Dak koepel/lichtstraat met LED verlichting.

Ambidexterity

  • #1
Ik ben een dak koepel of lichtstraat (hoe het ook mag heten) aan het maken, bijgevoegde tekening is even een ruwe tekening.

Nu wil ik rondom in of op de afwerkpaneel LED verlichting aanbrengen. Als ik de LED verlichting horizontaal laat schijnen dan kan ik het strakste afwerken. Maar wat is nu wijsheid voor het beste lichtopbrengst? Horizontaal geeft licht af naar boven en beneden, is het dan raadzamer om voor diagonaal of verticaal te gaan? Of maakt het allemaal niet zoveel uit?

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat voor verlichting? Spots? Opbouw wandarmaturen? Strips?

Ik vind bijvoorbeeld LED-strips niet zo fraai als je er recht in kunt kijken, die zou ik persoonlijk alleen voor indirecte verlichting gebruiken. Dat is niet het beste voor de lichtopbrengst maar heeft toch mijn voorkeur. ;) Bij keuze uit jouw 3 opties zou ik dan voor "horizontaal" gaan.

Als ik het zelf moest maken zou ik zelfs het plafond iets door laten lopen in de uitsparing en en de verlichting verticaal omhoog laten schijnen.
 

CV__

  • #3
Naar buiten schijnen = lichtvervuiling en onnodig verlies. Elke extra weerkaatsing om naar beneden te komen is ook extra verlies. Zou scenario 'horizontaal' dus niet doen.

Verticaal geeft dan wel weer een beetje het effect van een lichtkolom, dus ik zou eigenlijk diagonaal doen. Liefst met diffuser :mrgreen:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Meningen kunnen verschillen zo te zien. ;)

Wat is eigenlijk het doel van de verlichting? Sfeer? Of moet je er onder een boek kunnen lezen?
 

Ambidexterity

  • #5
Ja, was niet slim om de soort verlichting er niet bij te zetten :denk:

Maar het wordt inderdaad een LED strip, ik weet nog niet zeker of het een indoor Hue wordt of een outdoor Hue, de outdoor heeft al een diffuser. Het omhoog laten schijnen is natuurlijk ook een mooie optie, maar dan schijn de verlichting echt naar buiten wat zonde is, tegen het plafond zou dat heel mooi zijn. In ieder geval wil ik met een diffuser gaan werken, of dit nu de outdoor is die dit al heeft of de indoor met iets ervoor.

Het doel van de verlichting is voornamelijk sfeer. Er onder komt wel onze werkplekken, maar er komen ook normale lampen aan het plafond.

Wat betreft die licht kolom VS diagonaal, zou daar een groot verschil in zitten optisch? Bij verticaal naar beneden, zou je dan echt een kolom effect krijgen?

[even nog een schetsje van de boven aanzicht]
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Even héél quick & dirty getekend op mijn telefoon:


Ik zou kijken of je zo'n soort koof kunt creëren en de LED-strip dan op de onderkant (naar boven gericht) monteren. Dan schijn je niet naar buiten en als je de binnenkant wit schildert blijft daar genoeg licht over voor een beetje sfeer. Klein opstaand randje maken en je ziet de strip zelf niet meer.

Zeker bij een Hue strip zou ik goed nadenken of je hem zo wilt monteren dat je er recht in kijkt. De LEDs zitten vrij ver uit elkaar, dat gaat een diffuse afdekking ook niet geheel camoufleren.

De Hue Outdoor strip is volgens mij egaler. Maar dan zit je er weer mee dat deze niet zomaar in te korten is...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het ontwerp hoe je die glasplaat water-en windicht op de opstand aanbrengt is veel interessanter. Zeker voor de lange termijn.
 

Ambidexterity

  • #8
Ja, die glasplaat is op de tekening wel heel koud geplaatst :D

Boven de plafond liggen ook nog de balken, isolatie, dakplaten en alles. Tegen de buitenzijde en boven op de balk zit dakleer spijkerlaag en vervolgens dakleer. Op de houten balken komt een aluminium frame, ik heb vanmorgen daar een heel gesprek met een fabrikant van dit soort profielen gehad. Zij gaan dit maken en volgende week kan ik het plaatsen. Ook een hele uitleg gehad hoe ik dit waterdicht moet maken inclusief vocht afvoer gootje. Komt een dubbel glas paneel van 29,5mm op, 8,5mm veiligheidsglas, 15mm spouw en 6mm zonwerend glas.
 

Ambidexterity

  • #9
@XanderH, Zoiets bedoel je denk ik.



Wat betreft wordt het de indoor strip 2+1 meter, outdoor is inderdaad niet op maat te knippen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu