Leidingen in keuken

Johan1975

  • #1
Wij willen de keuken verplaatsen naar een andere kamer. De elektra leidingen willen we dan buitenom via een gat in de gevel naar de kamer trekken.

Nu wil ik het liefst de leidingen op de muur bevestigen met gele buizen i.p.v. in de muur zelf frezen. De keuken komt er toch voor dus je zult het niet zien.
Ik begreep dat horizontaal frezen in een draagmuur sowieso niet mag in verband met de draagconstructie.

Maar de keukenboer zegt dat een leiding achter een vaatwasser weer niet op de muur mag lopen maar dat je die moet infrezen.

Hoe zou je dit op kunnen lossen?
Het enige wat ik kan bedenken is in de vloer frezen. Daar lig nu parket gelijmd op een ondervloer.

Weet iemand of dit goed te doen is en of er wellicht nog andere oplossingen zijn?
 

Freakie

  • #2
Zou bij die keukenboer toch even doorvragen. Als de nis diep genoeg is komt de vaatwasser zover naar voren dat er nog een zeecontainer achter past. Waarom een opbouw dan niet zou kunnen is dan de vraag.

Overigens YMVK niet makkelijker in deze situatie?
 

Johan1975

  • #3
Nis diepte is daar 60cm.
Volgens de keukenboer kan er wel een kabel achter, maar mag er wettelijk geen leiding achter een vaatwasser lopen. Wat zou YMVK dan precies oplossen?
 

ABCDE

  • #4
Alles wat keukenboeren zeggen qua elektra advies direct in de prullenbak gooien.

Al die vaatwasser hebben onderaan achterkant een hoek loze ruimte waar je een gigantische berg kabel achterlangs kan doen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Keukenboer negeren inderdaad. Je mag daar gewoon elektra aanleggen. Wel de wcd onder de plint zetten of in naastgelegen kastje. Is wel zo makkelijk als de stekker er ooit even uit moet.
 

ABCDE

  • #6
Als je nis niet dieper is, past er geen wcd in het vak van de vaatwasser. Dus die komt sowieso er naast.

Maar leidingen op de muur past gewoon.
 

Johan1975

  • #7
Bedankt voor alle reacties!

Stopcontact hoeft niet in het vak van de vaatwasser. Die kan gewoon ernaast achter de kast van de spoelbak. Goed om te weten dat de leidingen gewoon achter de vaatwasser kunnen. Het lijkt mij ook niet zo'n probleem in een gele buis.

Ben sowieso blij dat ik even ben gaan googelen. De keukenboer gaf aan dat we de afvoer van het riool van 50mm maar beter ook horizontaal in de draagmuur konden frezen. Geen idee hoe dik de draagmuur is maar een sleuf van 50 of 60 mm horizontaal lijkt mij niet al te best voor een draagmuur. Deze afvoer hoeft niet eens achter de vaatwasser langs. De reden was dat de draagpoten onder de keuken niet 3 centimeter kunnen opschuiven...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu