Lek in de CV ketel, ontstekings fout. Lek afvoer/toevoer ?

Ecco0

  • #1
Hallo allen.

Onlangs heb ik een CV storing gehad bij mijn Remeha Tzerra M39 C.
Het rode lampje knipperde 3 keer wat wees op een ontstekings fout.
Monteur is langs geweest en zag dat er een beetje water onderin de bak van de CV behuizing lag. Dat heeft hij kunenn traceren tot de pijp die bovenin zit. Blijkbaar gebeurt er iets in de pijp waardoor er water de CV ketel in lekt.
Of regen water wat wellicht terug stroomt de pijp in. Of dat er afvoer lucht en toevoerlucht samen condens vormen in de pijp en dat dat dan terug stroomt.

Ik ben een leek met dit soort dingen, maar herstel hiervan valt niet onder de ketel garantie, het probleem zit hem immers in de ?buis? en niet in de ketel.

hieronder een aantal foto's van hoe alles eruit ziet. Ik denk zelf dat op een of andere manier regen water in de pijp terrecht komt wat zo de CV ketel in stroomt. Wellicht dat er gewoon teveel regenwater langs het zonnenpaneel valt op de afvoer/toevoer stuk of misschien water wat omhoog spat wat van het zonnenpaneel af valt. Het regent hier enorm veel de laatste tijd.

Tevens geeft hij nu weer dezelfde foutmelding. hij knippert 3x rood en in het boekje staat een ontstekings fout. De monteur had hem droog gemaakt en ik had ook weer verwarming/warm water, nu niet meer dus. Kan wel weer een monteur laten komen, maar wil eerst eventuele buis/afvoer probleem zelf oplossen voordat we weer symptomen gaan bestrijden.

Ik hoop dat jullie je mening over willen geven.

Hier een foto van mijn ketel. Onderin kun je verkleuring zien wat veroorzaakt is door water.


De zwarte pijl geeft aan waar het water/condens ? vandaag komt. De cirkel geeft aan dat het metaal is verkleurd door het water.


De pijp loopt door de kastjes heen. Hij helt een beetje richting de ketel.


Hier zie je de pijp naar boven gaan richting het dak. Onderop de buis zie je wat verkleuring, het lijkt er op dat er inderdaad water/condens? door de buis gaat.


De afvoer/toevoer pijp. Hij ziet er voor mij prima uit ?


Ander kant afvoer/toevoer pijp.


Close up pijp.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe lang draait de CV in deze opstelling. Ik neem aan de de zonnepanelen later zijn geplaatst. Is de doorvoer van de CV daardoor verlengd.
 

Ecco0

  • #3
De ketel is van 2014, We hebben het huis in 2016 gekocht. De opstelling zoals je het hier ziet is vanaf het moment dat hij geplaatst is. De zonnepanelen zijn eind 2017 gelegd.
 

Ecco0

  • #4
Tevens is er in augustus dit jaar nog periodiek onderhoudt geweest. Rubbers vervangen, ontsteker is vervangen. Tijdens deze werkzaamheden heb ik de monteur niet gehoord over water lek o.i.d. De problemen begonnen pas 2 weken geleden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wil dit 100% zeker weten. De doorvoer of de rookgasafvoer is afwijkend geplaatst. Hoog boven het dak.
 

Ecco0

  • #6
Afwijkend in de zin van ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Waarom zo hoog.
 

Ecco0

  • #8
Ik heb geen idee. Dit is het platte dak van de bijkeuken. zo'n 3 a 4 meter boven de grond. Hoe is de hoogte bepalend voor het water in de CV ketel ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als de doorvoer of de rookgasafvoer bij het vervangen van de dakbedekking op deze wijze is gemonteerd zou er je eerder last van moeten hebben denk ik vermoed ik. Vandaar.
Die buis staat misschien wel 1 meter ongeisoleerd boven het dak.
Tijdens de periode dat door die buis warme lucht van binnen naar buiten stroomt kan er aan de binnenzijde van die buis condens kunnen ontstaan en volgt langzaam het afschot.
 

Ecco0

  • #10
Ok begrijpelijk. Zou dan een oplossing zijn de pijp wat boven het dak uitsteekt in te korten en alles wat nog zichtbaar is te isoleren ?
 

JeffreyD94

  • #11
Maar dan heb je met een korte afvoer er ook nog steeds last van.
Immens warme lucht valt tegen een koude oppervlakte, relatieve luchtvochtigheid word 100% en er zal condensatie ontstaan.
Echter dit kan ontstaan rondom de buitenzijde, schets gemaakt ter illustratie.

Alleen binnen in de luchttoevoer zou dit normaliter niet mogen. Immens koude lucht word opgewarmd de relatieve luchtvochtigheid daalt maar de inhoud g/kg blijft gelijk. Op het moment dat deze warme lucht weer tegen een koude oppervlakte aankomt daalt deze weer na de begin condities de kans dat deze nog verder daalt tot 100% vind ik erg ver gezocht persoonlijk, dan zou je er al vanaf het begin na installatie problemen mee moeten hebben.

Ik persoonlijk denk dat de concentrische pijp misschien verkeerd gemonteerd is, hierdoor kan de binnenpijp rookgascondens lekken naar de luchttoevoer, dit kun je uitsluiten door het toestel een tijdje op laaglast te laten draaien. Echter waarschijnlijk is de gasstraat overleden doordat er water bij de branderautomaat/ventilator is gekomen. Heeft de installateur dit niet proberen uit te sluiten op deze manier?

 

Ecco0

  • #12
Sinds wij hier wonen zijn er meerdere mensen bij de CV ketel geweest. Vorig jaar hadden we ook een storing, toen moest er een sensor vervangen worden. Vorig jaar ook gewoon onderhoud gehad. Dit jaar ook weer onderhoud gehad en daarna zijn pas de problemen begonnen.

In augustus kreeg ik voor het eerst een ontsteker storing. Ik heb toen de ketel 2x gerest en toen deed hij het weer.

Eind augustus precies hetzelfde probleem, toen werkte het resetten niet en heb ik een monteur gebeld. Die kon pas de volgende dag komen. Toen het eenmaal de volgende dag was probeerde ik hem zelf eerst nogmaals te resetten, de ketel werkte weer daarna en de monteur is toch nog even langs gekomen om te kijken wat nou het probleem was. Toen kwam hij dus met de ontdekking dat er water op plekken lag in de CV ketel waar het niet hoorde te liggen en kwam tot de conclusie dat dit water uit de afvoer/toevoer kwam. Hij zei ook dat er wellicht condensatie plaats vond binnen in de pijp en dat dat de ketel in lekte en hij had het erover dat er wellicht afvoergas bij de ontsteker kwam. hij ging niet verder op onderzoek uit omdat de pijp en afvoer niet bij het contract in zit. Tevens zei hij dat hij dit nog nooit eerder is tegengekomen.

Verder heeft de monteur geen opmerkingen gehad over hoe de buizen eruit zagen, de afvoer op dak heeft hij verder niet bekeken.

Ik zal eens kijken of ik hem op laaglast kan laten draaien.
 

Ecco0

  • #13
Laaglast lukt niet. Hij blijft storing aangeven.. ik bedenk mij net iets. Wij hebben een dakraam van de douch op ongeveer 2 meter van de pijp af. Kan het zijn dat als de CV in werking is dat hij dan de stoom/waterdamp wat van de douch door het dakraam komt aanzuigt


Links het dakraam. deze staat altijd helemaal open tijdens het douchen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Uit ervaring is het mij bekend dat er aan de binnenzijde van doorvoeren in het dak behoorlijk condens kan ontstaan

De aluminiumbuis blijft door de buitenlucht koud en daar zal warme lucht op blijven condenseren en deze zal van de wand naar beneden lopen.
Ik heb geen idee hoeveel warme lucht via tussen ruimte van de buizen naar buiten kan stromen. Als de ketel aanslaat zal de afvoer, binnenbuis, die ruimte opwarmen en op dat moment verandert de hele situatie in die ruimte tussen de binnen-en buitenbuis.
Als er water tussen de buizen zou ontstaan kan het lang duren voordat dit weer opdroogt.


Het douche raam heeft geen invloed.

Is de ketel nagekeken en het probleem is er nog steeds zou je als proef een paar lagen bubbeltjes folie om de buis kunnen draaien.
 

Marcn88

  • #15
Als ik de buis zo binnen zie lopen zeg ik te weinig afschot waardoor er water in de rookgasbuis blijft staan en deze heeft de lipringen aangetast, dit is maar op 1 manier op te lossen buizen uit elkaar halen en lipringen vervangen
 

Ecco0

  • #16
Zojuist even de ketel weer gereset. Hij sloeg weer aan en we hebben weer verwarming. Zal hem een tijdje aan laten staan zodat eventueel vocht in de ketel kan opdrogen.
Ik zal deze week nog proberen een monteur te laten komen en hem om advies vragen betreft de helling van de pijp en hoe het zit met condens.

Ik dacht dat de gehele afvoer/toevoer van kunstof was. Alles wat ik aan de buitenkant kan zien is kunstof.
 

Ecco0

  • #17
Heb de ketel weer uit gezet. Het water drupte behoorlijk veel naar beneden en ik zag ook veel condens op de afvoerstuk op het dak. Zie fotos. De hoeveelheid waterdamp/rook/afvoergas wat uit de afvoerstuk kwam was naar mijn idee ook best veel.

Kan het zijn dat de condensdruppels op het kapje van de afvoer stuk via de verkeerde buis naar beneden drupt ?









 

Ecco0

  • #18
Https://youtu.be/eWPqzDZcDVo

Zie filmpje.. is de hoeveelheid rook wel normaal ?
 

Marcn88

  • #19
De hoeveelheid damp is normaal 100%zeker dat er een lipring lek is in de cocentrische pijp
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Goed te zien, van het gas af.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu