LED-verlichting met lichtsensor

Louzy

  • #1
Om energie te sparen heb ik een aantal 220V 50W halogeenspotjes vervangen door LED-lampjes (dure dingen trouwens!)
Ik heb daar nu een lichtgevoelige sensor tussengeplaatst (automatisch aan als het donker wordt) maar zelfs bij vol daglicht blijven de LEDjes een heel klein beetje gloeien. Verder werkt de sensor naar behoren. Heb ik iets fout gedaan of hoort dit er gewoon bij?
 

Fiesiekus

  • #2
Heb je de nul en de fase "omgekeerd" en aangesloten? Zdd de nul ipv de fase geschakeld wordt?
 

Louzy

  • #3
Nee; de fasedraad is geschakeld. Of bedoel je op de sensor? Daar staat geen aanduiding op dus vlgns mij maakt dat niet uit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Koppel de draad van de sensor naar de leds eens los om e zien of ze dan doven.
Mogelijk pikken de led's een elektrisch veld op en dan blijven ze wat na gloeien.

Het is al vaker voorbij gekomen.
 

Eye_in_the_Sky

  • #5
Enigzins offtopic, is dat nou rendabel ?? Als je de aanschafprijs van de lamp, de levensduur en de KwH prijs meerekent is het dan nog wel de moeite waard ??
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ongeacht of het financieel rendabel is, op de lange duur is het in elk geval rendabel voor het milieu. Want door meer gebruik van led- verlichting ipv gloeilampen, zal er in totaal minder energie gebruikt worden.

Daarbij komt dat je ergens moet beginnen: hoe vaker er (duurdere) Led-verlichting aansgeschaft wordt, deste interessanter is het voor fabrikanten om het (concurrerend) te produceren, en zal de prijs dus na verloop van tijd gaan zakken. Vergelijk dit bijv. met LCD schemen, die een paar jaar geleden niet te betalen waren, en dankzij massaproductie nu heel redelijk geprijsd zijn. Het willen aanschaffen van (nu nog) dure ledverlichting is in dat opzicht een lovenswaardig streven...

Een ander voordeel is het gemak: eenmaal Led-verlichting geplaatst betekent dat je er (als het goed is) geen omkijken meer naar hebt.
Mijn halogeenspotjes in mijn badkamer zijn inmiddels zwart gebrand, en het is erg lastig om de lampjes te vervangen. Ik zou dus bij vervanging van de complete spots óók kiezen voor duurdere leds ook al is dat niet meteen financieel rendabel.

Voor de rest is het inderdaad erg off-topic, maar daar deed ik dus met deze reactie even aan mee. :wink:
 

Handypete

  • #7
Toch nog een off-topic reactie op energiezuinige verlichting :

Laat ik voorop stellen dat ik er zelf ook een fan van ben.

Toch hoorde ik op een nieuwszender afgelopen week van een expert, dat spaarlampen helemaal niet zo spaarzaam zijn, en wel om de volgende redenen :

Spaarlampen, kosten veel meer energie om ze te fabriceren, zoveel zelfs dat dit het stroomverbruik van een gloeilamp niet goed maakt. Bovendien belast de productie van spaarlampen het milieu veel meer.

Mensen gaan met spaarlampen ineens anders om dan met gloeilampen. Omdat het spaarlampen zijn, gaat men deze niet meer uitschakelen. Men gaat meer plaatsen langer verlichten, omdat spaarlampen toch bijna geen stroom kosten. Het voordeel van het lagere stroomverbruik wordt hierdoor om zeep geholpen.

Ik heb dit zelf niet onderzocht, het is van horen zeggen, maar ik ben er toch wel van geschrokken. Ook weet ik niet of dit alleen geldt voor PL/PLS verlichting of ook voor LED verlichting.
 

Fiesiekus

  • #8
Handypete schreef:
Toch hoorde ik op een nieuwszender afgelopen week van een expert, dat spaarlampen helemaal niet zo spaarzaam zijn, en wel om de volgende redenen :

Spaarlampen, kosten veel meer energie om ze te fabriceren, zoveel zelfs dat dit het stroomverbruik van een gloeilamp niet goed maakt. Bovendien belast de productie van spaarlampen het milieu veel meer.
Dit argument is heel eenvoudig te weerleggen. Voorbeeld: een spaarlamp van 5 W komt overeen met een gloeilamp van 25W; besparing = 20 W. Op een spaarlamplevensduur van 5000 uur is dat in totaal 100 kWh. Besparing: €16,85 en zo duur is de lamp niet eens. HEt klopt dus niet.

Verder de spaarlamp als chemisch afval bij het depot inleveren (net als TL-buizen) dan worden ze prima verwerkt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Fiesikus je moet in chinese KWH-prijzen rekenen die hebben geen milieu heffingen enz.
 

Handypete

  • #10
@Fiesiekus
Dit argument is heel eenvoudig te weerleggen...Besparing: €16,85 en zo duur is de lamp niet eens. HEt klopt dus niet
Dit is geen correcte reactie op mijn geciteerde argumenten die ik heb gehoord en derhalve ietwat simpel weerlegd.
Fiesikus gaat alleen in op de kostenbesparing voor de consument.
Ik noemde de milieu-belastende productie en het meer en langer verlichten met spaarlampen, hetgeen men met gloeilampen niet zou doen. Ofwel, je moet het hele traject productie-gebruik-afval qua energie en milieu-belasting van de gloeilamp/versus spaarlamp onder de loep nemen, was de boodschap.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Dat is een aparte discussie, dit is een klusforum, voor dit soort discussies zijn andere fora.

P.S. Hoewel het altijd interessant is :wink:
 

Louzy

  • #12
En dat allemaal vanwege mijn LED-lampjes die toch nog "gloeilampjes" blijken te zijn ... :D
Ik zie het inderdaad als investering in het milieu; ik heb er aan gerekend maar terugverdienen zit er de eerste jaren niet in.

Terug naar mijn topic: als ik ze loskoppel is het gloei-effect weg. Als ik één gewoon lampje terugplaats ook. Het is dus een heel klein stroompje; meten lukt me niet!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Gaat het ook uit als je de zwarte draad van je schakelaar losneemt?
 

Louzy

  • #14
Ja, dan ook!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Heb je een electronische sensor of is deze uitgerust met een relais?

Als het een electronische is dan is de kans groot dat er nog een lekstroompje loopt waarop deze leds al gaan branden.

Deze heeft er altijd al gelopen, maar omdat je oude lampen er niet door gingen branden is het waarschijnlijk niet opgevallen.
Omdat leds zo weinig stroom gebruiken hebben ze blijkbaar al genoeg aan dat lekstroompje om iets op te lichten.

En Handypete ik denk dat het een heel goede beredenering is, immers als het nog meer energie zou hebben gekost dan die 16 euro aan besparing om zo'n lamp te produceren dan zou die lamp toch ook veel duurder moeten zijn geweest toen jij hem kocht?


suc6

Gerrit
 

Louzy

  • #16
Er zit geen relais dus ik deel jouw analyse dat het een lekstroompje is. Aan de deskundigen op dit forum laat ik graag het oordeel over of daarmee het hele milieuvoordeel weer tenietgedaan wordt... :D

En over het laatste deel van jouw reactie, Gerrit: was het maar zo simpel! De verkoopprijs van een artikel wordt maar voor een héél klein stukje bepaald door de productiekosten ervan en voor het grootste deel door wat de "gek" (lees de consument en in dit geval ik dus) ervoor geeft.
 

Scot

  • #17
Ik heb dat laatst ook gehad met een tijdklok. als de klok of sensor geen nul-aansluiting heeft maar die pakt via de belasting kan die een klein beetje blijven branden. mijn advies; koop een sensor met een vaste nul-aansluiting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu