Leidingen vastzetten met spijkers

Hvdk

  • #1
De stucadoor komt aanstaande maandag. Wil de PVC-leidingen vastzetten met spijkers ipv met een dotje gips. De leidingen heb ik niet allemaal even goed kunnen buigen en daardoor zullen de spijkers de leidingen het beste op hun plaats houden.
Bij de oude leidingen heb ik gezien dat deze zijn vastgezet met spijkers in de voeg en daarna zijn krom geslagen om de leiding.
Als ik dat doe met spijkers, sla ik ze al krom, voordat ze goed vastzitten in de voeg (doorsnede 3mm).

Welk type spijkers moet ik hiervoor gebruiken en welke dikte????
 

StefanD

  • #2
Stalen spijkers. En niet krom proberen te slaan: grote kans dat je de buis beschadigd. Gewoon een naast de buis en zo ver in de muur dat de kop de buis tegen houdt. Gebruik dus spijkers met een brede kop.
 

Hvdk

  • #3
Stalen spijkers zijn toch die donkerblauwe?
Bij mijn oude buizen zitten "gewone" spijkers, die wel krom zijn geslagen. Of zijn dat wel speciale? Huis is uit 1957.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er zijn ook zilverkleurige stalen spijkers, die gebruik ik meestal, deze spijkers knappen niet zo snel kapot en zijn gemakkelijker in te slaan doordat de kop vlak is, de blauwe/zwarte hebben een bolle kop.
De spijkers iets schuin in de voeg slaan zodat de kop de pijp vast klemt.
 

Hvdk

  • #5
Ga ik vandaag even naar kijken in de DHZ, Die blauwe heb ik ook niet zulke goede ervaringen mee.
 

@$T

  • #6
Er zijn ook wiggen voor
 

Leensen

  • #7
Als je sleuven fraist kun je in plaats van recht fraisen ook een hele flauwe S-bocht maken. Dan klemt de buis uit zichzelf vast in de sleuf.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Gaan die spijkers niet roesten?

Er worden ook wel stukjes pvc-buis platgedrukt als wig gebruikt.
 

StefanD

  • #9
Heb ik de afgelopen 12 jaar geen last van gehad. Ik heb er destijds wel voor gezorgd dat de spijkers redelijk diep kwamen, ongeveer 5 mm onder het oppervlak van de muur.
 

Hvdk

  • #10
Ik heb de leidingen vastgezet met platgedrukte stukje PVC. Ik kon de desbetreffende spijkers niet krijgen en de persoon in de dhz zei ook dat spijkers eventueel konden roesten.

Je moet er wel handigheid in hebben, want de stukjes PVC blijven niet altijd goed zitten. Uiteindelijk wel gelukt.
 

Yvan_be

  • #11
Ik heb altijd geweten (en heb het altijd zelf ook zo gedaan), dat leidingen tijdelijk vastgezet worden met enkele omgeslagen spijkers (gewone, van een cm of 8), waarna de leidingen definitief gefixeerd worden met een laag metselspecie. Als laatste, na een paar uur, worden dan de spijkers weer uitgetrokken.

Misschen dat het verschil in dat verband, tussen B en NL is, dat het B "AREI" (Algemeen reglement op de Electrische Installaties) uitdrukkelijk bepaalt, dat leidingen in niet-versterkte buizen MOETEN omgeven zijn door minstens 1 cm metselspecie.

Doorgaans wordt daar bij de keuring weinig over gezegd, maar ik heb het toch een keer meegemaakt dat ik van de keurder een stukje buis moest blootleggen om te zien of aan de voorwaarde voldaan was.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
In mijn vorige reactie had ik erbij moeten zeggen dat het roesten geldt als je gips stuc gebruikt om de sleuven te vullen. Om dezelfde reden als gipsplaatschroeven geen normale schroeven zijn. Gips trekt vocht aan dus normale schroeven en spijkers gaan roesten.
 

Patje2233

  • #13
Als ik tegen dit probleem aan loop zet ik het altijd tijdelijk vast met spijkers.. daarna smeer ik er omheen vast. Als het droog is spijkers eruit en rest ook meteen ff dicht smeren
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu