Leidingbuizen naast nieuwe gasleiding

System7

  • #1
Volgende week wordt de gasleiding vanaf de straat onder de voortuin door naar mijn huis vervangen. Deze buis komt in mijn kelderkast uit (daar hangt de meter) op ongeveer 50 cm onder peil. Nu lijkt het me handig om twee extra buisjes naast de nieuwe gasleiding te leggen om later kabels (elektra) door te kunnen leggen, bijvoorbeeld voor tuinverlichting of een wandcontactdoos in de voortuin. De heren hadden geen bezwaar om 2 extra buisjes te leggen (ik regel koffie & gevulde koeken). Als ik dan aan de voortuin toe ben kan ik ze even opgraven en de benodigde leidingen leggen.

Mijn vraag is nu hoe ik dat het beste kan doen. Ik dacht eraan om 2 grijze buisjes van 19 mm PVC te leggen. Bestaan er dopjes om zulke buis tijdelijk af te doppen zodat het grondwater niet in mijn kelderkast loopt? E.e.a. komt namelijk naast de gasleiding op 50 cm diepte te liggen, vandaar. En als ik er later kabel doorheen heb gelegd, kan/moet ik dan de overgebleven ruimte dichtkitten met bijv. siliconenkit?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Gaar zijn geen dopjes voor.
Je kan:
uiteinde warmmaken en dan met een tang dubbelvouwen.
Of
prop Wijmaplast erin drukken.
 

System7

  • #3
Dank! Ik heb nog even gekeken bij de bouwmarkt maar vond inderdaad alleen dekkapjes voor grotere maten PVC-buis. Warm maken en dichtvouwen is inderdaad het simpelst. Als ik ze ga gebruiken zaag ik die uiteindjes er weer af.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Er zijn wel dopjes voor alleen zal je die niet vinden bij een bouwmarkt oid.

Gewoon dichtplakken met plakband. (pvc, ducktape, enz)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Natuurlijk bestaan die doppen: klik
Ze schuiven over de buis van 16mm, en in een buis van 19mm.

 

System7

  • #6
Kijk, die zocht ik. Maar ze zijn zo te horen niet verkrijgbaar bij de bouwmarkt en om nou apart via Internet te gaan bestellen voor 2 buisjes is ook weer zo wat. Duct-tape heb ik wel, dat kan natuurlijk ook.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Ik wil er ook wel een paar opsturen tegen verzendkosten,
maar de oplossing van Headhunter werkt ook prima (warm maken en omvouwen).
 

System7

  • #8
Da's heel aardig van je, dank! Maar ik vouw inderdaad wel een stukje om of ik gebruik duct-tape, het zijn maar 2 buisjes.
 

System7

  • #9
Uiteindelijk is het gelukt om één 19 mm buis naast de nieuwe gasleiding te krijgen; voor nog meer extra buizen was het gat te nauw. Ik trek hier een 5-aderige YMVK-kabel doorheen zodat ik met fase, nul en aarde en nog twee schakeldraden voldoende flexibel ben voor de toekomst.

Ik neem aan dat ik indien nodig nog extra snoertjes of dunne kabels door de buis mag trekken?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu