Hollewanddozen doorlussen - mag deze opzet?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Na de droeve boodschap dat ik lasdozen achter de wand volgens de regelgeving moet verwijderen heb ik op een alternatief zitten puzzelen.

Ik denk dat ik de lasdozen overbodig kan maken door van doos naar doos te springen:



Ik heb op het forum gezocht, maar het werd me nog niet helder of dit mag. Is die eerste vertakking vanaf de meterkast, naar drie kanten toe, OK?

Dank!
Wim
 

Fiesiekus

  • #2
Ja. Maar wat voor een ruimte is het eigenlijk, dat je 9 WCD's plaatst?
 

Ronald42

  • #3
Ja dat mag maar u moet wel met lasdoopen(Klemmen) achter de WCD's werken. 2 naast elkaar gelegen WCD's kunt u wel direct doorlussen (van WCD naar WCD).
 

Duspol

  • #4


kijk op deze manier hoe je geen las dopen te plaatsen.
je kan bij wcd's namelijk 2 draden per contact aan sluiten.

naar waar om wil je 9 wcd's op een wand?
 

Wamelis

  • #5
Dank, ben blij dat het mag. Die zwarte blokjes zijn telkens inderdaad lasklemmen, die achter de wcd in een diepe hollewanddoos geplaatst worden.

De suggestie van Duspul gaat helaas niet meer lukken, alle leidingen liggen al op hun plek achter een wand waar ik niet meer bij kan.
Ze lopen nu nog naar een centrale lasdoos die niet volgens de voorschriften gemonteerd is, en op deze manier kan ik de draden (flex buis) door een hollewanddoos gat in de muur naar buiten trekken, doorlussen en de lasdoos overbodig maken.

Wat betreft het aantal: het zijn er nog veel meer :D

Er is nog een tweede foute lasdoos die ik op dezelfde manier weg moet zien te werken, en er liggen aparte groepen voor koken, wassen, drogen.

De tekening was vereenvoudigd, in werkelijkheid zitten de contacten over drie wanden verspreid. Het gaat om een bijkeuken van 2x2.5m, waar ook de CV en ventilatie installatie komen. In totaal 22 stopcontacten, even uit mijn hoofd.
 

Fiesiekus

  • #6
Wamelis schreef:
In totaal 22 stopcontacten, even uit mijn hoofd.
Ga je misschien hiermee niet over het max. aantal heen? Per groep is het aantal aansluitpunten gelimiteerd. Ook de overzichtelijkheid lijkt me niet optimaal.
 

Wamelis

  • #7
Alles wordt goed gedocumenteerd. De doorlusmethode is zeker niet ideaal, maar ik heb het zelf niet aangelegd, ben alleen bezig om de problemen op te lossen vanuit een bestaande situatie.

Wat er in die ruimte ligt:

Groep 1 - 9 stopconcacten tbv installatie (cv, ventilatie, afzuigkap, stofzuiger)

Groep 2 - 9 stopcontacten algemeen gebruik

Groep 3 - 1 stopcontact wasmachine

Groep 4 - 1 stopcontact wasdroger

Groepen 5 & 6 - Kookgroep

Lijkt me geen probleem, toch?
 

Fiesiekus

  • #8
Nee, dit is oke.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu