Lekkage in badkamervloer

Robert147

  • #1
Ik heb een serieus probleem in mijn splinternieuwe badkamer (nieuwbouwhuis). Het begon met vochtplekken in de muur van onze slaapkamer (grenst aan de badkamer). We dachten dat het kwam door het MDF-kozijn wat nog niet helemaal afgewerkt was. Al snel bleek dat dat niet het probleem was want verderop in de badkamer was duidelijk te zien aan de voegen dat er vocht in de vloer zat. Een aantal mensen hebben er naar gekeken (waaronder onze loodgieter) en kwamen allen tot de conclusie dat het de splitsing/ koppeling van de radiatorleidingen was. Daar werd ook het meeste vocht gemeten.

Vandaag heb ik samen met mijn schoonvader anderhalve tegel weggehakt en de koppeling blootgelegd. Het cement was echt zeik en zeiknat. We hebben alles drooggefohnt, maar er kwam geen vocht uit de koppeling. We hebben er nu een bouwdroger instaan, dus we wachten of er plek blijft die maar niet wil drogen, dan zien we wel weer verder.

Iemand enig idee wat het kan zijn. De drain misschien? Die zit dicht bij de vochtplek in de slaapkamer. Maar verklaart dat het vocht in de rest van de vloer? De wc heb ik zojuist gecheckt (foto gemaakt), maar alles was nog droog.

Dit is een schets van onze badkamer.

En dit de koppeling die nu blootligt.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het kan ook uit de mantelpijp komen dat de lekkage verderop zit.
 

Robert147

  • #3
Daar hebben we idd aan gedacht. Als dat zo is hebben we echt een probleem. Zijn er manieren om na te gaan waar het lek precies zit?
 

Fiesiekus

  • #4
Diezelfde perskoppeling is in mijn CV-installatie toegepast; al 5 jaar doffe ellende. Stook de CV-systeem eens flink hoog en zet 'm zo hoog mogelijk in druk.

Geheid dat de lekkage tevoorschijn komt
 

Robert147

  • #5
Bedankt voor de tip. Tot hoe hoog moet ik de druk opvoeren? Trouwens, de koppelingen van de radiatoren zijn ook doffe ellende. Na het verwijderen van die dingen (ivm stucwerk) bleven er 2 lekken. Uiteindelijk hebben we die moeten vervangen. Weinig kwaliteit meer tegenwoordig in de nieuwbouw.
 

Fiesiekus

  • #6
Ik heb 'm op 3 bar afgeperst, aanvoer 90 C. Veel hoger kan niet; dan gaat de overstort open.
 

Robert147

  • #7
Je weet 100% zeker dat dat geen kwaad kan. Maakt het nog uit welke ketel ik heb? Wat bedoel je met aanvoer 90 graden (sorry ben een leek)
 

Fiesiekus

  • #8
Wat kwaad kan??

Aanvoer is de hete kant v/d CV. Mijn ketel begrenst die op 90 C ( hangt dus wel van je ketelthermostaat af).
 

renehi

  • #9
Informeer ook ff bij uw opstalverzekeraar. Waterschade (zonder eigen nalatigheid) is bij de meeste verzekeraars gedekt, dus ook alle gevolgschade. Ook de snipperdag die u eventueel heeft opgenomen om de schade te traceren etc. De verzekeraar zal eventueel contact opnemen met de aannemer als het hier een nieuwe nieuwbouwhuis betreft.
 

Robert147

  • #10
Ik heb gisteren al contact opgenomen met mijn verzekeraar (= werkgever :wink: ) en de schade zal geen probleem zijn. Achteraf gezien had ik dus beter niet zelf moeten gaan hakken. Heb inmiddels een bedrijf gevonden die met speciale apperatuur een lek kan opsporen. Ik heb gemaild en gevraagd of ze zsm contact met me op willen nemen.

Hoop dat het allemaal snel opgelost kan worden want ik baal er ontzettend van. Dit is helaas niet de eerste tegenslag.

Gr,
Robert
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Ik heb meer het ver moeden dat het uit de douche komt,aansluiting kraan niet gekit achter zijde of drain niet goed water dicht.

Dat de gehele smeervloer nat is komt door dat die smeervloer als spons gaan fungeren.

Als lekkage plek is ontstaan het eerst bij de douche zou ik toch daar gaan zoeken.

En zo te zien is betonvloer nog niet klets nat dus is het ook nog niet lang bezig.
 

Robert147

  • #12
De aansluiting van de kraan is inderdaad nog niet gekit en de rozetten zitten ook nog niet goed op hun plaats, maar kan daar zoveel water doorheen gaan??? Zoveel dat zo'n beetje de hele smeervloer en mijn 'watervaste' muur zeiknat zijn?

De drain zal ik morgen eens checken op slecht kitwerk. Maar hoe slecht moet er gekit zijn, wil de smeervloer zo nat zijn? We gebruiken de badkamer nu 2 maanden. We douchen elke dag.

Gr,
Robert

Ps de koppeling van de cv is het zeker niet, die is nu nog steeds kurkdroog.
 

Robert147

  • #13
Heb zojuist de kit gecheckt bij de drain en daar werd ik niet vrolijk van. Op minstens 4 plaatsen is de kit helemaal ingezakt (tot ongeveer 3 mm) en is ok helemaal los. Ik zal er foto's van maken, dan mogen jullie zeggen of dit mijn probleem kan zijn. Als dit het is heb ik voor niks mijn vloer opengehakt :cry: .
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Je wilt niet weten hoeveel elende van niet afkitten douche of badkraan kan komen,
smeervloer is goed zuigend water hoopt zich op.

Normaal ga ik altijd eerst naar zulke dingen kijken en details en kitwerk.
 

Xr8

  • #15
Wat Henk al zegt kitwerk is vaak de boosdoener van een hoop van deze ellende. Als u er een loodgieter bij heeft gehaald, heeft deze dan op zijn minst eerst de waterinstallatie en de cv installatie afgeperst.

Wij kijken in de regel eerst naar het kitwerk, maar persen daarna eerst de warm en koudwater installatie af, en daarna de cv. Meestal koppelen we de installatie los van de ketel, of draaien eventuele afsluiters dicht, en sluiten onze pomp op alleen de installatie aan, zonder overstort en expansievat. Je kunt dan in ieder geval al op een simpele manier een aantal dingen uitsluiten.

Al met al niet de meest fijne lekkages.

Succes, en een goede jaarwisseling.
 

Robert147

  • #16
Toen we de lekkage voor het eerst zagen was de kit bij de drain er trouwens nog niet zo slecht aan toe. Slechts op 1 plek was de kit een beetje gescheurd, maar niks dramatisch. Dat was eigenlijk ook de reden waarom we niet als eerste aan de drain dachten als oorzaak.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
De hoofd boosdoener is de achterzijde van rozetten als die niet zijn afgekit, loopt het water bij iedere douche beurt achter de tegels langs en komt in de vloer.

Door dat die vloer nat is en weer warm word door de vewarmings buizen dan gaan die plekken bij de drain los, omdat men ook geen hechting vloeistof voor het kitten gebruikt.
 

Robert147

  • #18
Henk,

De verwarmingsbuizen zitten niet in de buurt van de drain. Dus de vloer zal bij de drain veel warmer worden. Heb je nog een andere verklaring voor het wegzakken van de kit.

Ik zal eens beginnen met het kitten van de achterzijde van de rozetten.

Gr,
Robert
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
Die buizen zitten niet in de buurt maar je buizen zijn warm en het vocht word ook warm.

Maar het kitten is ook iets appart als dat niet goed word gedaan, krijg je ook problemen tegels kunnen vies zijn in begin, en net zo als bij lijmen moet de onder grondschoon en stof vrij zijn, daar voor is die hechting primer.

En nu kan je nog niet afkitten van de drain en kraan want vloer en want zijn nat.

Ik zou een bouwontvochter huren zodat de vloer sneller droogd, en ga direct alles goed na kijken wat gekit is, wat je niet vertrouwd haal het er uit.

hechting primer gebruiken en op nieuw kitten.
 

Robert147

  • #20
De bouwdroger staat er al 2 weken in. Maar wat voor hechtprimer moeten we gebruiken?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu