installatie is ontworpen als een 3 x 50 A (zware E-motor voor dorsmachine, inmiddels de-rated naar 3 x 35 A.

Kunnen de groepen van de zonnepanelen met 20 A affgezeked worden????

Pigion
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat is de afstand tussen de omvormer en de meterkast?
 

Pigion

  • #3
Het is een echt grote boerderij en de panelen liggen nog eens op een losstaande stro-schuur 15 m er achter. Totale afstand van de panelen tot de hoofdverdeelinrichting is ruim 60 M, misschien nog iets meer. Ik moet nog vragen waar de omvormer hangt.
Pigion
 

Pigion

  • #4
Even snel contact opgenomen. De omvormer zit dicht bij de panelen, van de omvormer naar de hoofdverdeelkast is 85 M.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Als ik dit even snel doorreken in een kabelberekening, kom ik op een 6mm2 kabel. Hierbij heb je een spanningsval van 2,3%.

Ik ga dan even uit van een 3-fasen omvormer, en dus 3 belaste aders.

Een 2,5mm2 zal sowieso niet voldoen, en is ook niet kortsluitvast op deze lengte! (bij een harde kortsluiting in de omvormer zal dan niet de zekering uitvallen, maar de kabel opgloeien en brand veroorzaken)

Zeker bij solarinstallaties wil je niet teveel spanningsval, een spanningsval over de installatie van 5% geeft bij een netspanning van 241 volt al een uitval van de omvormer (die gaat dan over de 253V).
 

Pigion

  • #6
Ik schrik behoorlijk van het antwoord of beter gezegd is de bestaande situatie wel gezond. De kabel is nu afgezekerd met 3 x 16 A. uitgevoerd door een erkende installateur, doeeet ook veel in luchtverwarming.
Pigion
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Volgens mij mag het qua lengte wel??

Ik gebruik de Kabulator

uitkomst is dan als volgt:


qua spanningsverlies krijg je wel problemen vermoedelijk. als je een lange aansluitleiding hebt naar het net geeft dit soms al problemen als je veel PV panelen hebt.
Met 16A heb je al meer dan 4% spanningsverlies, terwijl dit maximaal 3% mag zijn volgens de norm.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Als er een 16A smeltpatroon voor zit, ben je kortsluitvast tot 88 meter. Dat kan dus nog net.

Maak je daar een 20A patroon van, dan wordt het 65 meter.

Bij gebruik van automaten (B!) kan het iets meer hebben.

Qua spanningverlies zit je met 4mm2 al boven de 3%, vandaar mijn advies voor een 6mm2.
 

Pigion

  • #9
De installatie is ruim 1 jaar in bedrijf en geeft (nog) geen problemen.
Van het verdeelbord naar het net is 60 meter. Dat net-punt is in dit geval een trafo-onderstation. Dat is zo opgezet in de jaren 1920-1930 om zware electro-motoren te kunnen gebruiken voor de aandrijving van de dorsmachine. Er zaten toen ook zware condensatoren in dat hok om de cos ,, te verbeteren. De boer was blij dat na een weekje dorsen de situatie weer naar normaal ging. Je had behoorlijke spanningsfluctuaties. Bij dorsbedrijf werden de lampen beurtelings wit en rood en en zakten nog verder weg als er 2 schoven (bundels tarwe of gerst) tegelijkertijd in de machine gingen. Gebeurde dat te vaak dan werd hem dat de insteker wel aangezegd en desnoods een dag verbannen naar het werk in de tas. De dorsmachineploeg werkte op accoordloon, per gedorsen kg graan (korrel). Dat was pittig werk, 30% premie was goed te doen, had je wel een natte rug :mrgreen:
Een ander nadeel was dat tijdens spanning hoog was, wit licht en goede omzet voor die fabriek in het Zuiden des Lands.De laagspanningskabel was soms eigendom van de boer. Indien niet in eigendom, dan een verhoogd vast recht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu