Led Verlichting Badkamer

MarlonB

  • #1
Vier avonden verder, nog geen LED spotjes voor de badkamer kunnen vinden :)

Ik begrijp dat ik IP44 spotjes nodig heb, alhoewel er maar 1 spotje in de inloopdouche komt, in zone 2. Inbouw hoogte wil ik maximaal 6cm.

Waar ik echter nog niet uit kom ... hoe "zwaar" moeten ze zijn. Ik vind het zo lastig om te bepalen hoeveel lumen ze moeten zijn om een badkamer ruimte van 2.6x2.8 te verlichten.



1 spotje bij badmeubel, eentje bij toilet en de laatste in de inloopdouche.


Zijn 2x1W powerleds per spotje voldoende, of moet ik kijken naar 3x1W? Iemand tips?
 

Geus

  • #2
Je kan toch gewoon behuizingen, geschikt voor die powerleds en van de juiste klasse, inbouwen en later gaan experimenteren met de verschillende lampjes? Of denk ik te simpel? Hoe sterk je de lampjes wilt hebben is een persoonlijke keuze en afhankelijk van de ruimte, kleuren van de muren, etc. Dat zie je pas echt goed als het helemaal af is.
 

MarlonB

  • #3
Bedoel je dan die halogeen spotjes waar je dan een LED lamp inzet?
Ik vind namelijk amper LED inbouwspotjes voor de badkamer.
 

Geus

  • #4
Halogeen of LED, ze gebruiken vaak dezelfde standaard (GU10 of andere). Misschien wordt er bij zo'n spot een halogeenlamp geleverd, maar daar past net zo makkelijk een PowerLED in. (Dan heb ik het wel over de ongedimde 230V-versie).
 

Remco de prutser

  • #5
Ik heb gisteren inbouwspotjes gekocht met LED lampjes. Gewoon bij een bouwmarkt en ze hadden volop keuze. Halogeen, spaarlampen en LED lampen. De uitvoering die ik gekocht heb zijn bedoeld voor een minimale inbouwhoogte om dat ik namelijk weinig ruimte heb. De inbouwhoogte van deze spots is 2,5 cm (spot is 2cm diep en heeft 5mm ruimte nodig).
Ik heb gekozen voor LED lampen die wat geler zijn dan de gemiddelde LED lamp, die zijn namelijk zeer wit/blauw en dat is niet zo sfeervol. Hier zijn veel verschillen in.

Wat betreft de lichsterkte die ik nodig heb, daar zit ik ook mee te worstelen. Ik heb nu gewoon 9 spots gekocht en afgesproken in de winkel dat ik ze terug mag brengen als ik niet tevreden ben. Er zit nog geen plafond in m'n badkamer, maar ik ga ze gewoon even los aansluiten om een idee te krijgen van de lichtopbrengst en of dat ongeveer voldoende moet zijn voor mijn badkamer. Op die manier kan ik alvast een beetje experimenteren.
 

MarlonB

  • #6
Geus schreef:
Halogeen of LED, ze gebruiken vaak dezelfde standaard (GU10 of andere). Misschien wordt er bij zo'n spot een halogeenlamp geleverd, maar daar past net zo makkelijk een PowerLED in. (Dan heb ik het wel over de ongedimde 230V-versie).
Ik heb armaturen gevonden ... waarbij ik nog kan kiezen voor 12v of 230v.
Kan me voorstellen aangezien dit IP65 armaturen zijn, ik gewoon 230V kan gebruiken voor de badkamer? ... zal ook niet heel veel warmer worden (ivm met weinig verlaagd plafond)?
 

Geus

  • #7
IP65 kan je rustig gebruiken in de badkamer, ook in het plafond boven de douchekop, ook op 230 V, geen probleem. LED geeft veel minder warmte dan halogeen, dus daar zal je ook niet snel problemen mee krijgen.
 

Spots

  • #8
Hoi,

Waarom gebruik niet de gewone LED Inbouwspots die zijn dimbaar en kun je kant en klaar in je plafond monteren, heb je ook geen transformator nodig en ben je goedkoper uit. Bovendien gaan tranformatoren naar verloop van tijd stuk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Reclame maken is niet toegestaan op het forum, lees de forumregels.
Link verwijderd en forumnaam gewijzigd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu