Lekkage Whirlpool Grand Prix 1600

Ast

  • #1
Beste mensen,

Betreft:
Whirlpool Grand Prix 1600, 12NC: 857016012990

Korte omschrijving:
Zodra watertoevoer aangaat, zie ik wel water door de trommel stromen, maar stroomt daarna via onderzijde van machine naar buiten.

Uitgebreide omschrijving met mogelijke oorzaak:
Gisteren stond mijn wasmachine stil met een foutcode die ik me helaas niet meer herinner. Dit was wel eerder voorgekomen en het schoonmaken van het afvoerfilter was die keren voldoende.
Deze keer heb ik eerst de machine uitgeschakeld en daarna gekozen voor afpompen, zodat ik niet heel veel water handmatig hoefde af te voeren, maar ik kon horen dat er weinig water werd afgepompt.
Hierna heb ik het filter verwijderd en drie kindersokken gevonden. Het filter schoongemaakt en teruggeplaatst.
Hierna opnieuw voor afpompen gekozen, wat goed ging, maar uiteraard zat er weinig water meer in de machine.
Toen de was die nog in de machine zat opnieuw gedraaid, maar toen dit klaar was stond de machine wel in een paar cm water.
Vervolgens heb ik mezelf gelukkig geprezen dat ik ooit zo'n opvangbak voor water heb aangeschaft :)
Hierna de bak leeggemaakt en om mezelf te overtuigen dat ik niet gewoon geknoeid had bij het verwijderen van het filter de machine een keer opgestart met programma spoelen en centrifugeren. Zodra de watertoevoer aangaat, zie ik wel water in de trommel stromen, maar aan de onderzijde van de machine komt dit er gewoon weer uit (rechtsvoor, onder het filter)

Vanmorgen de machine geopend om de storing te achterhalen, maar ik kan weinig vinden. Alle onderdelen lijken droog, behalve de bodem van de machine.

Graag hoor ik van een deskundige waar ik het beste kan zoeken. Zijn er onderdelen in dit type machine die storings/lekkagegevoelig zijn?
Alvast heel hartelijk dank voor de reacties.

Groet,
Alex
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De foutmelding die je hebt gehad, was vermoedelijk FP (pompfout).

Ik denk dat er door die sokken of bij het verwijderen ervan een slang is losgeschoten (of gebarsten) in de buurt van de pomp. Het meest waarschijnlijk is in de slang tussen kuip en pomp.



Kijk eens bij de beschrijvingen in:

Storing pf whirpool grand prix 1600

Bauknecht WA 2000 kam in trommel
 

Ast

  • #3
Er zit een gelukkig mens achter het toetsenbord, want de storing lijkt verholpen.

Ik heb de slangen aan de pomp verwijderd, schoongemaakt en weer vastgekoppeld. Ik weet niet zeker of dit de oplossing was. Ik heb ook de water toevoerslang die boven in het manchet wordt geplaatst opnieuw vastgezet. Deze leek een beetje scheef gemonteerd. Aan de andere kant, dan had ik veel meer vocht in de machine verwacht.
Ik heb de machine getest en alles lijkt te werken!

Aan de pomp zitten drie slangen: 1 tussen kuip en pomp, 1 afvoer en een dunne slang die naar de voorzijde van de machine gaat (achter de plint). Uit nieuwsgierigheid zou ik wel willen weten waar deze laatste voor dient.

Hartelijk dank voor de hulp! Ik heb goed rondgekeken op dit forum en merk dat er een heleboel kennis is verzameld. Zo vroeg ik me al een tijdje af hoe ik van die grijze smurrie afkom die ik her en der in de machine tegenkom. Blijkt het antwoord hier Sodamethode voor wasmachines te staan. Ik ga direct die tip opvolgen.

Nogmaals: Dank!
Alex
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het dunne slangetje dient ervoor om de machine af te tappen wanneer de pomp niet functioneert... Daartoe moet dan het dopje eraf gehaald worden.

Dat voorkomt een waterballet wanneer je zomaar het filter open doet. :wink:
Staat als het goed is beschreven in je handleiding.

Mooi dat het gelukt is!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu